Siyah Banotu (Hyoscyamus niger): Daha çok yol kenarlarında ve harabelerde bulunan ve sarımtırak renkte çiçekler açan, 50-80 cm boylarında otsu bir bitkidir. Hyoscyamin, skopolamin ve atropin gibi alkaloitler içerir.

Banotunun Faydaları ve Etkileri: Kanı temizleyici, sakinleştirici, kramp çözücü etkilere sahiptir. Uykusuzluk ve ishali gidermeye yardımcı olur. Nefes darlığını önleyici etkisi ile astımlılara faydalıdır. Özellikle çocuklarda görülen gece altını ıslatma sorununu önlemeye yardımcı olur. Yaşa bağlı titremelerde faydalıdır. Mide ve bağırsak spazmlarını giderici etki gösterir. Banotunun içerdiği maddeler beyine ve sinirlere etki ettiği için ağrıları keser, fakat uyku ve uyuşukluk verir ve zehirlenmelere neden olabilir.

Banotu Nasıl Kullanılır? Banotunun yaprakları, tohumları ve kökü kullanılır. Zehirlenmelere yol açabileceği için dikkatli olunmalı ve bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Uyku ve uyuşukluk verebilir. Banotu kurutulup kaynatıldıktan sonra romatizma olan bölgeye sürülürse romatizma ağrısını keser.


Banotu ve Banotunun Faydaları

Benzer Konular