Kapari Bitkisi (Capparis spinosa): Bahar aylarında morumsu beyaz renkli çiçekler açan, dikenli, yere yatık çalı görünümlü, çok yıllık bir bitkidir. Kapari bitkisi kebere, gebreotu ve kedi tırnağı olarak da bilinir. Protein ve vitaminler ile tanen, flavon glikozitleri ve karbonhidratlar içerir. Türkiye'de fazla tanınmayan bu bitkinin tohumları, Türkiye'den İspanya'ya ulaşmıştır ve günümüzde İspanya, Kapari Bitkisi üretimi yaparak ciddi bir gelir elde etmektedir.

Kaparinin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İdrar söktürücüdür. Kabızlığı ve ishali keser. Ciğer ve dalak hastalıkları ile ülsere karşı faydalıdır. Vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır. Ağrı kesici ve iştah açıcıdır. Kanı temizler. Kanserli hücrelerin gelişimini önleyici etkilere sahiptir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Multipl Skleroz hastalığına karşı da etkilidir. Romatizma, basur ve gut hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürücüdür. Adet sancılarını giderir ve adet düzensizliklerini önler.

Kapari Nasıl Kullanılır? Çiçek tohumları açmadan önce toplanarak ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, meyveleri ve yaprakları da kullanılır. Turşusu yapılır. Salatalarda ve balık yemeklerinde farklı bir lezzet vermek için garnitür olarak kullanılmaktadır.