Android 2.3 Galaxy S'e sızdı!   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 03-02-2011 (12:00)   Son Mesaj: 03-02-2011 (12:00)    Cevap: 0    Gösterim: 442  

    03-02-2011

    Android 2.3 Galaxy S'e sızdı!

    Android 2.3 Galaxy S'e sızdı!
    Android 2.3 Galaxy S'e sızdı!



    Android 2.3 Galaxy S'e sızdı: Test ettik!

    Galaxy S için nete sızan ilk Gingerbread sürümünü sizin için 24 saat boyunca denedik! İşte sonuç...


    Samsung, Galaxy S kullanıcılarını Android 2.2, yani Froyo için kelimenin tam anlamıyla süründürmüştü. Ancak Nexus S konusunda Google ile yaptıkları iş birliği, görünüşe göre Galaxy S kullanıcılarına da yarayacak. Önce Polonya kaynaklı bir forumda ortaya çıkan ve ardından tüm internete yayılan XWJV1 sürümlü ROM, Galaxy S için yayınlanan ilk Gingerbread tabanlı ROM. Yayınlanan derken yanlış anlamayın, bu ROM Samsung tarafından resmi olarak yayınlanmış değil; sadece bir sızıntıdan ibaret.Her şeye rağmen XWJV1'i görmüş olmak, Samsung'un 10 milyondan fazla Galaxy S kullanıcısını, Galaxy S II'yi satmak uğruna ortada bırakmayacağını gösteriyor. XWJV1, dediğimiz gibi ilk Gingerbread sürümü, ancak şu an beta aşamasında, hatta söylentilere göre bir Alpha sürümü bile olabilir.

    Samsung KIES üzerinden güncellenemeyen bu sürüm için önce ROM dosyasını indirmeniz ve daha sonra ODIN gibi üçüncü parti bir yazılımla Galaxy S'i flash'lamanız gerekiyor. Tabi bu işlem sonrasında garanti durumunuzun nasıl etkileneceğini de unutmamanızda yarar var.

    İşte XWJV1 sürüm koduyla yayınlanan ilk Galaxy S Gingerbread ROM'unun getirdikleri, getirmedikleri, sorunları ve hayal kırıklıkları.

    XWJV1 Gingerbread: Getirdikleri

    • Froyo'ya göre telefonun açılışı çok hızlanmış. Ortam tarama işlemi, daha önceki sürümlere göre çok daha hızlı bir biçimde bitiyor. PIN kodu girişi de, açılış sırasında çok daha erken bir aşamada gerçekleşiyor.• Galaxy S'in en çok en çok tartışılan yanı, GPS konusunda zayıf kalmasıydı. Ama XWJV1 ile birlikte bu sorun tamamen ortadan kalkıyor. Öyle ki, yaptığımız testlerde, telefonun uydulara bağlanması neredeyse en başarılı navigasyon cihazları kadar iyi. Uyduları bulmak ve kilitlenmek, testimizde 10 saniyeyi bile bulmadı.

    • Bildirim Alanı, yani Notification Bar'da önemli ve bir o kadar da olumlu görsel değişimler söz konusu. Market indirmeleri ya da uygulama yüklemeleri sırasında Bildirim Alanı'nda görülen simgeler değiştirilmiş.

    • Bir çok ayar seçeneğinde yenilikler mevcut. Batarya kullanımını artık çok daha ayrıntılı biçimde görebiliyoruz. Hatta bunun için grafiksel bir gösterim bile mevcut.

    • Froyo da dahil olmak üzere, daha önceki sürümlerde "Uygulamaları Yönet" seçeneğine tıklandığında, listenin tamamen açılması için uzun süre beklemek gerekiyordu ancak Gingerbread ile bu durum da ortadan kalkmış.

    • Program Monitor uygulaması elden geçirilmiş ve bazı ek seçenekler eklenmiş.

    • Telefonun genel olarak çalışma hızında gözle görülür bir iyileşme söz konusu.

    • Türkçe desteği var...

    XWJV1 Gingerbread: Eksikler ve sorunlar

    • Her şeyden önce, XWJV1 sürümü, beta olduğunu fazlasıyla hissettiriyor. Android 2.1 Eclair'den beri görmeyi unuttuğumuz lag'ler, yani takılmalar, bu betada fazlasıyla mevcut.• Herkesin merakla beklediği Gingerbread klavyesi, ne yazık ki bu sürüme dahil edilmemiş. Seçenekler arasında sadece Samsung Tuş Takımı ve Swype klavyesi var. Ancak Swype klavyesi de sorunlu, çalışması gerektiği gibi çalışmıyor.

    • Daha önce 2.2.1 sürümünde çalışan pek çok animasyonlu duvar kağıdı, ne yazık ki XWJV1'de çalışmıyor ve Force Close ile karşılaşılıyor

    • Aynı şekilde, bazı oyun ve uygulamalarda da uyumsuzluk söz konusu. Froyo'da çalışan bazı oyun ve uygulamaları Gingerbread'in ilk betasında çalıştırmak mümkün olmadı.

    • Genel kanı, 2.3 ile birlikte Samsung'un EXT4 dosya sistemine geçeceğiydi ancak XWJV1'de de RFS dosya sistemi kullanılmış.

    • Samsung'un yeni arayüzü TouchWiz 4.0'ı bekleyenler için kötü haber: XWJV1'de de, Eclair ve Froyo'da olduğu gibi TouchWiz 3.0 kullanılıyor.

    Ve Sonuç...

    XWJV1 Gingerbread sürümü, daha önce de söylediğimiz gibi sadece bir ön sürüm ve önemli eksikleri – sorunları var. Yine de, bu kadar erken bir sürümün bile Galaxy S'i önemli oranda hızlandırdığını görmek güzel. Eksiklerden bahsederken hemen hayal kırıklığı yaşamanıza da gerek yok. Samsung, yeni ön sürümlerde ve doğal olarak resmi sürümde, bu eksiklerin en azından birkaçını daha ROM'una ekleyecektir. Örneğin Gingerbread klavyesini, büyük ihtimalle final sürümde göreceğiz. Takılmaların ortadan kalkacağı da kesin.

    Denemek isteyenler, ilgili dosyaları internetten bulup telefonuna kurabilir ve ilk Gingerbread deneyimini yaşayabilir. Ama bunu yaparken büyük bir risk aldığınızı da hatırlatmak isteriz. Sonuçta bu ROM resmi bir ROM değil ve Samsung, ortaya çıkabilecek sorunlardan sorumlu tutulamaz.







    Android 2.3 Galaxy S'e sızdı! Yorumları