Prof. Dr. Mustafa Çakır (Prof. Dr. Mustafa Çakır Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Prof. Dr. Mustafa Çakır (Prof. Dr. Mustafa Çakır Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 10-09-2012 (16:38)   Son Mesaj: 10-09-2012 (16:38)    Cevap: 0    Gösterim: 1233  

    10-09-2012

    Prof. Dr. Mustafa Çakır (Prof. Dr. Mustafa Çakır Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Egitim


    1963 yılında Düzce'de dünyaya geldi. ilkokulu Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde; Ortaokulu Bolu 50. Yıl Ortaokulu'nda; liseyi ise Bolu Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümü Tesviye kolundan dereceyle bitirdi. Bir süre Avusturya ve Liechtenstein'da bulundu. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Almanca Öğretmenliği programından birincilikle mezun oldu. Buradaki öğrenimi süresince devam ettiği Viyana Üniversitesi Yaz Yüksekokulu (Sommerhochschule der Universität Wien in Strobl am Wolfgangssee) Alman Dili ve Avusturya Kültürü Bölümünden Diploma derecesi aldı.
    '
    Anadolu üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik kariyerinde, Sosyal Bilimler Enstitüsündeki yüksek lisans eğitimini Prof.Dr. Nevin Selen danışmanlığında Almanca ve Türkçedeki Zamanların Ayrımsal Karşılaştırmalı Analizi adlı bilim uzmanlığı tezi ile tamamlayarak bilim uzmanı unvanını aldı. 2547 uyarınca doktora öğrenimi için gönderildiği Viyana Üniversitesinde, Alman Dili ve Edebiyatı Enstitüsü Alman Dilbilimi Bölümünde Prof. Dr. Günter Lipold ve Prof. Dr. Peter Wiesinger yönetiminde yazdığı Almancanın İkinci Dil Olarak Ediniminde Kültürün ve Kimliğin Rolü (Die Rolle von Kultur und Identität beim Erwerb des Deutschen als Zweitsprache) konulu teziyle doktora (Dr.phil.) derecesi aldı.
    1990 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde önce Öğretim Görevlisi, daha sonra Yardımcı Doçent kadrolarına yükseltilerek atandı. Aynı yıl Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevine getirildi. Fakültede, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Başkan Yardımcılığı, fakülte kurulu ve fakülte yönetim kurulu içinde seçilmiş yardımcı doçent temsilcisi olarak görev yaptı; üç yıl süreyle fakültenin sportif koordinatörlüğü görevini yaptı. İki yıl süreyle Eğitim Fakültesi satınalma komisyonu başkanlığında bulundu.


    Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin MEB ile birlikte uzaktan öğretim yöntemiyle hazırladığı Almanca Öğretmenliği Lisans Tamamlama Programı çerçevesinde konu alanı ders kitabı yazarlığı ve editörlük görevlerinin yanı sıra, Televizyon için hazırlanan alan derslerinin metin yazarlığı, program hazırlama ve sunulması görevlerinde bulundu. Ölçme ve değerlendirme alanında aldığı hizmetiçi eğitime bağlı olarak, Açıköğretim Fakültesi Test Araştırma Biriminde Almanca bilim danışmanlığı ve soru editörlüğü görevlerini yaptı.


    1996 Üniversitelerarası Kurul Doçentlik Sınav Merkezince atanan jürinin İstanbul Üniversitesinde yaptığı sınavla doçent unvanı aldı.


    1998 yılında Anadolu Üniversitesinin Köln’de bulunan Batı Avrupa Bürosunda yönetici olarak görevlendirildi. Burada Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımıza sunulan her türlü açıköğretim hizmetlerinin (MEB Açık İlköğretim Okulu, MEB Açıköğretim Lisesi, Açıköğretim Fakültesi, İşletme Fakültesi ve İktisat Fakültesine bağlı açık yükseköğretim programları) yeniden yapılandırılması çalışmalarında bulundu. Açık İlköğretim Okulu Batı Avrupa Programı ve Köln Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle açılan İşletme Tezsiz Yükseklisans Programının başlatılmasını sağladı. Bütün yurtdışı programlarının tanıtımı, basın ve halkla ilişkiler, öğrenci işleri, yüz yüze eğitim ve sınav organizasyonu gibi çalışmaları yaptı. Üniversitenin Batı Avrupa ülkelerindeki Hagen, Köln, Münster, Stuttgart, Frankfurt, Berlin, Bern vd. gibi üniversitelerle ilişki kurması veya mevcut ilişkilerin geliştirilebilmesi için çalışmalarda bulundu. Anadolu Üniversitesi’nin bugün Kültür Merkezi olarak da kullanılan Batı Avrupa Bürosu hizmet binasının satınalınmasında ve hizmete sunulmasında önemli katkıları oldu. Batı Avrupa ülkelerindeki Türk misyon temsilcilikleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile Batı Avrupa ülkelerindeki Türklere yönelik ortak eğitim-kültür çalışmaları yaptı. 2002 yılında Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalında Profesörlüğe yükseltildi ve atandı. Batı Avrupada görevlendirildikten beş, profesörlük kadrosuna yükseltilerek atandıktan bir yıl sonra kendi isteğiyle Türkiyeye döndü ve 2547 sayılı yasanın ilgili hükümleri gereği yeniden Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevine getirildi.

    2004 yılında Bozüyük Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevine atanması nedeniyle, Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinden kendi isteği ile ayrıldı. Eski bir tütün deposunun çağdaş bir Meslek Yüksekokulu'na dönüştürülmesi için büyük bir özveriyle çalışan personele öncülük etti. Yetiştirdiği akademik kadro, Bilecik Üniversitesi bünyesindeki teknik programların kurucu kadrosunu oluşturmuştur.
    2005 yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürlüğü görevine atandı. Turizm ve Otel işletmeciliği görevi sırasında örgün ve uzaktan eğitim sistemine göre eğitim verilen önlisans, lisans ve lisansüstü programların yeniden yapılandırılması; programların program yeterliklerinin belirlenmesi ve Bologna sürecine uyum çalışmaları kapsamında Avrupa Kredi Transfer Sistemine (ECTS) hazırlık çalışmalarında bulundu. Açıköğretim Fakültesi bünyesinde "Kültürel Miras ve Turizm", "Turizm ve Seyahat Hizmetleri"; İşletme Fakültesi’nde “Konaklama İşletmeciliği” programlarının açılmasını sağladı ve bu programların genel koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi ile Türk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Birimi’ni kurdu. Yüksekokul Müdürü olarak görev aldığı birimin Turizm Fakültesi olarak yeniden yapılandırılması için gerekli çalışmaları yaptı.
    Bozüyük Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Turizm ve Otel İşletmeciliği yüksekokulu müdürlüğü görevlerinin yanı sıra, beş yıl süreyle Anadolu Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
    Anadolu Üniversitesi bünyesinde Almanca öğretmenliği programında lisans ve lisansüstü düzeylerde Dilbilim, Almancanın yabancı/ikinci dil olarak öğretilmesi/edinimi, kültürler arası ilişkiler gibi dersleri veriyor.


    2009 yılında, Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanlığı'nın önerisi ve Cumhurbaşkanlığı Makamı tarafından akademik çalışmaları ile bu ülkeye yaptığı katkılardan dolayı, Avusturya Devleti Büyük Liyakat Nişanı ile onurlandırlan Prof. Çakır, evli ve iki çocuk babasıdır.






    Latest 5 Biyografi





    Prof. Dr. Mustafa Çakır (Prof. Dr. Mustafa Çakır Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları