İkinci internet patlamasına hazırlanıyor!   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 06-06-2011 (17:00)   Son Mesaj: 06-06-2011 (17:00)    Cevap: 0    Gösterim: 361  

    06-06-2011

    İkinci internet patlamasına hazırlanıyor!

    İkinci internet patlamasına hazırlanıyor!
    İkinci internet patlamasına hazırlanıyor!



    Web 2.0 olarak bilinen paylaşım siteleri birer birer Wall Street’e gidiyor. 20 milyar dolarlık piyasa değeri yakalaması beklenen Groupon’u başka isimler de izleyebilir.

    Wall Street yatırımcılarının bugünlerde en popüler sohbet konusu 1995-2000 yıllarında yaşanan internet şirketleri furyasının bir benzerinin başlayıp başlamadığı. O yıllarda Yahoo, AOL, InfoSpace gibi Silikon Vadisi’nin genç şirketleri birbiri ardına borsaya açılarak milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaşmıştı. Şimdi ise sıra web 2.0 olarak bilinen sosyal paylaşım sitesi şirketlerinin finans oyuncularıyla tanışma zamanı gelmiş görünüyor. Profesyonel dünyanın Facebook’u olarak bilinen LinkedIn’den sonra Türkiye’de de Şehir Fırsatı adıyla faaliyet gösteren günlük fırsat sitesi Groupon hisselerinin bir kısmını halka arz etmeye hazırlanıyor. Borsaya açıldıktan sonra şirketin piyasa değerinin 20 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

    Groupon halka arz başvurusunu yaparken ilk kez mali durumunu da detaylı bir şekilde beyan etti. Ortaya çıkan manzara, muhafazakâr yatırımcıların arkasına bakmadan kaçmasına, spekülatörlerin ise ışığa uçan pervaneler gibi Groupon hisselerine koşmasına neden olacak nitelikteydi. Şirket, 2010 yılında 713 milyon dolar gelir elde etmişti. Buna karşılık sadece 2011’in ilk çeyreğindeki geliri 645 milyon dolara ulaştı. Yıl sonunda ise 3.5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bundan sadece 6 ay önce Google, Groupon’u satın almak için 6 milyar dolar teklif etmişti.

    Ancak gelirdeki baş döndürücü artışa karşılık yaptığı satın almalardan dolayı geçen yılı 413 milyon dolar zararla kapatmıştı. Şirket kısa süre önce yatırımcılardan 946 milyon dolar topladı ancak bu paranın büyük kısmının da daha eski yatırımcılara yapılacak ödemelere harcandığı biliniyor. İlk çeyrekteki zararı 117 milyon dolar seviyesindeydi.

    DEV SATIŞ EKİBİ KURULDU

    Bundan sadece üç yıl önce Chicago’da Northwestern Üniversitesi’nde müzik okuyan 29 yaşındaki Andrew Mason’ın kurduğu Groupon’un arkasında Eric Lefkofsky, Brad Keywell gibi önemli yatırımcılar var. Bu iki isim, yanlarına Playboy’un dev arşivini dijital ortama taşıma operasyonunda da çalışan Paul Lee’yi de alarak Lightbank adlı bir fon kurdu ve Groupon’a da bu fon üzerinden yatırım yaptı. Wall Street Journal’a Groupon’un iş modelini anlatan Lee, şirketin diğer teknoloji şirketlerinden farklı olarak insan kaynağına daha fazla önem verdiğini anlattı.

    Lee, “Eğer Groupon Silikon Vadisi’nde kurulsaydı, iki yıl doğru teknolojiyi kullanmak için geçecekti. Onun yerine satış ekibini güçlü ve büyük tutarak büyüdü” dedi. Groupon’un şu anda 8.000 çalışanı bulunuyor. Bu, birçok internet şirketi için hayal bile edilemeyecek bir rakam. Ancak Groupon satış tarafında ne kadar avantajlıysa pazarlama tarafı da o kadar yumuşak karnı. Şirketin her yeni abone başına pazarlama harcaması 2009’da 2.5 dolar seviyesindeydi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise benzer sitelerin arka arkaya açılması sonucu kızışan rekabetle bu rakam 6.4 dolara yükseldi.SIRADA BEKLEYENLER VAR

    LinkedIn çok az sayıda hissesini halka arz ettiği için 45 dolarla işleme başlayan hisselerin değeri ilk günde 122.7 dolara kadar yükselmişti. Şirketin piyasa değeri de 8.9 milyar doları buldu. Gerçi ilk heyecan yatıştı ve cuma günkü kapanış itibariyle hisse fiyatı 77.9, LinkedIn’in piyasa değeri de 7.4 milyar dolar seviyesindeydi.Ancak LinkedIn’in birçok web 2.0 şirketini borsaya açılmak için cesaretlendirdiği, Groupon’un da benzer bir başarı yakalaması halinde halka arzların bir anda hızlanabileceği belirtiliyor. Bunlar arasında en merakla beklenenler ise şüphesiz Facebook ve Twitter olacak. Hem LinkedIn’de hem de Groupon’da hissesi bulunan ünlü yatırımcı Marc Andreessen yeni bir teknoloji balonu yaşanacağı iddialarını gerçekdışı buluyor. Andreessen, Wall Street Journal gazetesine, Apple ve Google hisselerinin de değerinin altında olduğunu söylerken, “Piyasa teknolojiyi sevmiyor” dedi.







    İkinci internet patlamasına hazırlanıyor! Yorumları