Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

Symantec Norton GHOST (Bilgisayarı Yedekleme Programı)...


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 gönderen alptraum
  • 1 gönderen alptraum

  1. Alt 01-21-2008, 15:13 #1
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Symantec Norton GHOST
    (Bilgisayarı Yedekleme Programı)



    GHOST : Bugüne kadar gördüğüm en sorunsuz ve kullanışlı yedekleme programı. Seçtiğiniz hard diskteki tüm bilgileri tek bir dosyaya yedekliyor ve dilediğiniz zaman bu yedeği kullanarak bilgisayarı ilk günkü aline döndürebiliyorsunuz. Bazı yedekleme programları disk üzerindeki değişiklikleri falan saklamaktadır. Ghost ise Diskteki tüm bilgileri sıkıştırarak tek bir dosya yapmaktadır.


    Yedekleri Geri aldığınızda C: sürücüsündeki tüm bilgiler silinir ve yedek dosyasındaki bilgiler yazılır. Bu açıdan devamlı windows kuranlar, internet cafeler, okul labaratuvarları için vazgeçilmez bir programdır. 2003 versiyonu FAT, FAT32, NTFS, ve Linux Ext2/3 dosya sistemi kurulu bir bilgisayarda bile çalışır.


    Ghost farklı versiyonları için birçok kolay yöntem içeriyor otomatik başlangıç disketi oluşturma gibi seçenekleri mevcut... ama ben kendi uyguladığım en sorunsuz yöntemi anlatacağım.


    Öncelikle Ghost programını kuruyoruz. Kurulduğu dizinde birsürü dosya görüyorsunuz ama bizim için gerekli olan tek dosya ghost.exe 1Mb tan küçük olan bu dosyayı bir diskete bile koyup kullanabilirsiniz. Bu dosyayı buradan kopyalıyoruz.


    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Kopyaladığımız ghost.exe dosyasını D: sürücüsünde bir dizin yapıp içine koyuyoruz. ve yedekleme işlemine hazırız.


    [center]Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    Birde başlangıç disketine ihtiyacınız olacak. mümkünse Başlangıç CD si edinin. elinizin altında bulunsun. Ben win98 başlangıç Cd si kullanıyorum. önemli olan MS_DOS ortamına geçebilmek. windowsXP de veya Linuxta DOS olmadığı için buna mecburuz.

    YEDEKLEME
    Bilgisayarınıza Windows veya Linux kurduktan sonra gerekli ayarları yapın, Tüm sürücüleri yükleyin. Winrar , acdsee veya photoshop gibi çok kullandığınız programı kurup gerekli ayarlarını da yapın. Böylece her seferinde windows ve diğer programları kurmakla uğraşmazsınız. örneğin bilgisayara bir virus girdiğinde kurtulamazsanız sadece yedekleri geri alıp ilk haline dönebilirsiniz. Photoshop gibi büyük programların yeni versiyonu çıkabilir diye düşünüyorsanız onu kurmadan yedekleyin derim.

    Önce bilgisayarımızı kapatıp . Başlangıç CD si ile açıyoruz. böylece DOS ortamından başlayacak. windows98 kullananlar zaten F8 ile DOStan başlayabilir. Windows Xp kullananlar bios ayarlarından Boot from CD seçeneğinin işaretli olduğundan emin olmalıdır aksi halde başlangıç CDsi olsa bile DOS tan başlayamazsınız.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    Bir şekilde dos ortamına geçebildiğinizi varsayıyorum. windowsXP kullananlar birilerinden yardım alsın çünkü ayrıca bunu anlatmayacağım. dos komutlarını kullanarak D: sürücüsüne geçiyoruz.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    D: yazıp Enter
    CD ghost yazıp Enter
    ghost.exe yazıp Enter
    böylece Ghost programını çalıştırmış oluyoruz. Açılış mesajını Enter ile OK diyerek geçiyoruz.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    Karşımıza birkaç seçeneği olan bir menü çıkıyor. bunları sırası ile inceleyelim.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    Local: Kendi bilgisayarımızda işlem yapıyoruz (Ağ bağlantısı olursa iki farklı bilgisayar arası yedekleme de mümkün)
    Disk: tüm hard diskin yedeğini alır. C: ve D: gibi ayrılmış olsa bile ikisini birden yedekler. (bize uygun olan bu değil çünkü sadece C: yi yedeklemek istiyoruz)
    Partition: diskin bir bölümünü yedeklemek için kullanılır. örneğin sadece C: sürücüsünü yedeklemek için. (aradığımız seçenek bu)
    Check: Yedek dosyasını kontrol etmek için kullanılır.
    ..................... ..................... ..................... ................
    Diskin yedeğini alacağımız için menüden şu seçeneği işaretliyoruz:
    **Local > Partition > To Image
    (anlamı: kendi bilgisayarımızda > hard disk bölümünü > dosyaya yedekle)
    **Bu seçenekten sonra bize Hard Disk seçememizi söyleyen bir pencere gelecektir. (Hangi Hard Diski Yedekleyeceksiniz ? )
    ** Eğer tek bir Hard diskiniz varsa Enter ile düşünmeden geçin.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    ** Karşımıza Hard Diskteki hangi Parçayı yedekleyeceğimizi soran bir pencere gelecektir. (C: sürücüsünü yedekleyeceğimiz için 1. yi seçip Enter diyoruz)
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    Daha sonraki ekran bizden Dosya adı ve Kayıt yeri isteyecektir. Eğer özel bir durum yoksa Dosya ghost.exe ile aynı yere kaydedilecektir. Dosya adı yazacağınız yere fare olmadığı için TAB tuşu (klavyede en soldaki : sağı solu gösteren ok işaretli tuş) ile geçebilirsiniz. Dosya adı olarak ilkyedek yazın. Dosya adını da yazdıktan sonra Enter ile son kısma geliyoruz.
    **Dosya Sıkıştırma miktarı :
    Normal : normal sıkıştırma
    High: iyi sıkıştırma (dosya küçük olur, bunu tavsiye ederim)
    Fast: Hızlı (sıkıştırma çok az)
    **Proceed With Backup > Yes diyerek işlemi başlatın. Birkaç dakika içinde yedek dosyanız oluşacaktır.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    ! Dikkat : Local > Partition > To Image seçeneğini işaretledikten sonra yapacağınız işlemler bilgisayarınız hiçbir zarar vermez. Bunun için diğer adımlarda "yanlış yaparım" diyerek korkmayın.
    Eğer kayıt yerinde değişiklik yapmazsanız: D:\ghost\ilkyedek.gho isimli bir dosyanız olacak. Bu dosyayı dilerseniz CD ye kaydedip kullanabilirsiniz. bilgisayardaki herşey silinse bile windows kurmak ile uğraşmazsınız. yedek CD sini takıp herşeyi eski yerine getirirsiniz.
    YEDEKLERİ GERİ YÜKLEME
    Yedekleme işleminden farklı olarak sadece bir adım değişiyor. DOS ortamına geçtikten sonra ghost.exe çalıştırılıp.
    **Local > Partition > From Image seçeneği işaretlenmeli.


    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    Bu aşamadan sonra çok dikkatli olmak gerekiyor. Eğer iki farklı Hard diskiniz varsa yedek dosyasını yanlış bir sürücüye yüklemek tüm bilgilerin silinmesine yol açacaktır. Pencerelerin tepesindeki yazıları okuyup ona göre seçim yapın.Tek Hard Diskiniz varsa endişelenecek birşey yok.
    ** Disk Sürücü Seçiniz (Select local source drive )
    iki hard diskiniz varsa. Master slave durumuna göre veya Disk boyutu bilgisine bakarak uygun sürücüyü seçin.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    ** Gidilecek Parçayı Seçiniz. (Hedef C: sürücüsü olacağı için 1. Parça olacaktır, Tabii siz bilgisayarı ilk aldığınızda farklı bir seçenek yapmadıysanız)
    ghost.exe ve yedek dosyası D: sürücüsünde olduğu için D: sürücüsünü silme ihtimaliniz yok. Zaten büyük ihtimalle seçeneklerde 2. Parçayı (DSymantec Norton GHOST Resimli anlatim seçemeye çalışsanız bile ghost izin vermeyecektir.
    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim
    [left]Daha sonra Başlayalım mı sorusuna YES diyerek işlemi başlatın. 5-10 dakika süresi içinde C: sürücüsündeki herşey silinip yedektekiler yazılacaktır. Eğer masaüstü veya e-mail programı kullanıyorsanız bu yedek gerialma işleminden önce onları da D: sürücüsüne taşımayı unutmayın.
    Dikkat: Yedekleri Geri alırken C: sürücüsündeki herşey silinir ! Tüm dosyaları D: ye taşımadan başlamayın

    YoK bunu beğendi.
  2. Alt 01-21-2008, 15:14 #2
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Bu farkli bir anlatim

    Hardisk’inizin imajının alınması, diskinizin tüm içeriğini partition’lar ve içerdiği tüm veriler dahil olmak üzere, sıkıştırılmış(isterse niz sıkıştırmadan da alabilirsiniz) tek bir dosya haline getirilmesi olarak özetlemek mümkün. Böylece sahip olduğunuz tüm verileri, seçenekleri, programları ve ayarları kolayca yedekleyebilen bir tek dosya boyutuna sahip oluyorsunuz. Bu ne işimize yarıyor derseniz;
    Ne İşe Yarıyor?

    Hardisk’inizin imajının alınması, diskinizin tüm içeriğini partition’lar ve içerdiği tüm veriler dahil olmak üzere, sıkıştırılmış(isterse niz sıkıştırmadan da alabilirsiniz) tek bir dosya haline getirilmesi olarak özetlemek mümkün. Böylece sahip olduğunuz tüm verileri, seçenekleri, programları ve ayarları kolayca yedekleyebilen bir tek dosya boyutuna sahip oluyorsunuz. Bu ne işimize yarıyor derseniz;

    a-) Ayarlamaları yapılmış temiz bir işletim sistemine kavuşmuş oluyorsunuz

    b-) Dilediğiniz zaman geri çağırabileceğiniz bir imaj dosyanız oluyor.

    Bu nedenle disk klonlama yazılımları, çalışma ortamınızın genel bir yedeğini almak için günümüzde kullanabileceğiniz en kolay ve en güvenilir yöntemler arasında yer alıyor. Bu programlar, sistemin sağlam çalıştığı ve ihtiyacınıza göre özelleştirildiği anda alınan bir yedeği alarak, olası bir ciddi sorun veya zaman içinde aşırı yığılmadan kaynaklanan problemlerin rahatsızlık verdiği durumlarda size zahmetsiz geri dönüş olanağı sağlayabiliyorlar. Bu geri dönüş zahmetsiz olmasının nedeni ise; alınan imajın geri yüklenmesi en fazla 5 veya 10 dakika sürüyor.Böylece her seferinde belki bir saatinizi harcadığınız kurulumlardan kendinizi kurtarmış oluyorsunuz.

    Bunu size Symantec Norton Ghost programı ile nasıl yapacağımızı anlatacağım.Sürüm olarak ta Norton Ghost 8.0 ı anlatacağım.Zaten bütün sürümler aşağı yukarı birbirine yakındır.

    İmaj Nasıl Alınır?

    İmaj iki şekilde alınabilir.

    1-)Windows üzerinden.

    2-)Başlangıç disketi yardımı ile.

    Ben burada size başlangıç disketi yardımı ile nasıl imaj alınır onu anlatacağım.Başlangıç disketi bize Windows’un açılışnda yardımcı olacak bir diskettir.Dilerseniz başlangıç disketini herhangi bir soruna karşı Windows u başlatmak içinde kullanabilrisiniz.

    Başlangıç Disketi Nasıl Hazırlanır?

    İlk olarak programın setup’ını normal bir program kurulumu gibi kurarız.Daha sonra Start-Programlar-Symantec Ghost-Ghost Boot Wizard’ı açıyoruz.Karşımıza aşağıdaki gibi bir wizard çıkıyor.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Standart Ghost Boot Disk i seçiyoruz.Devam ediyoruz aşağıdaki gibi.Bilgisayarınızın

    Özelliklerine göre aşağıdaki menülerin tiklerini koyuyorsunuz.Şunu hatırlatayım başlangıç disketi için 2 adet boş diskete ihtiyacımız var.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Biçimlendirme işlemini yaptıktan sonra. Bekliyorsunuz program sizden ikinci disketi isteyecektir.İkinci disketi taktıktan sonra biçimlendirme işlemini gerçekleştirin ve bekleyin.Başlangıç diskleriniz hazır olacaktır.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    şunu hatırlatayım menülerde hiçbir değişiklik yapmadan next diyerek başlangıç disketini oluşturuyorsunuz.









    Sistemimizin İmajı Almak.



    Oluşturduğumuz başlangıç disketini bilgisayarımıza takarak bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda program otomatik olarak karşımıza çıkacaktır.Buradan Local –Disk

    To İmaj seçeneğini seçiyoruz.( İsterseniz Partition’ununuzu da seçip imajını alabilirsiniz.)

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Karşımıza çıkan menüden imajını alacağımız sabit diskimizi seçeriz.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Sürücümüzü seçip “OK” tuşuna basıyoruz.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Kayıt işlemini CD Writer’a yapacağım için CD Yazıcımı seçiyorum.Dosya ismini otomatik olarak kendisi atıyor ben SAVE tuşuna basıyorum.SAVE tuşuna bastıktan sonra kısımda aşağıda göreceksiniz sıkıştırma bölümü var.Eğer sıkıştırma olmasın diyorsanız “NO”, sıkıştırma olsun diyorsanız “Fast”, sıkıştırmanın yüksek olmasını istiyorsanız “High” seçeneğini seçiyorsunuz.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    Bundan sonra program sizde kaç cd ye yazacağını söylecektir.Birde başlangıç disketine yazdığı program dosyasını CD'ye de yazdırmak isteyip istemediğiniz soracaktır.Bunların cevabını aldıktan sonra sırasıyla cd leri sizden isteyip ok tuşuna basmanızı isteyecektir.

    PEKİ HAZIRLADIĞIMIZ BU YEDEĞİ DAHA SONRA NASIL KULLANIRIZ?

    Evet artık sistemimizin yedeğini aldık.Bilgisayarımızd a yavaşlama yada herhangi bir nedenden dolayı göçme oldu.Korkmaya gerek yok artık yedeğimiz var.Yapmamız gereken; Ghost Başlangıç disketini bilgisayarımıza takmak ve bilgisayarımızı yeniden başlatmak. Çıkan meünüden Local-Disk-From İmage seçeneğini tıklıyoruz.Daha sonra imajın olduğu yeri seçip ( burası bende Cd yazıcı sizde bir disk yada başka bir partition olabilir) daha sonra “OPEN” tuşuna basıp yedeklediğimiz dosyayı açıyoruz.Gösterge %100 olduğunda “restart” işlemini isteyen bir gösterge olacak.”Continue” tuşuna bastıktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.

    Symantec Norton GHOST Resimli anlatim

    edit_by sakaryali

    Norton Ghost 10.0 System Requirements:
    - Windows® XP Home, XP Pro, 2000 Pro SP2 or later
    - Pentium 233 MHz or higher processor
    - 256 MB of RAM
    - 85 MB of available hard disk space
    - Microsoft .NET Framework
    - Microsoft® Internet Explorer 5.0 or later
    - DVD or CD drive

    YoK bunu beğendi.
  3. Alt 04-05-2010, 16:49 #3
    Ziyaretci
    Kayıtsız Üye Mesajlar: n/a
    fazla sallamışsın dostum ghost v,15 ten baska ntfs sisteminde çalışan ben duymadım

  4. Alt 07-22-2010, 02:12 #4
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Kayıtsız Üye´isimli üyeden Alıntı
    fazla sallamışsın dostum ghost v,15 ten baska ntfs sisteminde çalışan ben duymadım

    yılladır kullanıyorum 2003 8.0 versiyonunu süper fat ntfs ve diğerleri ben duydum hatta kullandım yüzlerce defa

  5. Alt 10-08-2010, 21:45 #5
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    sağol

  6. Alt 12-19-2013, 21:41 #6
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.