Erzurum'a dağdan taşıma kar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-16-2010 (17:09)   Son Mesaj: 12-16-2010 (17:09)    Cevap: 0    Gösterim: 423  

    12-16-2010

    Erzurum'a dağdan taşıma kar

    Erzurum'a dağdan taşıma kar
    Erzurum'da 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak olan 25'nci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları öncesi karın yetersiz olması sorunları da beraberinde getirdi.

    Levent AKPINAR'ın haberi
    Hafta sonu Kayak Federasyonu tarafından düzenlenecek olan test yarışları öncesi karın olmadığı atlama kulelerine dağlardan kamyonlarla kar taşınmaya başlandı.

    Türkiye'nin ilk atlama kulesinde düzenlenecek öncesinde sıcak havalar nedeniyle suni kar sistemleri de çalıştırılamadı. Kayak Federasyonu, test yarışlarının yapılabilmesi için atlama kulelerine kamyonlarla kar taşıdı. Suni kar sisteminin çalışması için hava sıcaklığının en az eksi 5 derece olması gerektiğini söyleyen Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, "Geceleri eksi 3-4 civarında bir soğuk olunca, arzu ettiğimiz karı yağdıramadık. Yarışların iptal edilmemesi, Kış Oyunları öncesindeki eksiklikleri görebilmemiz için de kar taşınmasına karar verdik. Biz de başka bir çözüm olarak Palandöken Dağı'nın yüksek kesimlerinden kamyonlarla kar getirmeye başladık. Pistlere döktüğümüz karı snowtracklarla ezerek istenilen düzeye getirmeye çalışıyoruz. Vancouver Kış Olimpiyatları'nda Kanada da bu yolu izledi" dedi.

    "İNŞALLAH HAVA SOĞUR"

    Erzurum'da havaların soğuması için dua ettiklerini söyleyen Ayık, "Sporcuların atladıktan sonra düştüğü pistte 40 santim kar olması gerekiyor ezilmiş halde. Pist üzerinde de sporcuları sakatlamayacak derecede kar olması yeterli. Bu da 15-20 santim arası bir miktar. Pistlerin bir bölümü suni kar sitemi ile yapıldı ama yeterli değil. Sistemin çalışması için -5 dereceyi görmesi gerekiyor. Maalesef Erzurum'da şu ana kadar -2'yi bulabildik. Onda da bu kadar yapay kar üretebildik. İnşallah Erzurum'da hava soğur" diye konuştu.

    AKŞAM




    Erzurum'a dağdan taşıma kar Yorumları