Reklam Yazarı Şair Hasan Sancak’tan Sigara Karşıtı Senaryolar Bedava!..


SİGARA İÇİLEN KAPALI MEKANLARI, ALO 184 SAĞLIK BAKANLIĞI ŞİKAYET HATTINA BİLDİRİNİZ!..

Alaçamlı Halk Şairi, Reklâm Yazarı, Eğitimci ve Gazeteci Hasan Sancak (56) sigara yasağına, yazmış ve notere onaylatmış olduğu altı tane sigara karşıtı senaryolar bütün şirketlere bedava diyerek, bu önemli konuya destek verdi.


Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren Sancak:’Ne yazık ki günümüzde sosyal konuları işleyen senaryolar çok azdır. Her şey ürünleri daha çok satmak üzerine yazılmaktadır. Notere onaylatmış olduğum sigara karşıtı 6 adet senaryomu ulusal televizyonlarda oynatacak olanlardan hiçbir ücret talep etmeyeceğim. Bu çorbada bizim de bir tuzumuz olmasını istiyorum. Sigara, alkol, kumar, esrar, töre cinayeti… Kötü alışkanlıkların, dünya ve Türkiye’mizden yok olmasını diliyorum. Öncelikle bu konuları işleyen senaryolarımın çekimini yapacağım. Tek kişi olarak bu yükü kaldıramıyorum. Yetkililerden ve işadamlarından destek bekliyorum. Uzmanlar, sigaradan toplu ölümlerin meydana geleceğini ve kanser vakalarının artacağını söylemektedirler. İnsanların zararını bilerek, sigaraya para vermeleri çok düşündürücüdür. Herkes, eteğindeki taşları yere dökmelidir.70 milyon birlikte mücadele ederse, her türlü zorluğun üzerinden geliriz. Ancak, sağlıklı ve sıhhatli bir nesil, varlığını devam ettirebilir. Bu konuda basınımıza çok büyük görevler düşmektedir. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı konuyla ilgili olarak her türlü girişimde bulunması gerekir. Resmi veriler çok korkunçtur. Dünyada her yıl sigaradan 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişi ölmektedir. Ülkemizde 18 yaş ve üzerindeki her üç kişiden biri sigara içmektedir. Sigara içmenin yılda verdiği maddi zarar 20 Milyar Dolar olduğu belirtilmektedir. Yazmış olduğum senaryolar gerçekten çok ilginçtir. Firma, şirket, belediye başkanları ve özellikle de yetkililer sesimi duymalıdırlar. Sadece kanun çıkartmakla bu işin üstesinden gelinemez. Uyarıcı ve etkileyici konularla da desteklenmesi gerekir. Kötü alışkanlıklara karşı savaş sözde değil, özde topluca yapılması gerekir’ dedi.

Bu senaryomu çizgi film yaptırmak istiyorum.Kendilerine mail ulaşan arkadaşların tanıdığı
Varsa,desteklerini Bekliyorum.

EŞEK, BU KÂBUS SENARYOSUYLA SİGARA İÇMEYİ BIRAKTI!

Konu 1: Yaz ayının en sıcak günlerinden biridir.Köy evinin bahçesi görülür. Yerler yemyeşildir. Evin önünde tavuk, ördek, köpek, inek, eşek… Bulunmaktadır. Evin önünde vagonlarda tütün ipleri boydan boya asılmıştır. Eşek, bir yere ip ile bağlanmıştır. Boynundaki ipten kurtulmak, onun için çocuk oyuncağıdır. İpi kopartır ya da dişleriyle parçalar. Vagonda asılı duran ipteki yeşil tütünlerin bulunduğu yere doğru yaklaşır. Baştan itibaren ipteki tütünleri kopartarak, yemeye başlar. Eşeğin sadece tütünleri yediği gösterilmektedir. Hepsinden birer parça almaktadır. Tütünlere büyük oranda zarar vermektedir. Son vagondaki iplere sıra gelmiştir. Oradaki tütünleri yemeyi sürdürür. Ansızın arkadan bir gürültü duyulur. Eşek, geriye döndüğü zaman yediği tütünlerin dışkı olarak simsiyah çıktığını fark eder. Tersinden okuyamaz. Yazının bulunduğu başa döner. Yerdeki yazıları heceleyerek okumaya başlar.
“—Si-ga-ra sağ-lı-ğa za-rar-lı-dır.” Yazısının oluştuğunu anlar.
Eşek, anırarak bulunduğu yerden kaçmaya başlar. Bunu gören eşeğin sahibi peşinden koşarken bağırmaktadır… Aslında eşek bir kâbus görmüştür. O anda tütün vagonlarının karşısına çömelmiş durmaktadır. Birden bire silkinerek ayağa kalkar. Anırarak, tütün iplerinin bulunduğu yerden kaçar.
—Sigara sağlığa zararlıdır yazısı ekranda tekrar gösterilir.

Konu 2:Çok uzun bir caddede sokağın iki tarafından binlerce insan yürümektedir. Alt bölümde yolun sağ ve sol tarafı tamamen yeşilliktir. Gruplar yolun iki tarafından gelip gitmektedirler. Büyük çoğunluğu sigara içmektedirler. Kadın ve erkeklerin yüz tarafından değil, arka tarafından sigara içtikleri gösterilmektedir. Ellerindeki sigara izmaritlerini gelişi güzel karşı taraftaki yeşilliklere fırlatmaktadırlar. Yavaş yavaş atılan sigaralar yanlarda birer cümle oluşturur.
—Sigara sağlığa zararlıdır.
—Lütfen yerlere sigara izmariti atmayalım.
—Parasını el alır. Dumanını yel alır.Cümlelerinden biri oluşur.


Konu 3:Çok büyük bir kahvehane, birahane… İnsanlar içerde hem sigara içmektedirler, hem de kumar oynamaktadırlar. Adamlar arka taraftan görülmektedir. Sigara dumanları havaya doğru gitmektedir. Yukarıda sigara dumanları yavaş yavaş bir cümle oluşturur.
—Sigara sağlığa zararlıdır.
—Sigara içerek hayatınızı söndürmeyiniz.

Konu 4:Bir işyeri. Özel ya da resmi bir şirket olabilir. Bir kadın o yerin müdiresidir. Masada oturmaktadır. Masanın üzerinde kabarık dosyalar vardır. Kadın seyircilere arka taraftan gösterilir. Sigara üstüne sigara içmektedir. Ayağa kalktığı zaman bunun hamile bir kadın olduğu anlaşılır. Zile basarak şoförünün hazır olmasını söyler. Arabasına bindiğinde bile sigara dumanı arabanın içini sarmıştır. Şoför arabayı sürmektedir. Bir apartmanın önünde araba durur. Kadın kapıdan içeri girer. Asansöre binecektir. Fakat elektrikler yoktur. Yukarı doğru çıkmaya başlar. Evi son kattadır. Merdivenleri tırmanmaya başlar. Nefes nefese yukarı doğru çıkmaktadır.3–4 katta bir soluk almaktadır. Zor zoruna apartmanın önüne gelir. Anahtarla kapıyı açamaz. Zile basar. Gözleri kararır. Geri geri gitmeye başlar. Merdiven boşluğu vardır. Tam merdiven boşluğundan aşağı düşeceği sırada kocası kapıyı açarak dışarı fırlar. Hayır! Hayır! Hayır! Diye bağırmaktadır. Son anda eşine sarılır. Onu düşmekten kurtarır. Onlar sarılı vaziyette iken bir yatak gösterilir. Kadın ve erkek yatakta birbirlerine sarılmışlardır. Çünkü ikisi birlikte aynı kâbusu görmüşlerdir. Soluk soluğa sırılsıklam olmuş vaziyette yataktan kalkarlar. Yanlarında duran iki sigara paketini görürler ve parçalarlar…

Konu 5: Bir ameliyat masası. Doktorlar acil bir hastanın başında bulunmaktadırlar. Hastanın hem iki eli, hem de iki ayağı yoktur. Kişi farklı bir özellikte de olabilir. Doktorlar onu çırılçıplak soymuşlardır. O anda ise karnını yarmışlardır. Adamın karnının içi soba borusu gibi simsiyahtır. Hiç bir şey sağlıklı değildir. Karaciğer, akciğer, bağırsaklar… Hepsi tamamen simsiyahtır. Doktorlar ellerinde eldivenlerle durmadan o pis, simsiyah suları boşaltmaktadırlar. Adam, birden narkozdan uyanır. Kendisini o şekilde gördüğü zaman öyle kuvvetli bağırır ki… Birden yataktan yukarı doğru kalkar. Çünkü adam bir kâbus görmüştür. Sırılsıklam olmuş vaziyettedir. Yatağından kalkar ve yanı başında duran sigara paketini parçalar.

Konu 6: Bir oturma odası. Anne, baba ve çocuklar bulunmaktadır. Baba bir taraftan sigara içiyor, bir taraftan da televizyon seyretmektedir. Baba iyi bir sigara koliktir. Adamın içtiği sigara arka taraftan gösterilmektedir. Çocuklar ders yaparlarken, babalarının içtikleri sigaradan rahatsız olmaktadırlar. Ders konusunda sordukları sorulara da bir cevap alamamaktadırlar. Anne de bulaşık yıkarken o da rahatsız olmaktadır. Artık yatma vaktidir. Kadın ve erkek yatağa yatarlar. Yatağı karşısında da bir televizyon bulunmaktadır. Televizyon açılır. Adam yine yatakta sigara tüttürmektedir. Kadın uyumuştur. Adam televizyon seyrederken yine fosur fosur sigara içmektedir. Birden uykusu gelir. Yavaş yavaş göz kapakları kapanır. Sigaranın külü battaniyenin üzerine düşmüştür. Karı koca uykuya dalmıştır. Önce battaniye, sonra yorgan, sonra da karı kocayı ateş sarmıştır. Onlar yanarken feryatlar içinde bağırmaktadırlar. Adam ve karısı aynı anda yataktan kalkarlar. Adam,br kâbus görmüştür.Eli,yan tarafta bulunan sigaraya gider. Sigara paramparça edilir.




HASAN SANCAK
ALAÇAMLI HALK ŞAİRİ
REKLÂM YAZARI
(EĞİTİMCİ-GAZETECİ)