Yankı uyandıran seçim projesi!   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 06-09-2011 (18:00)   Son Mesaj: 06-09-2011 (18:00)    Cevap: 0    Gösterim: 639  

    06-09-2011

    Yankı uyandıran seçim projesi!

    Yankı uyandıran seçim projesi!
    Yankı uyandıran seçim projesi!



    Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden yankı uyandıran seçim projesi: secimtakip.org.

    İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Öğrenim gören bir grup yüksek lisans öğrencisi, 12 Haziran seçimleri öncesi internet üzerinden interaktif bir seçim izleme projesinin başlangıcını yaptı.

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans programında öğrenim gören bir grup öğrenci, 12 Haziran'da gerçekleştirilecek Milletvekili Genel Seçimi için Türkçeleştirdikleri açık kaynak kodlu özel bir projeyi hayata geçirdi. “Seçim Takip” adı verilen projede, site katılımcıları seçim hakkındaki güncel haber, fotoğraf ve videoları lokasyon bazlı olarak www.secimtakip.org adlı adresten paylaşabilecek. Sosyal medya mecralarının aktif kullanımıyla dikkat çeken projeye, katılımcılar projenin resmi Twitter ve Facebook hesapları üzerinden takip edilebilecek ve site katılımcıları bilgilerini bu hesaplar üzerinden de paylaşabilecek. "Vatandaş Gazeteciliği" konsepti üzerine kurgulanan projede, öğrenciler hedeflerini "en kısa zamanda, en uzakta kalan haberi duyurmak" olarak belirlediler.

    Projenin Medya ayağında Voice of America Radyosu var

    Voice of America Radyosu Türkiye Masası’ nın katkılarıyla gerçekleşen projede, Voice of America Radyosu aynı zamanda projenin medya ortağı oldu. Proje, Ushahidi adlı açık kaynak kodlu haritalandırma yazılımına dayanıyor. Öğrenciler tarafından yazılımın Türkçeleştirilmesi sonucu ortaya çıkan interaktif seçim projesinde, yazılım bundan sonraki farklı projelerde de ücretsiz olarak kullanabilecek.

    Nasıl Kullanılacak ?

    Sitenin basit bir işleyişi var. Haber gönder başlığına girerek; haberin konusunu, açıklamasını ve kategorisinin yazılması gerekiyor. Kategoriler; basından, halktan ya da medyadan gelenler başlıklarına bölünmüş. Gönderilecek bilgilere haber kaynak bağlantısı, video ve fotoğraf bağlantısı da girebiliyor. Bütün haberler moderatörler tarafından incelenerek siteye konuyor. Eğer haber link, fotoğraf, video bağlantısıyla ya da birçok kişiden gelerek doğrulanıyorsa haber siteye doğrulandı etiketiyle giriyor. Haberlerin hepsinde doğrulandı ve doğrulanmadı etiketleriyle birlikte kategorileri de yazıyor. Haber aramaları şehirler üzerinden de yapılabiliyor. Aynı şekilde haberleri öğrenmek için e-posta adresi girilerek kategoriler, uyarı almak istenen bölge seçilebiliyor. Facebook aracılıyla ya da Twitter’dan hashtap tweet (#secimtakip, #secim2011) yaparak da haber gönderiliyor.

    Seçim takip sitesinin yerel haberlere ve muhabir vatandaşların daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlaması, seçimde oluşabilecek sorunları insanlara aktarması bekleniyor. Site bunun yanında toplumsal bilinci güçlendirmek, oluşan sorunları anında rapor ederek olası aksakların en kısa zamanda çözülmesine önayak olmayı amaçlıyor.





    Yankı uyandıran seçim projesi! Yorumları