Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey (Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey (Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: KaJmErAnNn   İlk Mesaj: 10-07-2010 (21:00)   Son Mesaj: 10-07-2010 (21:00)    Cevap: 0    Gösterim: 877  

    10-07-2010

    Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey (Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    Ankara Mebusu İhsan Bey 1885 (1301) yılında Keskin’in Abdurrahman Bey Obası Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Babası Rıza Bey, annesi Tayyibe (Hanım) Hanım’dır. İlkokulu köyündeki okulda tamamlamıştır. İlkokuldan sonra Kırşehir İdadisi’ne kayıt olmuştur. Buradaki sınıflarını 1901(1317) tarihinde “aliyyü’l-a´lâ” (pekiyi) derecesi ile başarmıştır. Daha sonra Ankara İdadisi’ne naklen geçerek lise tahsilini burada pekiyi derece ile tamamlamıştır. Diplomasını (şahadet name) Ankara’nın yedi senelik idadisinden 1903 (1319) senesinde almıştır. Lise tahsilinden sonra 1904 (1320) yılında İstanbul Hukuk Mektebi imtihanlarına girerek kazanmıştır. Dört yıllık bir tahsilden sonra 1908 (1324) yılında burayı da pekiyi derece ile bitirmiştir.

    Ahmet İhsan Bey’in eşi Gülsüm Hanım’dır. Çocukları Mehmet Burhanettin, Meliha, Ahmet Cemalettin, Mustafa Kemal, Selahattin ve Jale’dir. İhsan Bey 3 Ocak 1961 yılında (Salı gecesi) kısa süren bir kalp krizi sonucu Ankara’da vefat etmiştir.

    Vefatı Ulus Gazetesi’nde “acı bir kayıp” şeklinde duyurulmuştur. İlândaki fotoğrafının altında “devlet şurası(Danıştay) üçüncü daire başkanlığından emekli, ikinci ve üçüncü devre Ankara Milletvekili İhsan Pehlivanlı dün vefat etmiştir. CHP Genel Sekreteri İsmail Rüştü Aksal, dün akşam merhumun ailesini ziyaret ederek baş sağlığı dilemiştir” diye yazılıdır. Merhum 5 Ocak Perşembe günü Öğle Namazını müteakip, Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Ankara’da Cebeci Asrî Mezarlığı’na defnedilmiştir.

    Ayrıntılı Bilgi için Hamit Pehlivanlı'nın ATAM Dergisinde yayınlanan Ankara Mebusu Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey isimli makalesi okunabilir.
    http://www.atam.gov.tr/index.php?Page=DergiIcerik&IcerikNo=1112




    Latest 5 Biyografi





    Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey (Ahmet İhsan (Pehlivanlı) Bey Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları