Kemoterapiye iğneli destek!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 05-06-2011 (13:31)   Son Mesaj: 05-06-2011 (13:31)    Cevap: 0    Gösterim: 590  

    05-06-2011

    Kemoterapiye iğneli destek!

    Kemoterapiye iğneli destek!
    Akapunktur uygulaması bulantı giderici ilaçlara rağmen kusma ve bulantı sorunuyla baş edemeyen hastalarda bu etkileri ortadan kaldırıyor!Akapunktur, kemoterapinin yan etkisi olan bulantı ve kusmaya da çare oldu. Araştırmaya göre sihirli iğneler kanser hastalarında iştahsızlık, halsizlik ve depresyon gibi semptomlara da iyi geliyor.

    Onkoloji Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı olan Fatma Gündoğdu ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Kıymet Akgedik"in de aralarında bulunduğu ekibin yaptığı çalışmaya göre akupnuktur uygulaması, bulantı giderici ilaçlara rağmen kusma ve bulantı sorunuyla baş edemeyen hastaların yüzde 97"sinde bu etkileri ortadan kaldırıyor. Hatta hastaların en sık yaşadığı sorunlardan olan iştahsızlık, halsizlik ve depresyon gibi tedavi başarısını olumsuz etkileyecek semptomlara da iyi geliyor. 20-24 Nisan tarihleri arasında Antalya"da gerçekleştirilen 19. Ulusal Kanser Kongresi"nde de sunulan çalışmada yer alan Fatma Akgedik, "En önemlisi de hastada onun yaşadığı semptomu önemsediğiniz için umudunu sürdürmesine yardımcı oluyorsunuz ve bu da kanser tedavisinde çok önemli" dedi.

    Depresyona alternatif çözüm

    Star Gazetesi'nden Özlem Yurtçu'nun haberine göre, çalışmayı kendi merkezlerinde 2009-2011 yılları arasında tedavi gören ve bulantı-kusma giderici ilaçlara (antiemetik) rağmen bu yan etkilerden musdarip, ağır bir tedavi süreci geçirmek zorunda kalan 30 hasta üzerinde yaptıklarını vurgulayan Kıymet Akgedik de "Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma şikayetleri aslında çoğu hastada standart antiemetik ilaçlarla önlenebiliyor. Ama örneğin bin 504 hastanın yüzde 2"sinde bu tedaviye rağmen yan etkilerin önüne geçemedik.

    Akupunkturdan sonra gördük ki bu semptomların hepsi yok oldu" diye konuştu. Kimi hastalardaki dirençli bulantı-kusma halinin hasta açısından çok zor ve yıpratıcı bir süreç olduğuna değinen Akgedik, "Antiemetiklere rağmen düzelmeyen hastaların çoğunda "beklenti bulantı kusması" var. Yani bu tip hastalar daha kemoterapiye başlamadan nasılsa ben bunun etkisini yaşayacağım şeklinde bir önyargıya sahip oluyor " dedi.

    Habertürk





    Kemoterapiye iğneli destek! Yorumları