Abuzer Akbıyık (Abuzer Akbıyık Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Abuzer Akbıyık (Abuzer Akbıyık Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 10-02-2012 (04:11)   Son Mesaj: 10-02-2012 (04:11)    Cevap: 0    Gösterim: 760  

    10-02-2012

    Abuzer Akbıyık (Abuzer Akbıyık Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    1958 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta tahsilini Şanlıurfa'da yaptı. 1978 yılında Afyon Maliye Muhasebe Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1981 yılından itibaren 25 yıl' Şanlıurfa'da Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalıştı. 2006-2010 arası Ankara’da özel bir şirkette Mali İşler Genel Müdürü olarak çalıştı. Şimdi kendi firması olan Ankara AB Yatırım Danışmanlık şirketinde yatırım danışmanlığı yapmaktadır. Sema Hanımla evli olup Fatih, Seda, Ayşe ve Ahmet isimlerinde dört çocuk babasıdır.

    1970 yılından beri Şanlıurfa folkloru üzerine araştırma çalışmaları yapmaktadır. Şanlıurfa ile ilgili 3 bin civarında ses, görüntü kaydı, kitap ve dergi arşivi vardır. Bu güne kadar yayınlanmış 18 kitabı vardır.

    Urfalı ünlü üç musiki ustası Mukim Tahir Kel Hamza (Şenses) ve Bekçi Bakır(Yurtsever) ile Gazelhan, Kaynak Kişi müzik ustası Mahmut Güzelgöz, Ses Sanatçısı, Bestekar ve Kaynak Kişi Urfalı Cemil Cankat ve Ahmet Cankat ’ın hayatı ile ilgili Türkçe ve İngilizce' kitap ve plak ve bantlardaki ses' kayıtlarından oluşan CD’ler hazırlamıştır. Bu kitap ve CD’ler Kalan Müzik tarafından yayınlanmıştır.

    TRT tarafından hazırlanan türkü, gazel ve hoyratların yer aldığı 4 CD’lik “ Şanlıurfa” projesinin' danışmanlığını yapmıştır.
    '
    Folklorumuzun kaynak kişileri, ses ve saz sanatçıları ve şairlerle radyo ve televizyonda programlar yapmıştır. Müzik ve şiir albümleri hazırlamıştır.
    Şiir yazmaktadır Şiirleri 1976 yılında Eskişehir Hakimiyet Gazetesi başta olmak üzere çeşitli gazete, dergi ve kitapta yayınlanmıştır. Bazı şiirleri bestelenmiştir.
    Araştırma yazıları, makaleleri ve şiirleri çeşitli dergi ve gazetede yayınlanmıştır. Derlediği uzun havalar TRT Repertuarına alınmıştır. Araştırdığı' türkü' hikayeleri belgesel filim olarak çekilmiştir. Folklorla ilgili konferans vermiş, birçok bilimsel toplantı ve televizyon programlarına konuşmacı olarak katılmıştır.

    Şanlıurfa kültür, sanat, folklor ve turizm konularında kapsamlı bilgilerin bulunduğu abuzerakbiyik.com.tr adlı bir internet sitesi vardır.

    Halk Bilimi ile ilgili çalışmalarından dolayı kendisine , Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından “Türk Folkloruna Hizmet” ödülü, ŞURKAV' tarafından “Kültür Sanat” ödülü ve Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı tarafından Halk Bilimi Teşvik Ödülü verilmiştir.' 2009 yılında Azerbaycan Uluslararası VEKTÖR İlimler Akademisince Fahri Doktor unvanı verilmiştir. 1.Kars Türkiye Türkülerimiz Bayramı’nda Derleme dalında Türkiye birinciliği ödülü verilmiştir.

    Yayınlanmış Kitapları :

    1)'Şanlıurfa Halk Oyunları
    2)'Folklor (Halkbilim) ve Şanlıurfa
    3)'Şanlıurfa Hoyrat ve Maniler
    4)'Kaynak Kişi Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ün hayatı
    5)'Şanlıurfa Halk Müziği
    6)'Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeler
    7)'Şanlıurfa Sanayi Rehberi
    8)'Sanayileşen Şanlıurfa'
    9)'Şanlıurfa’dan Üç Musiki Ustası (Kitap ve 2 CD)
    10)' Şanlıurfa Sıra Gecesi
    11)' Urfalı Tenekeci Mahmut Güzelgöz, (Kitap ve 2 CD)
    12)' Urfa Sevdalısı Mustafa Dişli
    13)' Yemen Türküleri (Kitap+CD)
    14)' Kısaslı Aşık Celali (Veli Göncü)
    15)' Tarım Türküleri (Kitap ve CD)
    16)'Urfalı Cemil Cankat ve Ahmet Cankat (Kitap ve 2 CD)
    17)'Kısaslı Âşık Sefai (Mehmet Acet) Hayatı ve Eserleri
    18)'Şarkılarda Sağlık/Sağlıkla ilgili Şarkılar (Kitap ve CD)




    Latest 5 Biyografi





    Abuzer Akbıyık (Abuzer Akbıyık Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları