Biz unuttuk dünya F klavyeye dönüyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:25)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:25)    Cevap: 0    Gösterim: 488  

    01-04-2011

    Biz unuttuk dünya F klavyeye dönüyor

    Biz unuttuk dünya F klavyeye dönüyor
    Bilgisayarda kullanılan klavyenin F ya da Q olması tartışma gündeminin vazgeçilmez konusudur. Ancak yapılan bir araştırma Türkiye'ye özgü olan F klavyenin dünyada da tercih edilmeye başlandığını ortaya koydu.

    Sabah Gazetesi'nden Meliha Okur'un bugünkü köşe yazısı
    Q'ya paydos F'lendik!

    Yeni yıla yeni umutlarla giriş yaptık. Yeni yılda Ar-Ge ve teknolojiye sahip çıkmalıyız. Türkiye, bir harften dolayı her yıl 1 milyar, ABD ise 25 milyar dolar kaybediyor. Zamanında 2 milyar dolar için IMF ile masaya oturduğumuz düşünülürse, çok ciddi para. Kahramanımız, F... Dünyada 37 çeşit klavye kullanılıyor. Türkiye'de resmi kurumlarda F klavye, genellikle özel kurumlarda Q tercih ediliyor.

    Sonunda düşündük, taşındık, hesap yaptık. Her yerde F kullanmaya karar verdik. Çok vakit kaybetmiş bile olsak 2011'de hepimiz F'leneceğiz.

    Yeni yılda bir harf Türkiye'nin ulusal meselesi olacak.

    ***

    F klavyenin isim babası İhsan Sıtkı Yener isimli bir uzman.

    Konu üzerinde 10 yıl çalışmış. 30 bin Türkçe kök kelimeyi etimolojik olarak incelemiş. 184 bin sesli ve sessiz harfin kullanım sıklığına bakmış. Parmakların ergonomisini optimize etmiş ve F klavyeyi tasarlayarak 1955'te dünyayı F klayveyle tanıştırmış.

    Yener, dünya hızlı yazı yazma rekortmeni. Bugüne kadar hiçbir İngiliz ve Amerikalı, ana dillerinde Q klavyeyle dünya şampiyonu olamamış.

    Türkler ise F klavye sayesinde 59 kez şampiyonluk kazanmış.

    Hatta 25 şampiyonlukta dünya rekorumuz var.

    ***

    Peki, F klavyenin 1950'den bu yana bize sağladığı fayda ne? Sıralayalım:

    F klavye ile yazanlar Q ile yazanların 2, 3 katı sürate ulaşıyor.

    Q klavyede sesli ve sessiz harflerin gelişigüzel sıralanması, sağ ve sol elin parmaklarının ritmik kullanımını olumsuz etkiliyor.

    Ortalama süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapıyor.

    Q klavyede parmakların en rahat ulaşabileceği orta yatay ve orta dikey sıradaki parmakların kullanım sıklığı yüzde 76, F'de ise oran yüzde 85.

    F ile yazanlar anlayarak yazabiliyor, yazarken anlayabiliyor.

    F Türkçe dışında İngilizce, Fransızca gibi başka Latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlıyor.

    Bu yazıyı F klavye ile yazdım...

    F klavye bu topraklarda üretildi. bize ait olan milli değer. Bugün bilimsel olarak tüm dillerde F klayvenin daha verimli olduğu kabul ediliyor. Zaten Türkiye de 30 yıl F klavye ile yoluna devam etti. Ne zaman dünya küresel köye dönüştü, hızlı bilgisayarlaşma dengeleri değiştirdi. Bu sürece ayak uyduramayan F klavye gücünü yitirdi.

    Dev bilgisayar şirketlerinin tehdidi altında yok oldu. İşte bilgisayar şirketi Apple, Türkiye'ye ait bu klavyeye saygı duydu. F klavye Macintosh bilgisayar üretip, ithal etti. Türkler, gerçekten çılgın. Kendi yarattığı değeri küçümsüyor, o yüzden F klavyeli bilgisayarlara doğru dürüst talep gelmedi. Sonunda bu işe Bilgi Teknolojileri Kurumu el attı. İthal edilen mobil cihazlara Türkçe karakter zorunluluğu getirdi. İşin rengi bir anda değişti. Üstelik AK Parti nin Ar- Ge'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç. konuyu yakın takibe aldı

    Diyor ki: Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim ve lise birinci sınıflarda F klavye öğrenme dersini seçmeli değil, zorunlu derse dönüştürmeli. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bilgisayar alacak müşterilere F klavye ürün satma mecburiyeti getirmeli.

    Diyecekler ki, "Küresel bir dünyada F milli değerdir diye yola çıkmanın bir mantığı var mı?"

    Apple ne yapsın? Yıllardır Q klavye ithal ediyor. F'"nin pabucu dama atıldı. Pazar Q ile doldu.

    Avrupa oldu ekonomik milliyetçi... Petrol üreten ülkeler de sıkı kaynak milliyetçisi Biz niye savunmayalım.

    Sabah




    Biz unuttuk dünya F klavyeye dönüyor Yorumları