"Futbol Diplomasisi"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-15-2009 (12:54)   Son Mesaj: 10-16-2009 (12:10)    Cevap: 1    Gösterim: 986  

    10-15-2009

    "Futbol Diplomasisi"

    Türkiye ile Ermenistan Arasında Oynanan Maç ve İki Ülke Cumhurbaşkanlarının Buluşması Yabancı Basında Geniş Yer Aldı

    Zürih'te protokollerin imzalanmasından dört gün sonra Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasında Bursa'da oynanan maç ve iki ülke cumhurbaşkanlarının buluşması yabancı basında yankı buldu Yabancı gazeteler, "Futbol sahasında diplomasi" , "Düşmanlığa son veren vuruş", "Eski düşmanlar futbolda birleşti", "Futbol diplomasi, barışmayı kesinleştirdi" gibi yorumlar yaptı.

    -FİNANCİAL TİMES: "FUTBOL SAHASINDA DİPLOMASİ"-

    "Türkiye'de futbol sahasında diplomasi. Eski Osmanlı başkenti Bursa'da futbol taraftarlarına, bir asırlık düşmanlığa son verme istediğinin göstergesi olarak en iyi Türk evsahipliğini sergileme talimatı verildi."

    -TİMES: "DÜŞMANLIĞA SON VEREN VURUŞ"-

    "Futbol, Ermenistan ile Türkiye arasındaki düşmanlığa son veren vuruşu yaptı. İki ülkenin hükümetleri arasındaki görüşmeler 2005 yılında başladı ama ulusal tartışmayı başlatan Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen yıl Erivan'daki bir maça katılması oldu."

    -LİBERATİON "SPOR DİPLOMASİSİNE DÖNÜŞ"-

    "Türkiye ve Ermenistan: "spor diplomasisine dönüş. Türk-Ermeni anlaşmalarının imzalanmasından dört gün sonra iki ülke milli takımları, çok siyasi bir buluşmada karşı karşıya geldi."

    -İNDEPENDENT: "İKİ ESKİ DÜŞMAN FUTBOL MAÇINDA BİRLEŞTİ"-

    "Tarih yaparken: İki eski düşman futbol maçında birleşti. Türk ve Ermeni liderleri, ilişkileri yeniden tesis etmekten sonra birlik gösterisini yaptı."

    -EL PAİS: "FUTBOL DİPLOMASİSİ, BARIŞMAYI KESİNLEŞTİRDİ"-

    "Futbol diplomasisi, Türkler ile Ermeniler arasındaki barışmayı kesinleştirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin anlaşmaların imzalanmasından dört gün sonra Türkiye ve Ermenistan Cumhurbaşkanları, kayda değer olaylar olmadan sona eren iki Milli Takım arasındaki maçı seyrettiler."

    -LE MONDE: "ERMENİSTAN MARŞI YUHALANDI"-

    "Bursa'da Türkiye-Ermenistan maçının başlangıcında Ermenistan marşı bol bol yuhalandı. Sunucunun çağrılarına karşın barış işareti olarak güvercinlerin uçurulurken Türk izleyicileri Ermenistan ulusal marşını gürültü ile yuhaladılar. Bu futbol maçı, Zürih'te barışma anlaşmalarının imzalanmasından dört gün sonra iki ülke için çok sembolik bir olay idi."(ANKA)




    "Futbol Diplomasisi" Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  10-16-2009, 12:10

    --->: "Futbol Diplomasisi"


    Türkiye-Ermenistan maçı devre arasında sürpriz bir görüşme yapıldı.

    Maça ara verilince VIP salonuna geçen Cumhurbaşkanı Gül ile Sarkisyan’a, Tuğrul Türkeş de katıldı. Gül’ün daveti üzerine gerçekleşen kısa buluşmada, Alparslan Türkeş ile Petrosyan’ın 1993’teki gizli görüşmelerinin mimarı Samson Özararat da hazır bulundu. Gül, Sarkisyan’a Tuğrul Türkeş’i şöyle takdim etti: “Daha önce konuştuğumuz merhum Alparslan Türkeş’in oğlu. O dönemdeki görüşmelerin bir kısmına katılmıştı.”


    Bursa Atatürk Stadyumu’ndaki tarihi Türkiye-Ermenistan maçının devre arasında sürpriz bir görüşme de yapıldı. Maçı birlikte izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, devre arasında şeref tribünü içinde dinlenmeleri için ayrılan odaya geçtiklerinde, MHP milletvekili Tuğrul Türkeş de kendilerine katıldı. Gül’ün daveti üzerine gerçekleşen buluşmada, Alparslan Türkeş ile dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan’ın 1993’deki gizli görüşmesinin mimarı Samson Özararat da hazır bulundu.

    MHP’li deyince güldü

    Tuğrul Türkeş, görüşmenin detaylarını Hürriyet’e şöyle anlattı: “Devre arasında çay içmeye çıktığımız sırada Sayın Gül içeriye davet etti. O sırada Dışişleri Bakanları Davutoğlu ve Nalbantyan içeriden çıkıyordu. Sayın Gül beni takdim ederken ‘Daha önce konuştuğumuz merhum Alparslan Türkeş’in oğlu, o dönemdeki görüşmelerin bir kısmına katılmıştı’ dedi. Ben de kendimi takdim ederken muhalefetten olduğumu söyledim. MHP demesem de Sarkisyan anladı ve güldü. Partimle ilgili herhangi bir şey konuşulmadı.”

    ‘Protokollere karşıyım’

    Maç arasındaki bu buluşmanın protokol nezaketinden kaynakladığına işaret eden Tuğrul Türkeş, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere ilişkin eleştirilerine ise sonuna kadar katıldığını söyledi. Türkeş, “Ermenistan konusunda hükümet ile MHP arasında aracılık teklifi gelse ne yaparsınız?” sorusunu ise, “Ne ben aracı olurum ne de başkası. Bu halkı aldatmak olur. İmzalanan protokollerde elle tutulur hiçbir şey yok” diye yanıtladı.
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü