ABD'nin siber uzay stratejisi   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 05-18-2011 (13:00)   Son Mesaj: 05-18-2011 (13:00)    Cevap: 0    Gösterim: 540  

    05-18-2011

    ABD'nin siber uzay stratejisi

    ABD'nin siber uzay stratejisi
    ABD'nin siber uzay stratejisi



    Obama yönetiminin açıkladığı bir raporla ABD’nin siber saldırılara karşı geliştirdiği yeni politikası ortaya çıkmış oldu.

    Uluslararası Siber Uzay Stratejisi başlıklı rapora göre, NATO üyesi ülkelerden birine yapılacak siber saldırı, tüm NATO ülkelerine yapılmış kabul edilecek.

    Siber saldırıların daha yaygın hale geldiği günümüzde bu potansiyel olarak tehlikeli bir gelişme. Pentagon her gün milyonlarca girişimi ve 100’den fazla yabancı istihbarat ajansının faaliyetlerini belgeliyor.

    2007 yılında, Rusya’dan kaynaklandığı düşünülen bir siber saldırı Estonya’da krize yol açmıştı. NATO üyesi olan Estonya, ittifakın siber saldırılara karşı ortak hareket edip etmediği konusunda bilgiye sahip değildi. ABD, İngiltere ve diğer üye ülkeler ise bu konuyu göz ardı etmişti.

    Uluslararası Siber Uzay Stratejisi, ABD’nin internetin yayılımı ve “rasgele ve zararlı aksamalar”a nasıl yanıt verileceğiyle ilgili ilk kapsamlı çalışma. Strateji raporunda bireysel siber korsanlar, şirketler ve düşman devletlerin yarattığı tehditlere yer verilirken, bu tehditlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

    SİBER SALDIRIYA KARŞI İTTİFAK

    Rapor, NATO’nun temelinde yatan ve bir ülkeye yapılan saldırıyı üye ülkelerin tümüne yapılan bir saldırı olarak kabul edilen anlaşmanın, siber saldırıları da içermesini öngörüyor.

    Raporda, “dünyanın siber uzaya giren art niyetli oyuncuların neden olduğu tehditlerin farkına varması, ulusal ve uluslararası politikaların güncellenmesi ve güçlendirilmesi gerektiği” ifade ediliyor. Günümüzde, interneti kapsayan uluslararası yasalar veya anlaşmalar bulunmuyor.

    Öte yandan, ABD tarihindeki en büyük bilgi sızıntılarından birine neden olan Wikileaks, ne raporda ne de raporun açıklandığı konuşmada yer aldı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Wikileaks’e hiç değinmezken, “internet özgürlüğün ABD politikasının merkezinde olduğunu” belirtti.





    ABD'nin siber uzay stratejisi Yorumları