Mısır ve Amerika'ya ihracat arttı!   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 06-07-2011 (13:00)   Son Mesaj: 06-07-2011 (13:00)    Cevap: 0    Gösterim: 444  

    06-07-2011

    Mısır ve Amerika'ya ihracat arttı!

    Mısır ve Amerika'ya ihracat arttı!
    Mısır ve Amerika'ya ihracat arttı!



    Alibaba.com, Türk KOBİ’lerin uluslararası pazarda 2011 e-ticaret eğilimlerinin yer aldığı bir çalışma hazırladı.

    Hazırlanan çalışmada, Türk KOBİ’lerin ticaret rakamlarının geçen seneye oranla yüzde 35 arttığı görülürken, ithalatta Çin, ihracatta ise Mısır ve Amerika listenin en başında yer aldı. Alibaba.com’un 2011’in ilk çeyrek rakamlarıyla Türkiye’ye özel hazırladığı e-ticaret eğilimleri çalışmasında yer alan bilgilere göre, yüzde 7.3 oranındaki taleple Mısır, Türk KOBİ’leri için en büyük ihracat pazarını oluşturdu. Yüzde 6.4 alıcı talebiyle ikinci sırada yer alan Amerika’yı İngiltere, Çin ve İran takip ediyor. Raporda yer alan bilgilere göre Amerika, 2011 yılında Türk KOBİ’leri için yeni bir pazar olarak listede yer alırken, verilere göre Türk KOBİ’leri 2011 yılının ilk çeyreğinde ihracattan çok ithalata yöneldi.

    İthalat verilerine göre Çin, yüzde 60’a varan genel taleple Türk KOBİ’lerinin en rağbet ettiği pazar olmayı 2011’in ilk çeyreğinde de sürdürdü. KOBİ’lerin Çin mallarına gösterdiği ilgiye rağmen, Çinli alıcıların Türk pazarına talepleri 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 50 düştü. Alibaba.com Satış Direktörü Timoth Leung’a göre bu çelişkinin nedeni, Türk işadamlarının ithalat ve ihracat dengelerinin bozulması ve talebin arttığı potansiyel Türk ürünlerine odaklanılması olarak açıklanabilir.

    Küresel e-ticaret veri araştırmasına göre;
    • Yurt dışından Türkiye’ye en çok gıda ve içecek sektörüyle ilgili talep geldi.
    • Türk ihracatçılar, gıda ve içeceğin ardından makine, inşaat ve gayrimenkul sektörleriyle ilgili talepleri karşıladılar.
    • Türk KOBİ’ler sırasıyla en çok Çin’den makine parçası, Amerika ve Hindistan’dan tarım ürünleri ve Hong Kong’dan elektronik ürünler ithal etti.
    • Türk KOBİ’lerinin makine parçalarının ardından yurt dışından en çok talep ettiği ürünler; tekstil ürünleri, kimya ürünleri, giyim, sağlık & tıp ve iletişim araçları oldu. Alibaba.com Satış Direktörü Timothy Leung, 2011 ilk çeyrek rakamlarının da desteklediği üzere, Türkiye’nin kendileri için en önemli pazarlardan biri olmayı sürdürdüğünü söyledi. Ortalama yeni üye sayılarının her ay 6800’e vardığını ve bu rakamın toplam Alibaba.com üyelerinin yüzde 2’sini, Avrupa’nın ise yüzde 8’ini oluşturduğunu söyleyen Leung, 2011’in ilk çeyrek verilerini inceledikelrinde Türk e-ticaret alanında bazı değişiklikler gözlemlediklerini belirtti. Leung, Türk KOBİ’lerinin ürün talep ettiği pazarların 2010 senesiyle benzerlik göstermesine ragmen, satış gerçekleştirdikleri pazarların Amerika gibi yeni pazarlarla birlikte değişim gösterdiğini söyledi. Türkiye, Afrika için en önemli ihracat pazarı olma özelliğini korumaya devam ederken, gıda ve içecek, inşaat malzemeleri gibi ürünler için de hala Orta Doğu’ya açılan kapı görevini görüyor.

    Alibaba.com gibi e-ticaret kanallarıyla dünyanın her bölgesindeki alıcı ve satıcıları bulmanın artık çok daha kolay ve uygun maliyetli hale geldiğini belirten Timothy Leung, uluslararası ticaret söz konusu olduğunda Alibaba.com’un ticaret yapan herkesi dünyanın her yerindeki alıcı ve satıcılarla ilişkilerini güçlendirmeleri için teşvik ettiğini belirtti.







    Mısır ve Amerika'ya ihracat arttı! Yorumları