Bayram Recepi (Bayram Recepi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Bayram Recepi (Bayram Recepi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: KaJmErAnNn   İlk Mesaj: 10-16-2010 (01:33)   Son Mesaj: 10-16-2010 (01:33)    Cevap: 0    Gösterim: 936  

    10-16-2010

    Bayram Recepi (Bayram Recepi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    Bayram Recepi, 17 Kasım 2001’de gerçekleştirilen seçimlerin ardından, 4 Mart 2002’de Kosova’nın ilk başbakanı oldu. Kosova Demokratik Partisi’nin (KDP’nin) üst düzey bir yetkilisi olan Recepi, partisinin seçimde ikinci olmasına karşın, Arnavut asıllılarca oluşturulan üç ana partinin arasında varılan yetki paylaşım anlaşması gereği başbakanlığa atandı.


    Recepi, 3 Haziran 1954’te Mitroviça kentinde dünyaya geldi. Cerrah olan Recepi, Priştine Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1979’da mezun oldu. Lisans üstü çalışmalarını ise 1985’te Zagrep’te tamamladı. Mitroviça’daki bir bölge hastanesinde 1990 yılına kadar genel cerrah ve endoskopi uzmanı olarak görev yaptı. Bu tarihten itibaren kentteki gölge yönetimin lideri ve Kosova Meclisi’nde milletvekili oldu.


    1999’da Sırbistan’la yaşanan çatışma sırasında Recepi, Kosova Kurtuluş Ordusu’na katıldı ve üç ay boyunca dağlarda dolaşarak Şala bölgesinde alan doktorluğu yaptı. Savaşın ardından Recepi, Mitroviça Belediye Konseyi Başkanlığı ve - PDK’nin bu kentteki sorumlusu olarak - bölünmüş kentin güney kesiminin belediye başkanlığını yaptı. 17 Kasım 2001’deki genel seçimlerde PDK oyların yüzde 25,7’sini alarak, İbrahim Rugova liderliğindeki Kosova Demokratik Ligi’nin ardından seçimlerden ikincilikle çıktı.


    4 Mart 2002’de, üç ay süren görüşmelerin ardından, ılımlı politikacılar olarak bilinen Kosova Meclisi, İbrahim Rugova’yı Kosova’nın ilk cumhurbaşkanı, Recepi’yi de ilk başbakanı olarak atadı. Seçilmesinin ardından bir konuşma yapan Başbakan, ivedi amacının “gecikmenin üstesinden gelip hükümeti kurmak” olduğunu belirtti.


    2002 yılının Mayıs ayında Washington’ı ziyaret eden Recepi, Kosova’nın yeni kurulan kurumlarının “öz yönetimin gereklerini yerine getireceği”ne ilişkin güvence verdi. Bir grup ABD’li yetkili, hükümet dışı örgüt ve iş dünyası temsilcisi önünde ABD Barış Enstitüsü’nde konuşan Recepi, Hükümetinin üç önceliğini şöyle sıraladı: ekonomiyi ve yaşam standartlarını geliştirmek, etnik hoşgörü ve uzlaşmayı artırmak ve Kosova’nın statüsünün belirsizliğine son vermek.


    Recepi Mitroviça’nın kuzeyinde eşi ve kızıyla birlikte yaşamını sürdürmektedir.






    Latest 5 Biyografi





    Bayram Recepi (Bayram Recepi Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları