Acıçiğdem (Colchicum autumnale): Mora yakın pembe renkli çiçekler açan, 10-30 cm boylarında, otsu ve zehirli bir bitkidir. Acıçiğdem bitkisinin içeriğinde zehirli alkoloidler ve yine zehirli başka bileşikler içerir. Özellikle çocuklar için tehlikelidir.
Acıçiğdemin Faydaları: Zehirli maddeler içermesinin yanında tıbbi kullanımı da vardır. Doğru dozlarda Romatizma ve nıkris şikayetlerine karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını giderir. İdrar arttırır ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Dahili kullanımda zehirlenmelere neden olabileceği için ancak bir uzman tarafından kullanılmalıdır. En ufak bir beklenmedik durumda kullanımı derhal kesilmelidir.
Acıçiğdem nasıl kullanılır? Haricen; tohumları ve yumruları kullanılır. Dahilen kullanımında ise idrar arttırıcı ve söktürücü etki gösterir. Zehirli bir bitki olan Acı Çiğdem sınırlı dozda ve kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Acı çiğdem tohumu, birkaç diş sarımsak ile havanda dövülüp elde edilen sıvı bir beze emdirildikten sonra romatizma olan yere sarılırsa faydası görülür. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde kullanmayı derhal bırakın. Başlıca zehirlenme belirtileri kusma, kanlı ishal, burun kanaması, salya ve saç dökülmesidir. Ayrıca, uzun süreli kullanımlarda B12 Vitamininin emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir.
Acıçiğdem ve Acıçiğdemin Faydaları