Saman nezlesine dikkat!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 05-29-2011 (16:39)   Son Mesaj: 05-29-2011 (16:39)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    05-29-2011

    Saman nezlesine dikkat!

    Saman nezlesine dikkat!
    Uzmanlar alerjik rahatsızlığı olanları bu mevsimde saman nezlesine karşı uyardı.Toplumda görülen alerjik hastalıkların en önemlilerinden birinin saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit olduğunu belirten Doruk Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, hastalığın başlama yaşının çocukluk olduğunu söyledi.

    Endüstriyel gelişmiş ülkelerde çevre kirliliğinin artmasıyla paralellik arz eden alerjik rinit hastalığının astım hastalığı ile birlikte görülebileceğini belirten Alkan, "Saman nezlesi, toplumda görülen alerjik hastalıkların en önemlilerinden biridir. Toplumun ortalama yüzde 10'unda alerjik rinit vardır. Hastalık alerjik konjonktivit (göz nezlesi) ve astımla birliktelik gösterebilir. Allerjik rinitli hastaların yüzde 20 -; yüzde 40 "ında astım birlikteliği görülmektedir" dedi.

    Alerjik rinit hastalığının hayatı tehdit etmediğini anlatan Alkan, hastanın şikayetlerinin ortaya çıkabilmesi için en azından sorumlu alerjenle daha önceden bir kez karşılaşılmış ve hassas hale gelinmiş olması gerektiği, allerjenle karşılaştıktan sonra dakikalar içerisinde hapşırma, burunda kaşınma, burun akması ve/veya burun tıkanıklığı olduğunu belirtti. Alkan, "Bu kişilerde devamlı bir burun çekme, burun kaşıma yüzünden özel mimikler gelişir.

    Bu hastalarda genelde alerjik konjonktivit (göz nezlesi) de eşlik ettiği için gözlerde yanma, batma, kaşınma, sulanma gibi bulgular da görülebilir. Yine bu hastalarda geniz akması, baş ağrısı, gece gelen öksürük nöbetleri olabilir. Astımın da birlikte görüldüğü hastalarda, nefes darlığı, hırıltlı solunum, göğüste sıkışma hissi, öksürük gibi bulgular olabilir" şeklinde bilgi verdi.





    Saman nezlesine dikkat! Yorumları