Ahmet Nuray (Ahmet Nuray Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Ahmet Nuray (Ahmet Nuray Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 10-06-2010 (06:24)   Son Mesaj: 10-06-2010 (06:24)    Cevap: 0    Gösterim: 835  

    10-06-2010

    Ahmet Nuray (Ahmet Nuray Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    Araştırmacı sanat danışmanı, eğitimci ve heykeltıraş. 1950 İzmir doğumlu olan sanatçı, ilk, orta ve lise eğitimini Türkiye’de aldıktan sonra eğitimini devam ettirmek amacıyla Amerika’ya göç etti.


    Gençlik yıllarında sporla iç içe yaşamanın etkisinde kalan sanatçı, Türkiye’deki eğitim yıllarında atletizmde birçok birincilikler kazandı. 100 metre, 200 metre, 400 metre uzun atlama, yüksek atlama, disk atma, üç adım ve 1500 metrede birçok defa birincilik, ikincilik ve üçüncülük madalyaları ile okuduğu okulların spor vitrinlerini doldurdu. Türkiye ortaokullar arası atletizm turnuvasında okulunun birinci olmasında sanatçının çok büyük bir payı oldu. Türkiye liseler arası atletizm turnuvasında yine okulunun Türkiye birincisi olmasında sanatçının payı büyüktür. Özellikle ferdi atletizm yarışmalarında aldığı birincilik madalyaları, sanatçının öğrenim yaşamında gurur kaynağı oldu. Liselerarası Türkiye birincilerinin yurtdışına gönderileceği milli atlet adayı oldu. O günün teknik sorumlularının hatası yüzünden, onun yerine, 200 metre Türkiye ikincisi yurt dışına yarışmaya gönderildi. Yurt dışında geleceğini arayanlar listesine kendisini eklemişti. Ahmet Nuray’ın yurtdışı eğitiminin başlangıç öyküsü böyle oldu.


    Yurtdışında spor eğitimi almak için plan yaparken, babasının ağaç oymacılığından aldığı eğitim ağır bastı ve eğitiminde sanata ağırlık verdi. Geleceğini şekillendirmek için kendine sanatla yön çizdi. New York’ta başlayan sanat eğitiminin Los Angeles ve Santa Barbara uzantısında sanatın birçok dalında kendi öz benliğinin ihtiyacı olan eksiklikleri gidermek, heykel, resim, özgün baskı, seramik sanatının tüm inceliklerini öğrenmek için elinden gelenin en iyisini yaptı.


    Fedakârlık, özveri ve zaman isteyen eğitiminin hakkını verdi. Eğitimini okul dışında da geliştirmenin farkına varan sanatçı, çevresinde gördüğü tanıştığı her uzman eğitimci ile çalıştı. Kendi üslubunu uzun bir tecrübeden sonra geliştirirken, birçok sanat sergisine kişisel imzasını attı. Hollywood çevresinde ünlü sinema sanatçılarının ilgisini çeken sanatçının eserleri, gelecek vadeden sanatçı statüsüne layık görüldüğünün bir kanıtı olmuştu. Eğitmeyi ana gaye edinmiş sanatçı, sanat eğitimi aldığı' eğitim kurumunda ders vermeye devam etti. Santa Barbara’da açtığı atölyede birçok sanatçı yetiştirdi. Eğitim konusunda sanatsal düşünce yapısına sahip olan sanatçı, eğitimin sanat aracılığı ile verilmesinin gerekliliğine inandı ve buna yönelik çalışmalar yaptı.


    1980’li yılların başında Transandantal Meditasyon adı verilen bir teknikle karşılaştı;. Pozitif yaşam felsefesine sahip olan sanatçı, sanat eğitmenliğini yaptığı öğrencilerinden bazıları bu tekniğin uzmanlarındandı aynı zamanda bu tekniği öğrenmeye başladı. Tekniğin o günlerdeki uygulayıcılarından olan insanlarla tanıştı. Bu insanlar arasında Hollywood yıldızları da vardı. Kısacası beyin hücrelerinin maksimum seviyede kullanmaya yardımcı olan bu tekniğin eğitimini almak vazgeçilmez olmuş sanatçı için. Ahmet Nuray uzun seneler süren bir eğitimin ardından, Transandantal Meditasyon tekniğinin uygulayıcısı olmuş, sanat eğitimi verdiği öğrencilerine, öğreteceği yeni bir konu daha eklemişti.


    1985 yılında İsviçre’ye gidip Parapsikoloji ve Pedagoji eğitimi hakkında araştırmalar yaptı ve eğitim programlarına katıldı. Devamında aldığı bir teklifle Lozan Müzesi’nde on binlerce çocuğun eğitilmesi için bir eğitim programı uyguladı. Bu eğitim programı çok eski bir felsefenin yeni bir versiyonu niteliğindeydi. Lozan Müzesi’nde başlayan bu eğitim programının adı “Pedagojik Eğitimle Sanat Eğitiminin Bütünleştirilmesi”, kişisel bazda eğitilen her öğrencinin kendi yeteneğini geliştirmesine yardımcı olan bir teknikti. Her düşünen beynin sanat eğitimi sayesinde beyin hücrelerini geliştirilmesini hızlandırmayı' temel alan bir teknik.


    İsviçre’de bulunduğu dört yıl içinde kendini çeşitli alanlarda geliştirmenin yanı sıra, bildiklerini öğretmekle pozitif yaşamanın zevkini çıkaran Ahmet Nuray, birçok kişisel sergi açmayı da ihmal etmemişti.


    1970’li yıllarda ayrıldığı ana vatanına geri dönmenin zamanı geldiğini düşünen araştırmacı eğitimci heykeltıraş Ahmet Nuray, 1990’lı yıllarda Türkiye’ye döndü. Hem Türk hem de Amerikan vatandaşı olan sanatçı, İsviçre’de yerleşmesi için yapılan tüm ısrarlara rağmen kafasındaki bütün projelerle beraber sanat eserlerini yanına alarak vatanına geri döndü. Yine sergiler açmak, projeler geliştirip uygulamak istiyordu. Bazılarını yaptı ancak engellerle karşılaştı, pozitif yaşam felsefesini uygulayarak on beş sene zamanını uykuda harcadı. Birçok fikrinin henüz gerçekleşmeyeceğini, zamanı gelince olması gerekenlerin olacağını bilen bir tavır ile on beş sene sonra 2008 Türkiye’sinde tekrar atağa geçmesi gerektiğine inanarak. Son kez olsa bile projelerinin hayata geçirilebileceği ortamların oluşmasını arzu ediyor, Amerikan vatandaşı olmanın avantajını kullanmadan. Amerika’ya geri dönmeden kişisel gelişiminde en çok payı olan ana vatanında sanatıyla eğitimciliği, projeleriyle birlikte faydalı bir dünya insanı olmak istiyor. Evrensel sanatçı kişiliği ile ana vatanına karınca kararınca yardımcı olmak istiyor.

    YURTDIŞI SERGİLER


    Patrick’s Gallery, San Francisco, USA


    AtelierGallery, Carmel, USA


    FalknerGallery, Santa Barbara, USA


    Gallery113, Santa Barbara, USA


    GraphicBrokers Gallery, Santa Barbara, USA


    ArlingtonGallery, Santa Barbara, USA


    CpoenhagenGallery, Solvang


    SantaBarbara Public Library, S.B., USA


    SantaBarbara Art Association Show, S.B., USA


    TheSanta Barbara New Comers Club, S.B., USA


    SantaBarbara City College, S.B., USA


    PortHueneme Community Center, S.B., USA


    Robertson’sRed Door Gallery, Moro Bay, USA


    MissionFederal Savings, Santa Barbara, USA


    CarnegyCultural Museum, Oxnard, USA


    La Casa de la Raza Community Center, S.B., USA


    CabrilloArt Center, S.B., USA


    EagleGallery, San Diego, USA


    MontecitoInn, Cafe Rouge, S.B., USA


    LesOlivos Gallery, Los Olivos, USA


    Gallerie“Au Temps qu Passe”, Genolier sur Nyon, Suisse


    GalerieSaphistic, Geneve, Suisse


    Art Form Gallery, Genéve, Suisse


    HôtelBeau-Rivage, Lausanne, Suisse


    Expositionen plein air, Grancy, Suisse


    Châteude Morges, Exposition d’art, Morges, Suisse


    Morges(700 ann) Art Exposition, Suisse


    MuséeVivarium de Lausanne, Lausanne, Suisse


    Muséecantonal de zoologie, Palais de Rumine, Lausanne, Suisse


    CentreGATT, Organisation des Nations Unies, Genéve, Suisse


    BanquePariente, Genéve, Suisse


    Expositionl’esle, Vaduis, Suisse


    GalerieL’Escapade, Cartigny sur de Genéve, Suisse


    GalerieLes Hirondelles, Coppet,Suisse


    GalerieL’Escapade, Cartigny sur de Genéve, Suisse


    BanquePariente, Genéve 1988 ane, Genéve, Suisse


    HYATTCONTINENTAL MOTREUX, Montreux, suisse


    HYATTHôtel, Les Accessoires expostion, Montreux, Suisse


    BERGUESHôtel, Suisse-Turqie assoiation club exposition, Genéve, Suisse


    '


    YURTİÇİ SERGİLER


    Ramko Sanat Galerisi, İstanbul


    Selçuk Efes Müzesi, Aydın


    Kuşadası Açıkhava Sergisi, Aydın


    Haliç Açıkhava Sergisi (Ticaret Odası Binası Yanı), İstanbul


    Çanakkale Seramik Galerisi


    Karayolları (Zincirlikuyu) Açıkhava Sergisi, İstanbul


    Maslak Kasırları Açıkhava Sergisi, İstanbul


    TarabyaParkı Daimi Sergi, İstanbul






    Latest 5 Biyografi





    Ahmet Nuray (Ahmet Nuray Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları