Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yurtdışında çalışan ailelerin çocuklarına Türkiye'de Yükseköğretim'e giriş sınavı yapacak. Başvuru süresi 28 Nisan 2008 tarihinde sona erecek YÇS, 6 Temmuz 2008 tarihinde Türkiye'de Ankara ve Almanya'da ise Köln şehirlerinde yapılacak.

ÖSYM, anne ve babası işi ve görevi gereği yurt dışında bulunan, ortaöğretimlerini bu ülkelerin lise ve dengi okullarından tamamlayan öğrenciler için Yurt Dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS) yapacak. Bankacılıktan Edebiyat'a, Sosyoloji'den İktisat'a kadar 39 bölümde bin kişilik kontenjan ayrılan YÇS, 6 Temmuz 2008'de Türkiye'de Ankara ve Almanya'da ise Köln şehirlerinde yapılacak. Sınav kılavuzu 31 Mart 18 Nisan 2008 tarihlerinde ÖSYM Başkanlığı'ndan, Türkiye'nin yurtdışı ataşelik ve eğitim müşavirlikleri ile www.osym.gov.tr adresinden temin edilebilecek.

-SINAV ÜCRETİ OLARAK 50 DOLAR VEYA 40 EURO ÖDENECEK-

Sınava katılmak isteyen adayların sınav ücreti olarak 50 dolar, 40 Euro ya da bu döviz türleri karşılığı YTL olarak kılavuzda belirtilen banka hesabına yatırmaları gerekiyor. Adaylar daha sonra sınav ücretini yatırdıklarına dair dekont ile beraber aday bilgi formunu 28 Nisan'da ÖSYM'de olmak üzere "ÖSYM-SHB 06538 Bilkent/Ankara -Türkiye' adresine iadeli taahhütlü olarak göndermeleri gerekiyor.

-ADAYLAR TC VATANDAŞI OLMALI-

Sınava başvuracak adayların TC vatandaşı olması istenirken, ayrıca anne veya babasının görevi nedeniyle dışarıda okuyan adayın lise öğrenimine denk gelen ortaöğretim okulunun son üç yılını yurtdışında okumuş olması gerekiyor. Adayların derslerinden başarı ile geçtiklerine dair her sınıftan ayrı ayrı olmak üzere transkriptle belgelendirmesi de isteniyor.