Ali Coşkun

Ali Coşkun   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-30-2009 (21:45)   Son Mesaj: 03-30-2009 (21:45)    Cevap: 0    Gösterim: 2110  

    03-30-2009

    Ali Coşkun

    Ali Coşkun, 1939 Erzincan doğumlu milletvekili ve bakan. Siyaset yaşamına Anavatan Partisi’nde başlayan Coşkun, 22. dönem Ak Parti İstanbul milletvekilidir ve 59. Hükümetin Sanayi ve Ticaret Bakanıdır.


    Ali Coşkun, 1939’da Osman Hilmi Coşkun ve Safiye Coşkun’un oğlu olarak, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı bulunan Başpınar köyünde dünyaya geldi. İmam olan ve aynı zamanda çiftçilik de yapan babası, 1 yıl kadar sonra ailesini alarak Ankara’ya yerleşti. Orta ve lise eğitiminin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne giren Coşkun, 1960 yılında buradan mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi'nde de İşletme Ekonomileri dalında yüksek lisansını tamamladı.

    Bursa Merinos Fabrikaları'nda yaptığı stajın ardından, Kayseri Pamuklu Sanayii'ne tayini çıkan ve çalışmaya başlayan ve yeminli mali müşavirlik de yapan Coşkun, burada tanıştığı İbrahim Bodur aracılığıyla yönünü sanayiciliğe çevirdi. Böylece Çanakkale Seramik başta olmak üzere, Kaleporselen Eloktroteknik Sanayi A.Ş., Kalebodur Seramik San. A.Ş., Türk Suudi Yatırım Holding A.Ş., Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Bisan Bisiklet Sanayi ve Ticaret A.Ş., Coşkun Mühendislik Müşavirlik Ltd. Şti. Ve İhlas Finans’ın kurucu üyeliğini yaptı. Aynı zamanda Kale Grubu Şirketler Topluluğu ve Bisan Bisiklet Sanayi A.Ş.’de üst düzey yöneticilik yaptı.

    Ali Coşkun, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Başkan Vekilliği, TSE Genel Kurul ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu Delegeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı, Milletlerarası Ticaret Odası Türk Milli Komitesi Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Kurucu Başkanlığı, Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı Kurucu Başkan Vekilliği, İş Dünyası Vakfı Başkanlığı, Fatih Üniversitesi Mütevelli Heyet Kurucu Başkan Vekilliği, Aydınlar Ocağı Genel Başkan Yardımcılığı, Birlik Vakfı ve Türk Musikisi Vakfı Kurucular Heyeti Üyeliği, Elektrik Mühendisleri Odası Üyeliği ve TÜRMOB İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası Üyeliği yapmıştır.

    TOBB Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İslam Ülkeleri Odalar Birliği başkan vekilliği de yapan Ali Coşkun, Türkiye Sağlık Tedavi Vakfı’nın kurucu üyeliği ve Türk Edebiyatı Vakfı şeref üyeliği gibi gönüllü yardım kuruluşlarında da görev yaptı.

    Anavatan Partisi’nin İstanbul Kanatlarımın Altında milletvekili olarak 20. dönemde parlamentoya giren Coşkun, önce Refah Partisi daha sonra da Fazilet Partisi'ne geçti ve bu partiden 21. dönemde İstanbul milletvekili seçildi. 58. ve 59. Hükümet dönemlerinde Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Coşkun, AK Parti'nin kuruluşunda da kurucu üyelerden biri oldu ayrıca 3 Kasım 2002 seçimlerinde de İstanbul 3. bölgeden milletvekili seçilerek 22. dönemde de milletvekilliği ve Bakanlık görevini sürdürdü.

    Ali Coşkun’un, dergi ve gazetelerde yayımlanmış araştırma-inceleme yazıları ve makalelerinin yanısıra; Türkiye'nin Enerji Sorunları ve Çözüm Yolları ile Ekonomik Kavramlar ve Göstergeler adlarında iki kitabı vardır. Evli olan Coşkun, iki çocuk sahibi.




    Latest 5 Biyografi





    Ali Coşkun Yorumları