FB'de sakatlıklara yerçekimsiz koşu bandı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-17-2011 (21:13)   Son Mesaj: 02-17-2011 (21:13)    Cevap: 0    Gösterim: 455  

    02-17-2011

    FB'de sakatlıklara yerçekimsiz koşu bandı

    FB'de sakatlıklara yerçekimsiz koşu bandı
    Fenerbahçe Spor Kulübü Samandıra Can Bartu Tesisleri’ne, Profesyonel Futbol Takımı'nda yaşanan sakatlıkların tedavi sürecini kısaltacak ve tedavi uygulamalarının verimini artıracak olan Alter G adı altında, yerçekimsiz koşu bandı olarak da bilinen yeni bir cihaz getirildi.


    Uzaydan dönen astronotların yerçekimine uyum sürecini hızlandırmak için bulunan, daha sonra sakatlık yaşayan sporcuların tedavisinde de kullanılmaya başlanan, başta NBA takımları olmak üzere Avrupa"daki birçok spor kulübünde bulunan sistemi, Türkiye"de ilk kez Fenerbahçe Spor Kulübü sporcuları kullanmaya başladı. Sistem ve cihaz ayrıca, yurtdışındaki birçok üniversitenin fizik tedavi ve rehabilitasyon servislerinde de kullanılıyor.

    Yeni cihaz hakkında bilgiler veren Bireysel Oyuncu Antrenörü Dolu Arslan, "Makinenin adı Alter G. İnternette aradığınızda, yer çekimsiz koşu bandı olarak geçiyor. Burada bir tayt var. Oyuncu bunu giyiyor. Sonra makineye girdiğinde, bir fermuarla bağlanıyor. Makinenin çalışma sistemi, öncelikle üzerindeki kişiye göre kendini ayarlıyor; basınç uygulamasına dair. Ön tarafı bilgisayar olan bir alet bu. Bu cihazla, 70 kiloluk bir oyuncuyu, sanki 14 kiloymuş gibi koşturabilirim. Belli bir zaman uzayda kalan astronotlar dünyaya döndüklerinde kassal akrofiye uğruyorlar.

    Bunları antrene etmeye çalıştıkça sakatlıklar yaşıyorlar. Bu sakatlıkları önlemek için bir sistem arıyorlar ve aydaki düşük seviyedeki yer çekimi göz önüne alınarak kademe kademe astronotlara yerçekimi yüklemesi yaptırılıyor. Sonunda astronot, Dünya seviyesine adapte oluyor. Bu sırada insanların aklına sporcuların yaşadığı sakatlıklar geliyor ve "Acaba onlarda da kullanılabilir mi?" diye soruyorlar. İlk denemelerde olumlu sonuçlar veriliyor. Dünya çapında bir çok kulüp bu sistemi kullanıyor." diye konuştu.

    Kulüp Doktoru Ertuğrul Karanlık ise, "Kalçadan başlayan sakatlıklarda, bağlarda bir sakatlık yaşandığı zaman işimize yarayacak bir cihaz bu. Emre bir yırtık yaşamıştı bu alet sayesinde koşulara başlattık ve takımda çalışmalara başladı. Alt baldırında zorlama olan Issiar Dia bu aletle hemen koşulara başlıyor. Türkiye"de ilk kullanan kulüp biziz. Önde gelen Avrupa takımları da kullanıyor. ABD"de özellikle NBA"de çok kullanılıyor." dedi.

    Cihaz ve sistemi Boston Celtics, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers, Sacramento Kings gibi NBA takımları ile AC Milan, Bayern Münich, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Real Madrid gibi Avrupa takımları da kullanıyor. Sistem ayrıca, Harvard, Princeton, Stanford gibi üniversitelerin fizik-tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde de hizmet veriyor.




    FB'de sakatlıklara yerçekimsiz koşu bandı Yorumları