Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak /   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-25-2011 (15:13)   Son Mesaj: 01-25-2011 (15:13)    Cevap: 0    Gösterim: 508  

    01-25-2011

    Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak /

    Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak /
    Erzurum Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sözlü duyurusuyla başlayacak.

    Dans grupları, Nene Hatun motifi, Nuh (AS)"ın Gemisi"nin canlandırılacağı kış oyunlarının açılış programı 80 ülkeden canlı yayınlanacak.
    2011 Kış Oyunları'na iki gün kala dünyanın ve Türkiye"nin gözü Erzurum"a çevrildi. 600 milyon TL tesis yatırımının yapıldığı ve yaklaşık 60 milyon TL organizasyon gideri olan kış oyunlarının tanıtım ve reklam kısmı 3.5 milyon TL"ye ihale edildi.

    Sahip olduğu özellikler bakımından dünyanın en iyileri arasında yerini alan tesisler, komşu ülkelerden de teklif almaya başladı.

    İlk teklifi yapan Rusya, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu aracılığıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü"ne tesisleri kiralama talebini iletti.

    Yatırımlar kapsamında organizasyonda binlerce kişi istihdam edilirken, oteller haftalar öncesinden yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.

    Şehirde şu an konaklama sorunu yaşanıyor. Oto kiralama firmaları ise araç talebine yetişemiyor.

    Sadece Universiad Koordinatörlüğü aralarında lüks otomobillerin de bulunduğu 500"e yakın araç kiraladı.

    Açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da katılacağı kış oyunlarında, yaklaşık 2 bin kolluk görevlisi ve 700 özel güvenlik görev yapacak.

    Hazırlık komitesi ise oyunların açılış ve kapanış programına ayrı bir önem veriyor. Açılışta sahne alması için Madonna ve Shakira ile ön görüşmeler yapılırken Türk şarkıcı ısrarı nedeniyle Hadise"de karar kılındı.

    İlk günkü törenlerin yapılacağı stadyum ise 33 milyon TL"ye tadilattan geçirilirken, açılış ve kapanış törenleri 12 milyon TL"ye ihale edildi.

    80 ülkeden canlı yayınlayacak açılışta Erzurum"a özgü yerel motifler işleneceği gibi dünyaca kabul gören Nuh"un Gemisi"ni anlatan gösteri de yapılacak.

    Açılış programında stadyumun üzerinden herkesin görebileceği Selçuklu Devleti"nin sembolleri arasında yer alan çift başlı kartal maketi uçurulacağını belirten 2011 Universiad Kış Oyunları Genel Danışmanı Kenan Özyurt, kartal ve Nuh"un Gemisi ile ilgili fazla açıklama yapmalarının doğru olmayacağını, hem Türkiye hem de dünya için güzel bir sürpriz olacağını söyledi.

    Açılış ve kapanış törenlerinin akıllarda daha fazla yer edindiğini bu nedenle ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Özyurt, açılış törenlerinin sorunsuz ve muhteşem olması için bin 400 kişilik ekibin gece gündüz çalıştığına dikkat çekti.

    Kış oyunlarına 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu katılacağını ifade eden Özyurt, açılış programında Erzurum motiflerinin kullanılacağını belirtti.

    Özyurt, "Nene Hatun motifi, Nuh"un Gemisi, bar ekibi işlenecek. Selçuklu Devleti"nin sembolleri arasında yer alan Çift Başlı Kartal maketi yapıldı ve bu kartal herkesin görebileceği şekilde çelik halatlar vasıtasıyla stadyumun üzerinden uçurulacak.

    Stadyumun 6-7 kapısına Erzurum"un tarihi Kars, İstanbul, Gürcükapı"nın isimleri verilecek. Tören sırasında atlılar 58 ülkenin bayraklarıyla stadyuma girecek.

    Bu atlılardan biri ciritini havaya atacak, ışık ve animasyon oyunlarıyla aynı anda biz meşalemizi göreceğiz."" dedi.

    Başbakan Erdoğan"ın oyunların açılışına herhangi bir mevkidaşını davet edebileceğini düşünerek her türlü hazırlığı yaptıklarını anlatan Özyurt, "Başbakanımız bu işin alınması için kendi referansını ortaya koymuş biri.

    Hiçbir yardımı ve desteği esirgemedi. Bütün devlet erkanını davet edeceğini, bakanların ve milletvekillerini buraya gelmeleri için teşvik edeceğini biliyoruz. Mevkidaşlarını davet etme ihtimalini göz önüne alarak hazırda bekliyoruz.

    Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, siyasi parti temsilcileri ve Türkiye"nin protokolünü oluşturan birçok insan bu uluslararası organizasyonu izlemek amacıyla Erzurum"a gelmiş olacak.

    Türkiye"nin küçük yansıması, devletin zirvesi burada olacak. 2 bin kolluk görevlisi hizmet verecek. Akreditasyon kartı olmayan hiç kimse alınmayacak. Araçlar için de akreditasyon kartı çıkarılacak." diye konuştu.

    FISU"nun yaklaşık 50 yıldır kış oyunları etkinliğini yaptığını ve kendine özgü minimum gereklilikleri bulunduğunu vurgulayan Özyurt, ülkenin en yetkili isminin oyunları başlatma kuralının bu gerekliliklerden biri olduğunu söyledi.

    Özyurt, açılış programının yapıldığı günün akşamı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün sözlü duyurusu kış oyunlarının başlayacağını açıklayarak, oyunların TRT aracılığıyla 80 ülkeden canlı yayınlanacağını sözlerine ekledi.

    Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak /

    Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak /

    Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak /





    Kış oyunlarını Abdullah Gül başlatacak / Yorumları