ODTÜ'nün açık ders kaynakları Çin'de   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 01-20-2011 (00:00)   Son Mesaj: 01-20-2011 (00:00)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    01-20-2011

    ODTÜ'nün açık ders kaynakları Çin'de

    ODTÜ'nün açık ders kaynakları Çin'de
    ODTÜ'nün açık ders kaynakları Çin'de



    ODTÜ Açık Ders Malzemeleri portalı üzerinden sunulan dersler, Çin Halk Cumhuriyeti Açık Ders Kaynakları Konsorsiyumu (CORE) ile yapılan anlaşma ile doğrudan Çin'de sunulmaya başladı.

    AA muhabirine bilgi veren ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, ODTÜ'nün uluslararası kalitede eğitimi ve ders içerikleri nedeniyle yoğun ilgi gören açık ders içeriklerine Çin'den daha hızlı ulaşım sağlanması amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti Açık Ders Kaynakları Konsorsiyumu ile bir anlaşmaya gidildiğini bildirdi. Anlaşmayla ODTÜ Açık Ders Malzemeleri portalı üzerinden sunulan derslerin doğrudan Çin'de sunulmaya başlandığını belirten Çağıltay, ''Böylece dünyanın en seçkin üniversitelerinden olan MIT, Stanford, Yale, Johns Hopkins gibi kurumlarla beraber ODTÜ'nün dersleri de bu şekilde Çin'e doğrudan açılmış oldu'' dedi.

    -''YÜKSEK KALİTELİ EĞİTSEL KAYNAKLAR''-

    Açık Ders Malzemelerinin, herkesin kullanımına açık ve dijital ortamda yayınlanan yüksek kaliteli eğitsel kaynaklar olduğunu dile getiren Çağıltay, uygulamanın 2001 yılında ABD'de MIT tarafından başlatıldığını ve takip eden yıllarda tüm dünyaya yayıldığını anlattı.

    ODTÜ'nün, çoğu alanda olduğu gibi bu alana da öncü olarak girdiğini söyleyen Çağıltay, ODTÜ'nün 19 akademik bölümünden, 33 öğretim üyesinin 70 dersi herkesin kullanımına açtığını aktardı. Çağıltay, ODTÜ'nün açık derslerini, her gün ortalama 350 kişinin kullandığını bildirdi.

    Uluslararası ilginin de çok yüksek olduğu ODTÜ derslerine 70 ülkeden binlerce kişinin ilgi gösterdiğini belirten Çağıltay, ülkeler sıralamasında ODTÜ derslerini Türkiye'nin ardından ABD ve Hindistan'ın kullandığını ifade etti.

    Türkiye'de ''Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu'' isimli proje, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) öncülüğünde 2007 yılında başlatıldı ve 60 üniversite, YÖK ve TÜBİTAK'ın destekleriyle http://acikders.org.tr adresiyle ulusal bir konsorsiyum kuruldu.

    Bu kapsamda TÜBA, 2010 yılında temel bilimlerde kaliteli Türkçe açık dersler hazırlattı. Bu yıl da sosyal bilimler alanından Türkçe açık dersler hazırlanacak. Açık derslere ulaşım http://acikders.org.tr adresinden, ODTÜ'nün Çin'de sunulan derslerine ulaşım da http://www.core.org.cn/ adresinden sağlanıyor.







    ODTÜ'nün açık ders kaynakları Çin'de Yorumları