Eğir Kökü (Acorus calamus): Su kenarları, bataklık gibi sulak yerlerde yetişen, meyveleri yeşil, çiçekleri erguvani renkte olan otsu bir bitki olan Eğir Otu bitkisinin kökleridir. Uçucu yağ, organik asitler, reçine, nişasta ve tanen içerir.

Eğir Kökünün Faydaları ve Etkileri: Özellikle sindirim sistemi üzerindeki etkisi ile çok faydalıdır. İştah açar ve iştahsızlığı giderir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Gastrit, mide ülseri ve ekşimesinde faydalıdır. Karın ağrısını geçirir. İdrar, gaz ve adet söktürücüdür. Spazmları giderir. Sinirleri yatıştırır, ağrıları dindirir ve ateşi düşürür. Terleticidir. Romatizma ve nikris şikayetlerini azaltır. Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen eğirotu, sarılıkta da faydalıdır. Vücudu zehirli maddelerden arındırmaya yardımcı olur.

Eğir Kökü Nasıl Kullanılır? Eğirotunun taze kökleri, kabuklarından soyulduktan sonra kurutulup suda kaynatılarak çayı yapılır. Eğir kökünden yapılan çay içilebileceği gibi harici olarak da kullanılabilir. Eğir Kökü çiğnenirse diş ağrısını keser ve diş etlerini güçlendirir.