Öldükten sonra dirilen savaş gemisi   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 01-14-2011 (23:06)   Son Mesaj: 01-14-2011 (23:06)    Cevap: 0    Gösterim: 637  

    01-14-2011

    Öldükten sonra dirilen savaş gemisi

    Öldükten sonra dirilen savaş gemisi
    Öldükten sonra dirilen savaş gemisi



    Ordu'da dünya denizcilik tarihinde batırıldıktan sonra çıkarılarak yeniden savaşan tek savaş gemisi olan Rusumat gemisinin hikayesi beyaz perdeye taşınıyor.

    Türkler Anadolu'yu Batı'ya karşı elde tutmak için sadece gemileri karada yürütmedi. İstanbul'un Fethi'nde Fatihin gemileri karadan yürütmesinden sonra İstiklal Harbi'nde de Ordu'da Rusumat gemisi peşindeki düşman savaş gemisinden kurtulmak için önce batırıldı sonra yeniden denizden çıkarılarak savaşmaya devam etti. İstiklal Harbi'nde Karadeniz'de görevlendirilen ve çok büyük boyutlarda olmayan Rusumat No:4 gemisi Doğu Cephesi'nde Ermenilerden kazanılan cephanenin Karadeniz üzerinden Batı Cephesi'ne taşınması dahil pek çok önemli görev yer aldı. Rusumat 1921'in Ağustos ayında Batum'dan aldığı cephanelik ile yola çıktı. Yunan savaş gemileri İngiliz gemileri ile birlikte Karadeniz'de bulunuyordu. Yunan savaş gemilerinden Dafni, Rusumat'ın peşine düştü. Bunun üzerine Ordu'da önce geminin taşıdığı cephane karaya taşındı sonra gemi batırıldı. Dafni'nin ayrılmasından sonra gemi sudan çıkarıldı, fındık yağı ile yağlandıktan sonra cephanesini alarak görev devam etti. Bir süre sonra ise Rusumat Giresun'un Eynesil açıklarında batırıldı.

    Rusumat gemisinin bu hikayesi önce belgesele ardından da film yapılacak. Her iki çalışmayı da Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Dizman yürütüyor. Filmi ise kendisi de Ordulu olan ve başarılı reklam çekemleri ile Türkiye tarafından tanınan Uğurcan Aataoğlu yapacak. Rusumat belgeselin 1, filmin ise 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

    Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Dizman, daha önce kayıp olarak bildikleri Rusumat gemisinin seyir defterini de bulduklarını belirterek, "Bu bizim işimizi daha da kolaylaştıracak. Rusumat gemisinin sadece 4 personelinin adını biliyoruz. Bu olay aslında uzun zaman örtülü kalmış. Gemi Kaptanı Mahmut Gökbora'nın çok sonraları bir gazeteye bazı anılarını anlatmış. Bu da önemli bir kaynak." dedi.

    Rusumat gemisini dünya denizcilik tarihinde geçiren olayın batırıldıktan sonra yeniden çıkarılarak harbe devam etmesi olduğunu aktaran Dizman, o dönemin Ordu'unun sosyal gerçeklerini de anlatarak içinde bir aşk hikayesinin de geçtiği olay sile olaylar dizisini anlatacaklarını belirtti. Dizman, uzun zaman bu olayın ilginç bir biçimde örtülü kaldığını belirterek, gemi personelinden sadece 4 kişinin adının bilindiğini sözlerine ekledi.







    Öldükten sonra dirilen savaş gemisi Yorumları