Türkiye'den golcü çıkmıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-18-2011 (15:12)   Son Mesaj: 01-18-2011 (15:12)    Cevap: 0    Gösterim: 487  

    01-18-2011

    Türkiye'den golcü çıkmıyor

    Türkiye'den golcü çıkmıyor
    Hakan Şükür’den sonra milli takımı sırtlayan bir santrfor çıkaramayan Türkiye, Avrupa genelinde en az forvet yetiştiren ülke oldu.

    Altyapıdan gelen forvetlerin sadece yüzde 3.9"u A takımda şans buluyor! Her dönemin kendine has sıkıntıları var aslında... Kaleciye hasret geçen 80"li, libero özleminin damga vurduğu 90"lı yıllar, kanat oyuncusu krizi yaşanan 2000"lerin ilk bölümü... Türk futbolunda dönem dönem belli mevkilerde oyuncu yetişmemesinden dert yanıldı, çare arandı. Ancak Hakan Şükür"ün futbol sahnesinden çekilmesiyle birlikte Türkiye"nin asıl derdi "golcü" oldu. Hakan Şükür"ün ardından "Bu takımın santrforu benim" diye sivrilen olmadı. Guus Hiddink de, "Golcüm yok" diye dert yanarken, Avrupa Profesyonel Futbolcu Gözlemcileri Birliği"nin "2011 Yılı Avrupa Futbolcularının Demografik Çalışması" adlı raporu, gerçek sorunu bir kez daha yüzümüze vurdu: ALTYAPI...
    ALTYAPI BİZE YABANCI

    Avrupa genelinde yapılan araştırmadaki bir parametre, A Milli Takım"da golcü bulunamamasının doğal bir sonuç olduğunu gözler önüne serdi. UEFA kriterlerine göre bir futbolcu hakkında "Altyapımızdan çıktı" diyebilmek için, oyuncunun "yetişme dönemi" olan 15-21 yaşları arasında en az 3 yılı o kulüpte geçirmesi gerekiyor. Bu kriterlere göre Avrupa"da en çok forvet Hollanda"dan yetişiyor. Alttan gelen oyuncuların takımlarında forma bulabilme oranına göre, Türkiye"de altyapıdan çıkan forvetlerin yalnızca yüzde 3.9"u A takımda şans bulabiliyor. Forvet yetiştirme konusunda Avrupa"nın 1 numarası olan Hollanda"da ise bu oran yüzde 20.6. Mevkileri bir kenara bırakarak baktığımızda, altyapıdan gelen oyuncuların A takımda şans bulma oranı ise yüzde 8.9! Yani Türkiye, Portekiz"in ardından sondan ikinci!

    AVRUPA'NIN EN BÜYÜK 9. LİGİ

    Avrupa Profesyonel Futbolcu Gözlemcileri Birliği tarafından liglerin büyüklüklerine göre oluşturulan sıralamada İngiltere 1 tam puanla lider. İspanya"nın 0.93 puanla ikinci, İtalya"nın ise 0.90 puanla üçüncü durumda bulunduğu sıralamada 0.58 puana sahip Türkiye; Almanya, Fransa, Rusya, Hollanda ve Portekiz"den sonra 9"uncu sırada bulunuyor.

    KARTAL YAŞLILAR LİGİNDE

    Avrupa liglerinin yaş ortalaması dikkate alındığında en yaşlı oyuncular 28.02 yaş ortalamasıyla Kıbrıs Rum Kesimi"nde bulunuyor. İtalya"nın 27.29"luk yaş ortalamasıyla 2. olduğu "en yaşlı ligler" listesinde Yunanistan 27.15"le 3., Türkiye ise 26.89"la 4. sırada yer alıyor. Takımlar bazında bakıldığında 29.61 ortalamayla Inter Avrupa"nın en yaşlı takımı konumunda. Bu listede 28.72"yle Karabükspor 12., 28.38"le Beşiktaş 18. basamakta. En genç 20 takım arasında ise herhangi bir Türk takımı yok. Avrupa"nın en genç takımı olan Litvanya"nın Riga ekibinin yaş ortalaması ise sadece 19.02!

    TİTA KITADA EN KISA 3. OYUNCU

    Takımlardaki oyuncuları boyları göz önüne alındığında ise Antalyasporlu Tita 1.65 m"lik boyuyla Avrupa"nın en kısa 3"ncü oyuncusu durumunda bulunuyor. Antalyaspor takım halinde 1.78"lik boy ortalamasıyla Avrupa"nın en kısa 6"ncı takımı. Avrupa"nın en kısa takımı ise 1.77"lik ortalamayla yıldızlar topluluğu Barcelona.

    DÜNYA KUPASI ' PİYASAYI' ARTTIRDI

    "2011 Yılı Avrupa Futbolcularının Demografik Çalışması", futbolun en büyük arenası olan Dünya Kupası"nın oyuncuların transferlerine etkisini de gözler önüne serdi. Futbolcu fabrikası Brezilya, Avrupa"ya en çok oyuncu veren ülke özelliğini sürdürse de, Dünya Kupası"nda final oynayan İspanya ile Hollanda"nın "lejyoner" sayısında da ciddi bir artış dikkat çekti. Toplam oyuncu sayısının yüzde 46.4"ü yabancı olan Türkiye"de 46 Alman, 26 Brezilyalı, 10"ar Arjantinli ve Hırvat oyuncu yer aldı.

    HT Spor




    Türkiye'den golcü çıkmıyor Yorumları