Yüzde 80 SMS ile mahkemeye geldi   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 02-10-2011 (18:00)   Son Mesaj: 02-10-2011 (18:00)    Cevap: 0    Gösterim: 465  

    02-10-2011

    Yüzde 80 SMS ile mahkemeye geldi

    Yüzde 80 SMS ile mahkemeye geldi
    Yüzde 80 SMS ile mahkemeye geldi



    Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) SMS Bilgi Sistemi abone sayısının 150 bini aştığı bildirildi. Vatandaşların yüzde 80'i ise SMS çağrılarına uyarak mahkemeye geldi.

    Dünyadaki yüksek mahkemelere örnek olarak Yargıtay adli ve idari faaliyetlerinin tamamını UYAP üzerinden yürütmekte olup 28 daire başkanlığında elektronik imza yaygınlaştırma çalışmaları tamamlandı. İlk derece mahkemelerinden gelen dava dosyalarından birçoğunun elektronik imzalı dokümanlar içerdiği, bir kısım dosya içeriklerinin tamamının UYAP üzerinden elektronik imzalı olarak gönderildiği anlaşıldı. Bu durum; dosyaların temyiz incelemesinde, rapor edilmesinde, gerekçeli kararların yazılmasında ve sistemden sağlıklı rapor alınmasında kolaylık sağlıyor. Vatandaşların ve avukatların davalarını cep telefonları üzerinden anında takip edebilmeleri için Adalet Bakanlığınca kurulan UYAP SMS Bilgi Sistemi abone sayısı, 150 bini aştı. UYAP SMS Bilgi Sistemi ile de dava dosyaları ve icra takibi bilgileri de dâhil olmak üzere sistemde yapılan işlemler ile ilgili uyarı, veri ve duyurular, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabiliyor. Ayrıca soruşturma ve dava dosyalarındaki taraflara yargı birimlerine gelmeleri için tebligat gerektiren durumlarda UYAP SMS Bilgi Sistemi kullanılarak UYAP ekranlarından SMS gönderilebiliyor. Söz konusu SMS'e rağmen avukat ya da vatandaş mahkemeye gelmezse bilinen usulde tebligat çıkarılıyor. Vatandaşların yüzde 80 oranında bu SMS'lere uyarak mahkemeye geldikleri görüldü. Bu çerçevede vatandaşların SMS'lere uyarak mahkemeye gelmeleri sayesinde tebligat ücretlerinden önemli oranda tasarruf sağlandı ve yargı süreci de hızlandı.

    SMS Bilgilendirme Servisinden haberdar olmayan vatandaşlar ise adliye koridorlarında tüm günlerini geçirebiliyor. Bunun engellenmesi vatandaşların Cep telefonları ile bu hizmetten faydalanabilecekleri, bu şekilde de vatandaşların yapılan bu kamu hizmetinden etkin şekilde haberdar olmaları hedefleniyor.

    Sistemden faydalanmak için Türkcell Avea ve Vodafone kendi adları ile abone olan vatandaşların TC kimlik no yazıp 4060 mesaj göndermeleri gerekiyor. Her bir mesaj ilgilisinin kendisi ile ilgili bilgi almak için adliyeye gitmesi için harcayacağı emek, zaman ve paradan tasarruf anlamına geliyor.

    UYAP BİLİŞİM SİSTEMİ

    UYAP Bilişim Sistemi yargı birimlerinin ve Adalet Bakanlığının merkez birimlerinin iş süreçlerini hızlandırmayı, güvenilirliğini arttırmayı ve kurumu kâğıtsız ortama taşımayı hedefleyen bir bilgi sistemi. Tüm yargı birimlerinin her türlü yargısal ve idari faaliyetleri UYAP otomasyonu sayesinde elektronik ortamda yürütülebilir hale geldi. Hergün ortalama 35 bin Adalet Bakanlığı personeli sisteme bağlanarak günlük işlerini UYAP'tan yapıyor.

    Sözkonusu sistemle entegrasyon sağlanan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü-Adli Sicil Bilgi Sistemi'nden sabıka kayıtları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü-MERNİS'ten nüfus kayıtları, Emniyet Genel Müdürlüğü-POLNET'ten ehliyet kayıtları, Merkez Bankasından döviz kurları yargı birimlerince otomatik olarak anında alınabiliyor. PTT entegrasyonu sonucu, tevdi listelerinin UYAP tarafından oluşturulup gönderilmesi ve barkotların UYAP tarafından basılması ile gönderilen tebligatların durumu UYAP üzerinden takip edilebiliyor. UYAP ile Yargıtay Bilgi Sistemi arasında gerçekleştirilen entegrasyon sonucu temyiz edilen dosyaların sistem üzerinden Yargıtay'a gönderilmesi ve geri dönüşü sağlanıyor.

    UYAP, en başından itibaren e-imza alt yapısına uygun olarak tasarlanıp geliştirildi. Adalet Bakanlığı bünyesinde 41 bin 845 personel için elektronik imza başvurusu yapıldı, 35 bin 391 elektronik imza kullanıcılarına teslim edildi. Bunlardan 26 bin 633 personel aktif olarak günlük işlerinde elektronik imzalarını kullanıyor. Dünya üzerindeki hiçbir yargı sisteminde bu derece ve yaygınlıkta elektronik imza kullanımı bulunmuyor.







    Yüzde 80 SMS ile mahkemeye geldi Yorumları