Satranç altın çağını yaşıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-24-2010 (12:09)   Son Mesaj: 12-24-2010 (12:09)    Cevap: 0    Gösterim: 768  

    12-24-2010

    Satranç altın çağını yaşıyor

    Satranç altın çağını yaşıyor
    Avrupa ve dünya şampiyonalarında kazanılan madalyalarla ülkenin tanıtımına da katkı sağlayan satranç, altın dönemini yaşıyor

    Son yıllarda İş Bankası'nın ana sponsorluğunda okullarda seçmeli ders olarak verilen, Avrupa ve dünya şampiyonalarında kazanılan madalyalarla ülkenin tanıtımına da katkı sağlayan satranç, altın dönemini yaşıyor.
    Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1954 yılında kurulan Satranç Federasyonunda, 10 yıldır görevde bulunduğunu, bu dönem içinde sporcu, antrenör, hakem sayısında büyük artış yaşandığını söyledi.

    Uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısında Türk satranç tarihinde şimdiye dek elde edilen başarıların üzerine çıkıldığını belirten Yazıcı, son 10 yılda kaydedilen gelişmede, satrancın okullarda seçmeli ders olarak verilmesine sponsorluk yapan İş Bankası'nın önemli katkısının bulunduğuna dikkati çekti.

    Yazıcı, şöyle devam etti:

    ''2005 yılının Eylül ayında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katkıları, İş Bankası'nın ana sponsorluğuyla satranç, okullarda müzik, spor, resim gibi seçmeli ders olarak verilmeye başlandı. Bu kapsamda öğretmenlere yönelik '1. Kademe Antrenör Kursu' açarak eğitici açığını giderdik. Okullardaki 3 bin 500 satranç sınıfına ücretsiz olarak 7 bin satranç takımı dağıttık. Şu anda 150 bin lisanslı sporcu, 50 bin antrenör ve bin 234 kulüp ile Türkiye'de Futbol ve basketboldan sonra bütçe ve sporcu sayısı olarak rekor kırdık. 10 yılda 40 Avrupa ve Dünya Şampiyonasına katılarak 81 madalya kazandık. Aynı dönemde 140 uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptık.''

    Dünya genelinde yapılan uluslararası yarışmalarda mutlaka Türk sporcuların bulunduğunu, Türkiye'nin dünyada son yıllarda satrançta en hızlı büyüyen ülke olduğunu, bunun Dünya Satranç Federasyonu (FİDE) tarafından memnuniyetle karşılandığını vurgulayan Yazıcı, Türkiye'nin tanıtımına da katkıda bulunduklarını kaydetti.

    -''2013 DÜNYA GENÇLER ŞAMPİYONASINI DA TALİP OLDUK''-

    Uluslararası turnuva almanın kolay olmadığını, ancak son yıllarda iyi bir lobi oluşturduklarını ifade eden Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Dünya Kadınlar Satranç Şampiyonasını Antakya'da taban mozaiği zenginliği konusunda dünyada ikinci olan Hatay Arkeoloji müzesinde tarihi eserler arasında gerçekleştirdik. 450 bin dolar ödüllü, 1 milyon lira bütçeli organizasyondan Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın katkılarıyla yüzümüzün akıyla çıktık ve kentin tanıtımını yaptık.

    2013 Gençler Dünya Şampiyonası'na talip olduk. Bunu da Antakya'da yapmayı hedefliyoruz. 2011 yılının Mart ayında Avrupa Kadınlar Şampiyonası'nı Gaziantep'te, yine aynı yılın Aralık ayında Antalya'da Dünya Kadınlar Takım Şampiyonası'nı gerçekleştireceğiz. 2012 Satranç Olimpiyatları'nı İstanbul'da yapacağız. Buraya 190 ülkeden 3 bin oyuncu, yönetici ve izleyici gelecek.''

    Kadın sporcu sayısında ve başarısında da önemli artış yaşandığına dikkati çeken Yazıcı, geçen yıl Kübra Öztürk'ün Gaziantep'te dünya ikincisi, Betül Cemre Yıldız'ın da Arjantin'de dünya üçüncüsü olduğunu anımsattı.

    Yazıcı, Satranç Federasyonu A.Ş'yi kurduklarını, standart malzeme konusundaki sorunların bu yolla giderileceğini, ucuz ve kaliteli malzemeler temin edeceklerini, ayrıca lisans çıkartan her sporcuya ücretsiz satranç takımı ve eğitim kitapları armağan ettiklerini de sözlerine ekledi.




    Satranç altın çağını yaşıyor Yorumları