Andrew Jackson (Andrew Jackson Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Andrew Jackson (Andrew Jackson Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 10-10-2010 (05:46)   Son Mesaj: 10-10-2010 (05:46)    Cevap: 0    Gösterim: 970  

    10-10-2010

    Andrew Jackson (Andrew Jackson Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    15 Mart 1767'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Güney Karolina eyaletinde doğdu. Yaşamının büyük bölümünü Tennessee eyaletinin Nashville kentinde geçirdi. ABD'nin 7. Başkanı ve Demokrat Parti'nin kurucusu.


    Jackson, ABD'de iz bırakan başkanlardan biri olarak tarihe geçti. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda önemli rol oynayan George Washington, John Adams, Thomas Jefferson ve James Madison'un aksine, Andrew Jackson o eliter kesime dahil olmayan ilk başkandı. Andrew Jackson'un seçilmesi, ABD'nin mazisi ile koptuğunun göstergesiydi. 8 Haziran 1845'de Nashville, Tennessee'de öldü.


    İlk adımları'


    Andrew Jackson mütevazı bir eğitim alabildi ve 18 yaşından sonra bir avukatın yanında çalıştı. 1788'de, sonraları Tennessee eyaletine dahil olan Kuzey Karolina'nın batısında savcı oldu. Yeni kurulan Tennessee eyaletinin anayasasını ilan eden meclisin üyeliğinden sonra sırasıyla Temsilciler Meclisi'ne ve Senato'ya girmeyi başardı.


    1798'den sonra Tennessee Yüksek Mahkemesi'nde hakim oldu. Görevdeki başkan Thomas Jefferson ile tartışmalar, siyasi yaşamdan geçici süre çekilmesine sebep oldu.


    1805 ile 1812 arası çiftliğini yönetti. 1806 yılında silahlı duelloda ağır yaralandı. Bir kurşun iki kaburgasını deldi ve kalbini az payla ıskalayarak göğüs kafesine takıldı. İkili duellolara devam etti; Bir başka kurşun yarası sürekli devam eden miğde ağrılarına sebep oldu.Amerikan halkı tarafından ``old hıckory` (ihtiyar ceviz) takma adıyla bilinir. Esir düştüğü ingilizlerin elindeyken,bir İngiliz subayı ondan çizmelerini parlatmasını istemiş, reddedince İngiliz subay Jackson'un yüzünde kılıçla derin bir yara açmıştır.



    Başkanlık dönemi'
    Jackson, 1828 seçimlerinde ezici bir ikinci seçmen çoğunluğu elde ederek Adams’ı yenilgiye uğrattı. Batıdaki küçük çiftçilerin ve oylarını Endüstri Devrimi’nden sonra gelişmiş olan ticaret ve imalatla ilişkili çıkar çevrelerine direnmek amacıyla kullanmak isteyen Doğulu işçiler, zanaatkarlar ve küçük tüccarların desteğini sağlamıştı.


    Andrew Jackson Amerikan devlet tarihinde hiç görülmemiş derecede bir kayırıcılık ekonomisi başlattı. Başkan seçilmesinden sonra başkentteki memurların birçoğunun yerine Jackson taraftarları atandı, yeni kurumlar yaratıldı. Sözkonusu kayırıcılığı demokrasinin gelişmesi olarak görüyordu. Bu sayede siyasi kurumlar yeni halk tabakalarına da açılmıştı.


    Görev sırasında, merkezi yönetimi güçlendirmek ve maliye faaliyetlerini yürütmek amacıyla 1816'da kurulan Birinci Birleşik Devletler Bankası'nın (First Bank of the United States) çöküşünden beş yıl sonra kurulan İkinci Birleşik Devletler Bankası'nı da (Second Bank of the United States) kaldırdı.






    Latest 5 Biyografi





    Andrew Jackson (Andrew Jackson Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları