Bosna takımına Türk antrenör   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-24-2010 (14:13)   Son Mesaj: 12-24-2010 (14:13)    Cevap: 0    Gösterim: 471  

    12-24-2010

    Bosna takımına Türk antrenör

    Bosna takımına Türk antrenör
    Bosna-Hersek'in en önemli takımı FK Sarayevo'nın yardımcı antrenörlüğüne 28 yaşındaki genç yetenek Fatih Kol getirildi.

    Dünya ve Türk futboluna birçok önemli ismin kazandırıldığı eski Yugoslavya'nın ve şu andaki Bosna-Hersek'in en önemli takımı FK Sarayevo'nın yardımcı antrenörlüğüne 28 yaşındaki genç yetenek Fatih Kol getirildi.
    Türkiye'de çeşitli takımlarda profesyonel futbol oynayan ve bir süredir Bosna-Hersek'te süper ligdeki Olimpik Sarayevo takımında yardımcı antrenör olarak görev yapan Fatih Kol, ülkenin en köklü takımlarından ve şu anda süper ligde 2. olan FK Sarayevo takımıyla anlaşma imzaladı.

    Fatih Kol, Saraybosna'daki kulüp binasında düzenlenen imza töreninde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de profesyonel futbol oynadığı sırada geçirdiği ağır sakatlık nedeniyle futbol oynamayı bırakmak zorunda kaldığını belirterek, bunun üzerine Güney Afrika Futbol Federasyonu'nda akademik futbol eğitimi aldığını, daha sonra Saraybosna Üniversitesi Spor Akademisi'ni bitirdiğini söyledi.

    Kol, UEFA'nın düzenlediği kurslara katılarak uluslararası antrenör lisansı aldığını belirterek, futbolda edindiği tecrübeleri Bosna-Hersek'in Olimpik Sarayevo takımında yardımcı antrenör olarak futbolcularla paylaştığını dile getirdi.

    Ülkede futbol takımlarında çalışan tek Türk olduğunu ifade eden Fatih Kol, Olimpik Sarayevo takımındaki başarılarının ülkenin en köklü takımı FK Sarayevo'nun dikkatini çektiğini, bunun üzerine kendisine bu takımdan teklif geldiğini kaydetti.

    Fatih Kol, FK Sarayevo takımının teknik direktörlüğünü Bursaspor'da 4 sezon futbol oynayan Mirza Vareşanoviç'in yaptığına dikkati çekerek, böyle önemli bir takımda, Türkiye'de futbol oynamış bir kişiyle çalışmanın kendisini gururlandırdığını söyledi.

    Bosna-Hersek'in futbolda eski Yugoslavya ekolünü sürdüren, çok önemli futbol yetenekleri çıkartan bir ülke olduğunu belirten Fatih Kol, şöyle konuştu:

    ''Bosna-Hersek dünya çapında çok önemli futbolcular yetiştiriyor. Bosna milli takımı toplandığı zaman bütün oyuncuların yurt dışında oynadığını görebiliyoruz. Oyuncularının yanı sıra hocaları da dünyanın her yerinde görev yapıyor. Aslında benim buradaki işim zor, çünkü burası zaten iyi hoca yetiştiren bir ülke ve ben buraya hocalık yapmaya geldim. Burada kazandığım tecrübeleri daha önce edindiğim bilgi ve tecrübelerle pekiştirip ülkemin futboluna da bir şekilde katkı sağlamayı düşünüyorum.

    Ülkemizin imkanları iyi, genç nüfusa sahip, fakat yetenekli futbolcular sınırlı çıkıyor ve bunun probleminin aslında biz genç antrenörlerde olduğunu düşünüyorum. Biz kendimizi çok iyi bir şekilde yetiştirebilirsek ve geliştirebilirsek ülkemize dönüp iyi ve özgüvenli futbolcuları yetiştirebileceğimizi düşünüyorum.''

    Türk halkının tarihi ve kültürel bağlarının olduğu Bosna-Hersek'te genç olmasına karşın kısa sürede kabul gördüğünü de belirten Kol, ''Buranın tabii ki zorlukları da var. Mesela, burası antrenör ihraç eden bir ülke ve ben burada büyük bir takımla anlaştım, benden beklentiler çok. İnşallah bu beklentilerin karşılığını veririm'' dedi.

    -FK SARAYEVO KULÜBÜ MÜDÜRÜ BALYAK-

    Kulüp Müdürü Nihad Balyak da FK Sarayevo'nun eski Yugoslavya zamanında ülkenin en büyük 5 takımından biri, Bosna-Hersek'te ise süper ligde en çok şampiyonluk kazanan takım olduğuna, birçok kupa kazandığına dikkati çekerek, ''Bosna'dan hiçbir takımın yapamadığını bizim takımımız yaparak iki kez Yugoslavya şampiyonu oldu. Hem Yugoslavya zamanında hem de şu anda başarılı oyuncularımız aynı zamanda milli takımın önemli oyuncularıdır. Uzman kadromuz, efsane oyuncularımız var. Şu anda Bosna-Hersek liginde 2. sırada yer alıyoruz. Paf takımımız ise ülke birincisi'' dedi.

    Bugünkü anlaşmanın Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki ortak çalışmaların spor alanındaki bir ilki olduğunu ifade eden Balyak, ''İki ülke arasında çeşitli alanlarda çok önemli işbirlikleri yapılıyor, onları takip ediyoruz. Spor alanındaki ortak çalışmayı başlatan da FK Sarayevo oldu, bu bizi çok onurlandırıyor'' diye konuştu.

    FK Sarayevo Teknik Direktörü Mirza Vareşanoviç ise 4 yıl Bursaspor'da forma giydiğini ve ülkesine oradan edindiği tecrübelerle döndüğünü ifade ederek, Fatih Kol'la güzel bir işbirliği yaparak takıma önemli katkılar sağlayacaklarını söyledi.

    Türk futbolunun başarılarıyla her zaman gurur duyduklarını ifade eden Vareşanoviç, ''Son yıllardaki Türk futbolunun başarısına hepimiz tanığız. Türklerden futbol adına öğreneceğimiz çok şey var. Fatih Kol'la olan çalışmanın bizim için faydalı olacağından eminim. Türk futbolunun gelişme yolundan bizim de gitmemiz gerekiyor. Türkiye'den bir futbol takımıyla işbirliği oluşturursak çok mutlu oluruz'' dedi.

    Mirza Vareşanoviç, daha önce Asim Ferhatoviç, Elvir Baliç, Safet Susiç gibi dünya ve Türk futbolunda görev yapmış önemli futbolcuların yetiştiğine işaret ederek, ''FK Sarayevo'da hep başarılı futbolcular oynadı. Gelecekte de böyle olacağını umuyorum'' diye konuştu.




    Bosna takımına Türk antrenör Yorumları