Bir efsane böyle çöktü!   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 01-31-2011 (16:00)   Son Mesaj: 01-31-2011 (16:00)    Cevap: 0    Gösterim: 392  

    01-31-2011

    Bir efsane böyle çöktü!

    Bir efsane böyle çöktü!
    Bir efsane böyle çöktü!



    Google Video Player'ın yükselişi ve düşüşü!

    Birkaç yıl önce Google'ın en büyük sitesiydi ama bugün kimse ondan bahsetmiyor bile: İşte o site...


    CES 2005 tüketici elektroniği fuarının ardından Google, video arama alanına gireceğini açıklamıştı. Google'ın video arama özelliğini eklemesinden birkaç ay sonra ise YouTube açılmıştı. Google Videos, açıldıktan sonra hızlıca yeni özellikler eklenmeye başladı. İlk açıldığında sadece arama özelliği vardı ve herhangi bir video çalma özelliği mevcut değildi. Ancak Haziran 2005'den sonra Google iki yeni görüntüleme seçeneği yayınladı. Google Video Player, tarayıcı içerisinde video yürütmek için kullanılabiliyordu ve uygulama olarak indirilebiliyordu.

    Google Video Player kötü bir yazılım değildi ancak çok yeni bir şey de değildi. VLC'yi baz alıyordu ve ilk zamanlar görünüş olarak ona benziyordu. Çalıcı, kendi içinde video içermeyen ancak internetteki videolara bağlantı veren .gvp dosyalarını kullanıyordu.

    Google'ın ücretli içerik girişimiOcak 2006'ya dek Google Video Player veya Google Videoları ile ilgili önemli bir gelişme yaşanmadı. Google bu tarihte ücretli video hizmetini başlattığını açıklamış, bu da onu bir YouTube rakibi olmaktan çok iTunes'a yaklaştırmıştı. Google, Survivor, I Love Lucy ve CSI gibi TV şovlarını bölüm başına 1.99 dolara sunuyordu. Bazı programlar sınırsız bir şekilde seyredilebilirken, bazıları 24 saatliğine kiralanabiliyordu.

    Google Videos, ücretli içerik sunmaya başlamasından sonra da 'beta' etiketini hizmetinden çıkartmamıştı. Ücretli ve ücretsiz içeriğin aynı hizmetle sunulması, ücretli içeriğin ekonomik görünmesini sağlamıştı.

    Düşüş ve rakibi satın almaCBS, bir aylık ortaklıktan sonra Google Videolarını geri çekmişti ve bunun ardından fazla bir ücretli içeriği kalmayan Google'ı oldukça zor durumda bırakmıştı. Ücretsiz içerik ise yerinden bir roket gibi fırlayarak büyüyen YouTube'un çok gerisinden geliyordu.

    Google, sonraki sene bazı ortaklıklar kurdu ancak 2006 Google Videos için uzun süren bir suskunluk dönemi olmuştu. Apple ve Google'ın bir ortaklık kuracağı hakkında süren dedikodular ise gerçeğe dönüşmedi. Ancak YouTube'la ilgili yapılan söylentiler doğru çıktı ve Google, 2006'nın Kasım ayında YouTube'u 1.65 milyar dolara satın aldı. Bu, Google Videos ve Google Video Player'ın sonunun habercisiydi. Google Videos, bir arama işlevi olarak hayatını sürdürüyor ancak video yükleme işlevi 2009'un başlarından itibaren devre dışı bırakıldı.

    Sonuç

    Google Video Player ve Google Videos'un yükselişi ve düşüşü, Google'ın şirket olarak nasıl işlediğinin iyi bir örneği. Google, ileri görüş konusunda bazen yanılabiliyor, ancak bu gerçekleştiği zaman şirket işi devam ettirecek yeni bir yol buluyor...







    Bir efsane böyle çöktü! Yorumları