Android mi, Chrome mu?   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 02-14-2011 (16:00)   Son Mesaj: 02-14-2011 (16:00)    Cevap: 0    Gösterim: 466  

    02-14-2011

    Android mi, Chrome mu?

    Android mi, Chrome mu?
    Android mi, Chrome mu?



    Gelecek Android de mi yoksa Chrome OS'da mı?

    Android tam gaz koşuyor ama arkadan bir de Chrome OS geliyor. Peki ama hangisi daha iyi?


    Google, yazılım konusunda ileri görüşe sahip olduğunu iddia ediyor. Google bugün şüphesiz en önemli ve en yenilikçi teknoloji şirketlerinden biri ve geliştiriciler tarafından yakından takip ediliyor.Google ile Microsoft genellikle iki farklı kutupta yer alıyorlar: Microsoft, yazılımın hantal devi olarak bilinirken Google ise bulut teknolojilerinin çevik ve genç şampiyonu olarak tanımlanıyor. Google'ın geleceğinde geleneksel ofis yazılımlarının yerini alacak Web tabanlı Google uygulamaları, bulut depolama alanları ve hizmetleri var.

    Google, netbook'lar için geliştirmekte olduğu Chrome OS ile yerel olarak herhangi bir yazılım yüklemeye izin vermiyor ve birincil depolama alanı olarak 'bulut' kullanılıyor.

    Ancak Chrome OS, Google'ın geliştirmekte olduğu tek işletim sistemi değil. Şirketin geçtiğimiz günlerde tanıttığı akıllı telefon yazılımı Android 3.0 giderek genel amaçlı bir bilgisayar platformuna dönüşüyor.

    Chrome OSChrome OS'un uygulamaları tarayıcı içerisinde çalıştırılması çok eleştirilse de esasen bunda yanlış olan bir şey yok. Chrome OS, netbook'ların revaçta olduğu bir zamanda tasarlanmıştı.

    Sorun ise netbook'ların ne işe yaraması gerektiğini kimsenin bilmemesiydi. Google ise Chrome ile netbook'ların sınırlı işlem gücünü geleneksel masaüstü uygulamalarından kurtararak ve Web bağlanabilirliğini ön plana çıkararak değerlendirdi.

    Ancak bugün bilgisayarların geleceğinin netbook'larda olduğunu söylemek zor. Mobil tarayıcılar özellikle Avrupa ve Asya'da daha çok tercih edilir hale geldiler. Tabletler ise 2011'de Amerika'da patlama yapmaya hazırlanıyor.

    AndroidAndroid 3.0, daha büyük ekranları, USB klavyeler dahil olmak üzere daha becerikli giriş yöntemlerini destekleyecek şekilde tasarlanmış. Diğer önemli bir trend ise ARM ve Intel gibi çip üreticilerinin mobil işlemcilerini her geçen gün daha da geliştirmeleri ve GPU, sinyal işlemci destekli CPU çekirdeklerini bir araya getirmeleri. Android 3.0, hızlandırılmış 2D ve 3D grafikleri ve çoklu işlemci desteği sunuyor. Google, benzer özellikleri Chrome tarayıcısına da eklemek için çalışıyor, ancak genel web tabanlı uygulamalar donanımın avantajını tam olarak kullanmıyorlar.

    Dikkat edilmesi gereken nokta ise Android'in tüm bu avantajlarının Chrome OS'un uygulama modelini engelleyecek bir şey olmadığı. Android de Webkit tabanlı bir rendering motoruna sahip tarayıcıyla geliyor. Fark ise Chrome OS'un tüm uygulamaları tarayıcı içerisinde çalıştırmaya zorlaması. Bazı kullanıcılar Microsoft'un 'yazılım artı hizmet' sloganını bilirler. Bizce yazılım geliştirmenin geleceği, Chrome OS'un tarayıcı merkezli modelinde değil Android'in bu melez modelinde olabilir.







    Android mi, Chrome mu? Yorumları