Yolcu ucaklari degisiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-23-2012 (21:14)   Son Mesaj: 01-23-2012 (21:16)    Cevap: 1    Gösterim: 783  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen alptraum

    01-23-2012

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor
    Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, üç büyük imalatçıya geleceğin yolcu uçağı olarak ‘uçan kanat’ konsept tasarımı yaptırdı. Hedef, aerodinamik mükemmelliğe ulaşmış, yakıt sarfiyatını yüzde 40 azaltacak, çevreyi yüzde 75 daha az kirletecek, gövdesi tamamen kanattan oluşan özel yolcu uçaklarını 2025’te hazır hale getirmek.

    NASA her ne kadar uzay çalışmalarıyla tanınsa da havacılık konusunda devrimci teknolojilerin geliştirilmesine çok ciddi destek veriyor. İki yıl önce en büyük üç Amerikalı uçak imalatçısı Boeing, Lockheed Martin ve Northrop Grumman’ı geleceğin yolcu uçağı tasarım çalışmasına davet eden NASA, ilk konsept dizayn projelerini teslim aldı.

    NASA’nın yaptığı araştırmalar, geleceğin yolcu uçağının tasarımının ‘uçan kanat’ şeklinde olacağını ortaya koyuyor. Havacılık dünyasının 70 yıl önce tanıştığı bu tasarımın en büyük özelliği mükemmel aerodinamik performans sağlaması. Gövde ve kanatlar birleşip tek bir yapı oluşturduğu için bu dizaynda sürtünme en aza indiriliyor. Bunun anlamı, aynı yolcu sayısını daha az yakıt harcayarak uçurabilmek.

    2010’da başlayan projede imalatçılara 224 yolcu kapasitesine sahip, menzili 14 bin 800 kilometre olacak, saatte 900 kilometre hızla uçabilecek tasarımlar yapılması istendi. Hedef, yüzde 40 yakıt tasarrufu ve çevrenin yüzde 75 daha az kirletilmesiydi. Üç imalatçı da 10 bin mühendis/saatlik çalışma sonrasında geliştirdiği farklı tasarımları NASA’ya sundu.

    İLK UÇUŞ 2018’DE


    Bilgisayar simülasyonlarıyla test edilen tasarımlar, beklenenden daha iyi çıktı. Gürültü oranlarındaysa motorların maksimum güçte çalıştığı kalkış sırasında 34 desibellik bir düşüş yakalandı. Ağustos ayında toplam 15 yıl sürecek projenin ikinci aşamasına geçiliyor. Bundan sonraki aşama, 2018’de yapılacak ölçekli modellerin ilk uçuşu. Gerçek performansını o zaman gösterecek bu tasarımların 2025’te imalata hazır hale getirilmesi planlanıyor. Eğer ‘uçan kanat’ rüştünü ispat ederse, yolcu uçakları şekil değiştirecek.

    Bu ucak ile ilgili olan haber videosu


    Haberin devamini kaynagindan takip edebilirsiniz

    Kaynak: Gelecein yolcu ua uan kanat - Uur CEBEC - Hrriyet




    Yolcu ucaklari degisiyor Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-23-2012, 21:16

    → Yolcu ucaklari degisiyor


    Gelecegin Yolcu ucaklariyla ilgili resimler


    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor

    Yolcu ucaklari degisiyor
    candanag bunu beğendi.
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum