Abidin Özkaraaslan (Abidin Özkaraaslan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Abidin Özkaraaslan (Abidin Özkaraaslan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 10-03-2010 (04:46)   Son Mesaj: 10-03-2010 (04:46)    Cevap: 0    Gösterim: 831  

    10-03-2010

    Abidin Özkaraaslan (Abidin Özkaraaslan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Toplum

    Abidin Özkaraaslan (Abidin Özkaraaslan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)


    Abidin ÖZKARAASLAN 1957 Yılında Kocaeli/ İzmit- Döngel Köyünde doğdu. Ailenin büyük çocuğu olması erken yaşta çalışmak zorunda kalmasına vesile oldu ve genç yaşta çalışma hayatına atıldı.


    970 yıllarda Büyük doğu gençlik hareketi,' MTTB Kocaeli öğrenci komitesi, Akıncılar derneği, MSP işçi komisyonları, MSP gençlik kolları gibi değişik siyası, sosyal, kültürel ve sivil gençlik çalışmalarında bulunda. İlk örgütsel deneyimini 1976 yılı başlarında Çalıştığı Baydar makine firmasında yaşadı. Arkadaşlarını temsilen işverenlikle anlaşmazlığın giderilmesine katkı verdi. Askerliğini 1979 yılında Ege ordusu- İstikam Okulları komutanlığı, hizmet bölüğü Narlıdere/ İzmir’de tamamladı.


    Askerlik sonrası büyükleri, dostları ve iş arkadaşlarının önerisi ile 1979 Ekim'inde Öz Gıda İş sendikası Teşkilatlanma Genel sekreterliğine seçildi. Aynı yıllarda Hak İş konfederasyonu Eğitim Genel Sekreterliğine seçilerek Türkiye’ de en genç Konfederasyon yöneticisi unvanını aldı.


    1980 yılında Öz Lastik iş sendikası ve Öz Ağaç İş sendikası kurucuları arasında yer aldı. 1980- 12 Eylül İhtilali nedeniyle 17 Eylül 1980 de Konfederasyon yöneticileri ve sendikacı arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alındı. Ankara 4 Nolu Askeri mahkemesinde yargılandığı arkadaşlarıyla birlikte ilk duruşmada beraat etti.


    İhtilal nedeniyle uzun aylar işsiz kalan Özkaraaslan 1981 yılı ortalarında yeniden metal işkolunda çalışma hayatına ve işçiliğe döndü. Çalıştığı iş yerinde yapılan hukuksuzluklara, haksızlıklara ve yanlışlara örgütlü itirazlarda bulunduğu için yine bir gurup arkadaşıyla donanma komutanlığı sıkıyönetim savcılığında sorgulandı ve takipsizlik kararı aldı. Yine işçi mesai arkadaşlarının önerisi ile işçi sözcülüğü, işçi temsilciliği bilahare Konfederasyon ve sendika yöneticisi arkadaşlarıyla sendikalarının ve Hak İş konfederasyonunun faaliyetlerine izin verilmesi için ortak çalışmalara katkı verdi. Sendikal faaliyetlere izin verilmesinden sonra mesai arkadaşlarının önermesi ile Özdemir İş sendikası Marmara Bölge sekreterliğinde sendikacılığa dönmek zorunda kaldı.


    1982 yılında Marmara bölgesinde Hak iş Konfederasyonu ve üye sendikaları adına örgütlenme faaliyetlerinde bulundu. Örgütlenme sürecinde kolordu sıkıyönetim savcılığınca, yapılan şikâyetler üzerine sorgulanmaya alındı. Yine değişik şikâyetler üzerine Marmara bölge yöneticisi arkadaşlarıyla Kocaeli, Gebze 28. alay nezaret hanesinde gözaltına alındı. Kolordu Sıkıyönetim savcılığının takipsizlik kararı üzerine arkadaşlarıyla birlikte serbest bırakıldı.


    Mesai arkadaşlarınca önerilerek kurucusu olduğu Öz ağaç İş sendikası genel başkanlığına seçilerek sendikacılığa döndü. Bilahare de yeniden Hak İş Konfederasyonu yönetimine seçilerek üzün yıllar Mali işler Genel sekreterliğinde bulundu.


    Abidin Özkaraaslan Ulusal ve uluslar arası sosyal diyalog, bilgi, eğitim ve kültürel amaçlı çeşitli Konferans, Panel, genel kurullar takip etti, bilgilenme toplantıları ile atölye çalışmalarında bulunmuştur. Ayrıca Habitat İstanbul konferansı Türkiye hazırlık sürecinde ulusal delege olarak Hak- İş adına katkı vermiştir.


    Sivil Toplum Kuruluşlarının İstanbul konferansına ortak sunum ve sivil teklifte bulunulmasına öncülük etmiştir. Bilge ilim ve düşünce adamları ile seçkin aydınlar ve gönüllü kuruluşlarla ortak,' ilkeli, sorumlu, verimli, onurlu sunumlar ve atölye çalışmaları yapmıştır. 1996 yılında yapılan Habitat İstanbul konferansında ulusal delege olarak katılmış ve Türkiye emekçilerinin ve çalışma hayatının yalnızca Hak İş tarafından temsiline sağlamıştır.


    Israrlara rağmen Türkiye güreş federasyonuna Özbekistan l. Uluslar arası güreş müsabakalarına güreş takımı gönderemeye ikna edilememesi üzerine;' Hak İş Konfederasyonu, ortağı bulunduğu firma ortakları ve Özbekistanlı dostlarının desteği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, Tedaş, Gebze belediyesi güreş takımlarından karma takım oluşturulmuştur. Oluşturulan güreş takımı ile1998 yılında Özbekistan l. Uluslar arası güreş müsabakalarına, ata sporumuz olan güreş takımı ile ülkemizin temsili sağlanmış ve dört altın madalya ile dönülmüştür.


    Yine aynı yıl Özbekistan Futbol federasyonu üyesi Taşkent Dostluk spor takımının Özbekistanlı dostları ve iş ortakları ile Türkiye’ ye getirilmesi temin edilmiştir.'Bursa spor ve Kocaeli sporla dostluk maçı yapmaları temin edilmiş, Fenerbahçe spor kulübü ile dostluk maçı yapma aşamasında Taşkent dostluk spor kulübünün Taşkent’ e dönme zarureti nedeniyle fener bahçe ile dostluk maçı yapılamamıştır. Abidin ÖZKARAASLAN bu ve benzeri vesilelerle Rusya, Bulgaristan, Ukrayna, Afganistan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan özellikle Özbekistan Türkiye dostluğuna katkılar verilmeye çalışmıştır.


    Abidin ÖZKARAASLAN 1979 Yılında başlayıp 1980 ihtilali nedeniyle ara verip yeniden başladığı sendikacılığa özel, idari ve hukuki sebeplerle 1999 yılında arkadaşlarının ısrarına rağmen, kendince haklı denenlerle sendikacılığını noktalamıştır.


    1991 yılında dağılan SSCB birliğinin ardından oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde 1992 yılında başlayan duygusal ilişkiler, dostluk ve ticari ilişkilere dönüşerek özellikle, BDT Balkanlar ve Orta Asya ülkeleri ile Taşkent merkezli ticari çalışmalar başlatmış ve halen ortaklarıyla ticari çalışmalarına devam etmektedir. Balkanlarda ve Türk cumhuriyetlerinde araştırma, inceleme ve gezi notları ve belgesel çalışmaları da olan ÖZKARAASLAN rahmetli cumhurbaşkanımız Turgut Özal ‘ın tavsiyesi ile AGRT Anadolu Gazete Radyo ve televizyoncular Derneği ile Doğal yaşamı ve çevreyi koruma derneği kurucuları arasında yer almaktadır.


    Ticari çalışmalarına devam ettiği 2003 yılı 23 Temmuz ayında kurulan Tarım Orman İş Sendikasının örgütlenmesine Hak İş başkanının ricası üzerine, ortaklarıyla vardığı mutabakat sonucu yeniden sosyal politikaya, sendikacılığa katkı vermeye devam etmekte ve 2003 Eylül ayından buyana Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcılığını sürdürmektedir. İlkokulu köyünde okuyan, İzmit merkez Ortaokulunda başlayarak devam edemediği tahsil hayatına Ankara da devam etmiş, Aydınlık evler lisesinden dışarıdan bitirme sınavları ile mezun oldu.


    Lisans eğitimine devam eden ÖZKARAASLAN evli ve bir çocuk babasıdır.




    Latest 5 Biyografi





    Abidin Özkaraaslan (Abidin Özkaraaslan Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları