Pardus’tan Hasankeyf sürümü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:23)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:23)    Cevap: 0    Gösterim: 525  

    01-04-2011

    Pardus’tan Hasankeyf sürümü

    Pardus’tan Hasankeyf sürümü
    Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus, heyecanla beklenen Pardus 2011’in aday sürümünü kullanıcılara sundu.

    Aday sürüm sayesinde kullanıcılar, Pardus 2011"i, nihai sürüm sunulmadan önce test etme fırsatı elde edecekler. Pardus 2011, ocak ayı içerisinde yeni özellikleri ile bilgisayarlarda yerini alacak.
    Bugüne kadar geliştirdiği sürümlere verdiği isimler ile Türkiye"de, yok olma tehdidi altındaki değerlere dikkat çeken Pardus, bu geleneğini, Pardus 2011 aday sürümüne "Hasankeyf" ismini vererek sürdürüyor. Pardus 2011"de göze çarpan en önemli yeniliklerden biri, OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice"in tercih edilmesi. Pardus, LibreOffice"i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu. Pardus"a, 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca da eklendi.

    İlk Pardus ürününün duyurulmasından bugüne geçen beş yıl içinde her sürümle birlikte, geleceğin mimarisini kurduklarından daha da emin olduklarını belirten Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, projenin gücünü açık kaynağın özgürleştirici ruhundan almaya devam ettiğini belirtti.

    Hasankeyf, insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mezopotamya bölgesinde yer alıyor. Bölge içinden geçen Dicle Nehri, korunmaya müsait coğrafi yapısı, mesken olarak kullanılan binlerce mağarası nedeniyle hep dikkat çekmiş ve çağlar boyunca stratejik önemini korumuş. Tarihi ilçe, bölgede yapılması planlanan Ilısu Barajı"nın suları altında kalma tehdidi ile karşı karşıya. Hasankeyf"in korunması, UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne alınması için kampanyalar uzun süredir devam ediyor.

    (Cumhuriyet)




    Pardus’tan Hasankeyf sürümü Yorumları