Antarktika yakınlarında benzersiz keşif   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 03-20-2013 (16:39)   Son Mesaj: 03-20-2013 (16:39)    Cevap: 0    Gösterim: 745  

    03-20-2013

    Antarktika yakınlarında benzersiz keşif

    Antarktika yakınlarında benzersiz keşif
    Antarktika yakınlarında benzersiz keşif

    Bilim insanları, ilk defa Antarktika yakınlarında, okyanus tabanında balina kemikleri bulunduğunu açıkladı. Okyanusun yaklaşık 1.5 km derinliğinde bulunan kemik kalıntısından oluşan alanda, en az dokuz yeni ve çok küçük deniz canlısı türünün de keşfedildiği belirtildi.

    Bilim insanları, ilk defa Antarktika yakınlarında, okyanus tabanında balina kemikleri bulunduğunu açıkladı. Okyanusun yaklaşık 1.5 km derinliğinde bulunan kemik kalıntısından oluşan alanda, en az dokuz yeni ve çok küçük deniz canlısı türünün de keşfedildiği belirtildi. Mini denizaltılar, okyanusların derinliklerinde benezeri olmayan bir keşfe imza attı. Güney Amerika'nın açıklarındaki, Birleşik Krallık'a bağlı Güney Sandviç Adaları'da bir Minke balinasına ait kalıntılar bulundu. Balina kemiklerinin, Antarktika yakınlarında bulunan ilk balina kemikleri olduğu belirtildi.

    Balinaların, öldükten sonra okyanus tabanına battıkları bilinse de, kalıntılarına çok nadir rastlanıyor. Az rastlanan balina mezarları uzaktan kumandalı mini denizaltılar sayesinde bulunabiliyor.

    Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography dergisinde yayımlanan ararştırmaya göre, Güney Sandviç Adaları'nın derinliklerinde bir sualtı kraterini incelerken balina kalıntısına rastlayan İngiliz bilim insanları, kemiklerle beraber dokuz yeni deniz canlısına da keşfettiklerini belirtti. Araştırmada yer alan Jon Copley, "Isis adlı sualtı cihazıyla keşif yaparken, beyaz, uzunlamasına bir yapı fark ettik. Yaklaşınca bunun bir balinaya ait omurga olduğunu gördük" dedi.

    Balinalar okyanus tabanına battıktan sonra kalıntıları derin deniz yaşamı için besin değeri büyük bir kaynak haline geliyor. Dokuları birkaç hafta içinde yok olsa da, balina kemikleri 60-100 yıl bozulmadan kalabiliyor. Kemikler, çeşitli bakteri ve zombi solucan gibi gözleri olmayan canlılar için bir yaşam alanı haline geliyor.

    ANALİZE BAŞLANDI
    LiveScience sitesine konuşan Southampton Üniversitesi'nden Diva amon, "Dünyanın en büyük hayvanları aynı zamanda derin okyanuslardaki ekolojinin bir parçası... Minke balinasının kalıntılarını inceleyerek, besinlerin okyanusta nasıl dönüştürüldüğünü anlayabilir, böylece küresel bir döngüyü ortaya çıkarabiliriz" dedi.

    Antarktika'nın tek balina kalıntısına ait yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çeken araştırmacılar, yüzeyde incelemek için kemikten numune de topladı. Kemiklerde, deniz salyangozu ve solucanlarına ait yeni türler keşfedildi.

    İngiltere Ulusal Deniz Bilimi Merkezi, kemiklerin üzerinde sürünerek yaşayan yeni bir balık kenesi türü tespit edildiğini açıkladı. Ayrıca, zombi solucanlara (Osedax) ait de yeni bir tür keşfedildi. Araştırmacılar, yeni türlerin nasıl çoğaldığını ve Pasifik ve Kuzey Atlantik'in dışındaki bölgelere yayıldığını anlamaya çalışacaklarını ifade etti.

    Kaynak: Ntvmsnbc





    Antarktika yakınlarında benzersiz keşif Yorumları