İstihbaratın gözü internette!   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 02-27-2012 (16:15)   Son Mesaj: 02-27-2012 (16:15)    Cevap: 0    Gösterim: 401  

    02-27-2012

    İstihbaratın gözü internette!

    İstihbaratın gözü internette!
    İstihbarat birimlerinin internet iletişimine ilgisi giderek artıyor. Bild gazetesine göre, Alman istihbaratı 2010 yılında 37 milyonun üzerinde e-posta ve veri bağlantısını incelemeye aldı.

    Bild gazetesinin, Parlamento Kontrol Komisyonu'nun son raporlarına dayandırdığı habere göre Alman istihbaratı, 2010 yılında 37 milyon 292 bin 862 e-posta ve veri bağlantısını incelemeye aldı. Bu, incelemeye alınan e-posta ve mesaj sayısının 2009 yılına göre beş kat arttığını gösteriyor. Bu mesajların incelemeye alınmasında ‘bomba', ‘atom' gibi filtre kelimelerin etkili olduğu belirtiliyor.

    Parlamento Kontrol Komisyonu'nun verilerine göre incelemeye alınan 37 milyonun üzerinde e-posta ve mesajdan sadece 213'ünde değerlendirmeye alınmayı gerektiren içeriğe rastlandı. Komisyon, iç ve dış istihbaratla askerî istihbarattan oluşan federal istihbaratın denetimiyle görevli. Bu üç istihbarat birimi, veri trafiğini izleme yetkisine sahip.

    Bild gazetesinin haberine göre istihbarat birimleri 2010 yılında terör alanında 2 bin, silahlanma alanında 13 bin ve kaçakçılıkla ilgili 300 kelimeyi içeren mesajları izlemeye aldı.

    "Nedeni 'spam'lerdeki artış"

    Haberdeki rakamları doğrulayan Başbakanlık yetkilileri ise, incelemeye alınan e-posta sayısının bu kadar yüksek olmasını, spam-mail olarak adlandırılan yığın mesajların sayısındaki artışa bağlıyor. Yetkililer, incelemelerin otomatik teknik filtreler yoluyla yapıldığını, somut içeriksel bir takibin sözkonusu olmadığını açıkladı. Filtrelenen kelimelerin, telekomünikasyon alanındaki istihbaratı kontrol eden ilgili meclis komisyonunun onayından geçtiği de vurgulandı.

    Ancak bu açıklamalar tepkileri dindirmedi. Çok sayıda siyasî parti, uygulamanın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Yeşiller partisinin meclis grup başkanı Renate Künast, verilen uğraş ve alınan fayda arasındaki ilişkinin normal düzeye çekilebilmesi için filtre kelimelerin daha net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi.

    Künast, istihbarat birimlerinin kontrolü ile ilgili yasada reforma ihtiyaç olduğunu belirterek, parlamentonun istihbarat üzerindeki etkisinin artırılması gerektiğini vurguladı. Künast, “Güvenlik, özgürlüğe hizmet etmelidir. Tersi değil” diye konuştu.

    Koalisyon hükümetinin küçük ortağı liberal Hür Demokrat Parti'nin meclis grubu içişleri sözcüsü Gisela Piltz ise, incelenen e-posta sayısıyla değerlendirmeye alınanların sayısı arasındaki muazzam farka dikkat çekerek, bunun sadece hukuk devleti açısından değil, istihbarat birimlerinin çalışmalarının etkililiği konusunda da soru işaretleri yarattığını söyledi.





    İstihbaratın gözü internette! Yorumları