Malatya kayak sporları üssü olacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-09-2010 (13:09)   Son Mesaj: 10-09-2010 (13:09)    Cevap: 0    Gösterim: 570  

    10-09-2010

    Malatya kayak sporları üssü olacak

    Malatya kayak sporları üssü olacak
    Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Malatya'nın Yamadağı'na 4,5 milyon lira harcamayla kayak sporları merkezi kuracak.

    Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, yaptığı açıklamada, Erzurum Kış Olimpiyatları'yla birlikte Türkiye'nin kayak sporları için sporcu yetiştirme eğilimine girdiğini söyledi.Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak'ın talimatıyla kar sporları yapmaya elverişli bölgelerin tarandığını anlatan Fındıklı, Malatya'da da rakımı 2 bin-2 bin 500 metrenin üstündeki dağlarda kar kalitesini ölçtüklerini bildirdi.

    Fındıklı, şu bilgileri verdi:

    ''Malatya'da bir araştırma yaptık. Beydağları Malatya'nın güneyinde olduğundan kar uzun süre kalmıyordu. İncelemelerimiz sonucu Malatya çevresindeki dağlarda en uzun karın Hekimhan ve Divriği arasında bulunan Yamadağı'nda kaldığını tespit ettik.

    Yılın 4,5 ayında kar var. 2 bin 500 metre rakımda bir yer. Dağın alt kesimlerinde de yayla var. Oradaki kar kalitesini uzmanlara rapor ettirdik. Rapora göre kar kalitesi toz kar dediğimiz rutubet içermeyen, yaşlık oluşturmayan ve kaymaya çok elverişli bir kar.

    Palandöken'le aynı kalitede olduğunu gördük. Seviyenin de aşağı yukarı denk geldiği rapor edildi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne konuyu ilettik. Bölgenin koordinatları çıkarıldı.

    Kayak merkezi yapılacak yerin tespiti yapıldı. Bu tespitler doğrultusunda oraya 80 yataklı kamp eğitim merkezi, yatakhane, kayak merkezi kurulacak.''

    Kayak sporları merkezinin projesinin hazır olduğunu anlatan Fındıklı, 2011 yatırım programında yer almasını bekledikleri merkezin, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi iller için de kar sporları açısından vazgeçilmez bir üs olacağını vurguladı.

    Fındıklı, ''Kuracağımız tesisin ardından özel sektör ve il özel idaresi de buraya otel ya da kayak sporları merkezi yapabilecek. Yeni konaklama tesisleri, ilave tesislerle yatak kapasitesi arttırılabilir'' dedi.

    Kayak sporları merkezinin altyapı hazırlıklarının sürdüğünü belirten Fındıklı, ''Merkezin kurulacağı bölge mera arazisi. Mera Komisyonumuz bölgenin mera vasfından çıkarılması için çalışmalarını sürdürüyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlanıyor.

    Bölgenin tapusu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne geçtiği takdirde proje ihale aşamasına gelecek. 2 bin 500 dekar alanda kurulacak kayak sporları merkezi 4,5 milyon liraya mal olacak'' diye konuştu.

    ''PROJE MALATYALI KAYAK SEVERLERİ DE MUTLU EDECEK''

    Malatya'dan çok sayıda vatandaşın da kayak yapmak için Elazığ'ın Hazar Gölü kıyısında kurulmuş bir tesise gittiğini dile getiren Fındıklı, çalışmalarının bu vatandaşları da mutlu edeceğini ifade etti.

    Tesisin bir taraftan sporcu yetiştirirken öbür yandan iyi bir turizm alanı olacağını aktaran Fındıklı, şunları kaydetti:

    ''Yamadağı'nda yapılacak kayak tesislerinin hemen yakınında Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait bir radar var. Bu üstte görev yapan askerler de, bu çalışmaları yaptığımızı görünce çok isabetli olduğunu söylediler.

    Onlar da hep 'buraya bir kayak tesisi yapılmaz mı?' diye düşünüyorlarmış. Kayak tesisinin yapılması halinde kendilerinin de istifade edeceğini belirttiler.

    Bu askeri üs burada olduğu için bölgenin enerji ve yol sorunu yok. Kışın da yolun kapalı olmaması için devamlı greyder hazır bekletiliyor. Ne kadar kar yağarsa yağsın yol açık.''




    Malatya kayak sporları üssü olacak Yorumları