Güzel Avrat Otu (Atropa belladonna): Siyah renkte, kiraza benzeyen meyveleri olan, mor renkli çiçekler açan, 1,5 metreye kadar boylanabilen, nahoş kokulu ve zehirli bir bitkidir. Atropin, skopolamin ve hyosiamin adlı alkaloidler içerir.

Güzel Avrat Otunun Faydaları ve Etkileri: Hekimlikte ilaç yapımında kullanılan bu bitkiden, ağrı kesici özelliği ile ağrı kesici ilaçların üretiminde faydalanılır. Orta Kulak ve bademcik iltihaplarına karşı etkilidir. Mide ve bağırsak, kalp, sinir, beyin ve astım hastalıklarında kullanılan ilaçların üretiminde de kullanılır. Parkinson hastalığında görülen şikayetleri azaltır. Kalbi yavaşlatır ve kan basıncını yükseltir. Yüksek dozlarda tersine etki gösterir. Gastrit ve ülser şikayetlerini azaltır. Spazm çözücüdür. Çocuklarda görülen gece altını ıslatmaları önlemeye yardımcı olur. Nefes darlığını giderir ve özellikle astım nöbetlerinde nefes almayı kolaylaştırır.

Güzel Avrat Otu Nasıl Kullanılır? Kullanılan kısımları kökleri ve yapraklarıdır. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için ancak uzmanlar tarafından hazırlanan ilaçlar içerisinde kullanılır. Evde kullanılması tehlikelidir. Başlıca zehirlenme belirtileri baş ağrısı, aşırı sinirlilik, boğazda kuruluk ve susuzluk hissi, sayıklama ve hayal görmedir. Zehirlenme halinde derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.