Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmetle anıyoruz

Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmetle anıyoruz   Konuyu açan: Henna   İlk Mesaj: 10-13-2008 (17:43)   Son Mesaj: 10-14-2008 (14:48)    Cevap: 3    Gösterim: 1315  

    10-13-2008

    Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmetle anıyoruz

    Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmetle anıyoruz


    Cumhuriyet döneminin tanınmış İslam alimlerinden 5. Diyanet İşleri Başkanımız Ömer Nasuhi Bilmen, 37 yıl önce bugün 13 Ekim 1971'de vefat etmişti. Tefsiri ve ilmihaliyle tanınan değerli alimi rahmetle anıyoruz.

    Türkiye Cumhuriyetinin beşinci Diyanet İşleri Başkanı olan, zamanının değerli din alimlerinden Ömer Nasuhi BİLMEN, 1882 yılında Erzurum'da doğdu. İlk tahsiline Ahmediye Medresesi müderrisi Abdürrezzak İlmî ile Erzurum Müftüsü Müderris Hüseyin Raki Efendilerden okuyarak başladı. 1908 yılında İstanbul'a gelen BİLMEN, Fatih Dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendi'nin desrlerine devam etti ve icazet aldı. Daha sonra Medreset'ül Kuzat'a girdi. Burada dört yıl hukuk tahsil etti. 1912 yılında açılan ruus imtihanını da kazandı.

    Fatih dersiamları arasına katıldı. Fatih Camiinde, Sahın Medresesinde ve Dar-uş-Şafaka'da dersler veren ve kısa bir zaman içerisinde istidat ve kabiliyeti ile kendisini tanıtan Ö.Nasuhi BİLMEN, ayrıca İstanbul İmam-Hatip Okulu ve Yüksek İslam Enstitüsü'nde usul-i fıkıh ve ilm-i kelam dersleri okuttu. Temyiz Mahkemesi Şer'iyye Dairesi Mümeyyizliğinde de bulundu. 1941 yılında seçimle İstanbul Müftülüğüne tayin oldu.

    30 Haziran 1960 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığına getirilen Ömer Nasuhi BİLMEN, bir yıl kadar sonra emekliye ayrıldı ve 13 Ekim 1971 tarihinde Hakkın rahmetine kavuştu.

    Dini konularda yazdığı eserleri ile haklı bir ün yapan Ömer Nasuhi BİLMEN'in başlıca eserleri olan "Hukuk-u İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye kamûsu", "Kur'an-ı Kerim'in Meal-i Âlisi ve Tefsiri" ile "Büyük İslam İlmihali" yanında yayınlanmış ve yayınlanmamış pek çok eseri bulunmaktadır.

    __________________
    Damla damla düşüyorsa toprağa kan,
    Bayraklara sarılıyorsa tabutlar,
    Analar, analar ağlıyorsa yitik erlerinin ardı sıra,
    Gelinler, gelinler yas tutuyorsa yiğit erlerinin ardından
    Ki Türk devleti öksüz kalacaksa eğer,
    Koyuver şahin misali saldırsın İbrahim'in delilerini,
    Mehmetçesine, çakal sürüsüne,
    Ay gökte kaldıkça,
    Ulu kocaların, ak sakalların duası
    Üstüne olsun.


    Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmetle anıyoruz




    Latest 5 Biyografi





    Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmetle anıyoruz Yorumları




      Permalink - Mesaj no 1  10-13-2008, 19:59


    Allah rahmet eylesin

      Permalink - Mesaj no 2  10-14-2008, 13:45


    Rahman kez kere razı olsun oldukça faideli bir çalışma zira çok değerli bir müfessir..Rahman her daim rahmetiyle muamele eylesin insallah ..hayr ile....
    zeynep_hearty - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) zeynep_hearty Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 3  10-14-2008, 14:48


    hakkında daha detaylı istifadeli paylaşımlar dilerseniz ne güzel olur..o ve diğer alimlerin
    selam hidayete tabi olana...
    Henna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Henna Ziyaretci