Hamilelikte diş hastalığı bebek için büyük risk   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-29-2011 (18:31)   Son Mesaj: 04-29-2011 (18:31)    Cevap: 0    Gösterim: 663  

    04-29-2011

    Hamilelikte diş hastalığı bebek için büyük risk

    Hamilelikte diş hastalığı bebek için büyük risk
    Gebelikte yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorunu sadece anne değil, bebek için de risk demek. Diş hekimi ve jinekolog hekim arasında kurulacak sıkı bir iletişimle gebeliğin herhangi bir anında güvenli ve etkin diş tedavisi mümkün.Hamilelikte dişler ve diş bakımına özen gösterilmesi hem anne, hem de bebeğin sağlığı için çok önemli. Konuştuğum bazı hamilelerin konuya yaklaşımlarından, bu dönemlerinde dişlerine gereken ilgiyi göstermedikleri ve bazı şeyleri yanlış bildikleri anlaşılıyordu. Diş hekimi Sezen Yılmaz'la hamilelerde diş sağlığını konuştuk, bu konuda bazı merak edilenlere verdiği cevapları aynen aktarıyorum.

    "Her gebelikte bir diş kaybedilir" sözü doğru mu?

    Tabii doğru değil. Dişle ilgili yaşanabilecek olumsuzlukların asıl sorumlusu gebelik değil, ağız ve diş sağlığı bilincinin eksikliği, diş hekimi korkusu ve yanlış inanışlar nedeniyle gerekli tedavilerin ertelenmesi, reçetesiz satılan ilaçlarla anne adayının kendi kendini tedavi etme eğilimidir.

    Beslenme, gebelik ve ağız sağlığı arasında nasıl bir bağlantı var?

    Pek çok kadın gebelik boyunca ana öğünler arasında atıştırmaya isteklidir. Bu, normal bir durum olmakla beraber, şekerli gıdaları sık atıştırmak diş çürüklerine davetiye çıkarabilir. Çürüme süreci plak ile (zararlı bakteriler içeren ve devamlı olarak diş yüzeylerinde biriken, renksiz ve yapışkan tabaka) başlar. Bakteriler şeker ve nişastayı diş minesine zarar veren asitlere dönüştürür. Şekerler ağızda ne kadar fazla kalırsa, o kadar uzun süreli asit saldırısı olur. Devam eden asit saldırıları sonucunda diş çürüğü oluşur.

    Gebelik diş etlerini nasıl etkiler?

    Gebelik süresince vücudun hormon seviyeleri önemli ölçüde artar. Özellikle ikinci ve sekizinci aylar arasında görülen dişeti iltihabı (gingivitis) kırmızı, şiş, hassas ve kanamalı diş etlerine neden olabilir, uzmanınca yapılabilecek diş temizlikleriyle bu sorunları önlemek mümkündür.

    Anne adayının ağız ve diş sağlığı, gebelik süresince ve doğumdan sonra bebeği etkiler mi?

    Gebelikte yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorunu sadece anne değil, bebek için de risk demek. Örneğin, diş eti hastalığından sorumlu bakterilerin ürettiği kimyasallar ve toksinler erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.

    Doğumla beraber her şey yoluna giriyormuş gibi görünse de tehlike sadece boyut değiştiriyor. Malum, diş çürüğü bulaşıcı bir hastalık. Bebeği ağzından öpme; mama kaşığı, emzik, biberon vs.nin annenin ağzıyla temas etmesi gibi hatalar nedeniyle diş çürüğüne sebep olan bakteriler anneden bebeğe bulaşabiliyor ve ilerleyen yıllarda erken çocukluk çürüklerine neden olabiliyor.

    Gebelikte diş tedavisi yaptırılabilir mi?

    Diş hekimi ve jinekolog hekim arasında kurulacak sıkı bir iletişimle gebeliğin herhangi bir anında güvenli ve etkin diş tedavisi mümkündür. Düzenli diş temizlikleri ve sık kontroller, bu özel dönemde, her zamankinden daha fazla önem taşır. Kanal tedavisi gerektiren derin çürükler, yirmi yaş dişlerinin ağrılı enfeksiyonları, travmaya bağlı diş problemleri gibi acil müdahale gereken durumlarda tedaviler asla ihmal edilmemeli.

    Gebelik süresince ağız ve diş sağlını korumak için neler yapılmalı?

    Diş çürüğü ve diş eti hastalığını önlemek için, dişlerinizi günde iki kez, florlu bir diş macunuyla en az 2 dakika fırçalayın. Diş ipi ve/veya diş arası fırçasıyla diş aralarını; dil fırçasıyla dilin üst yüzeyini arındırın. Diş hekiminize daha sık görünün.

    Yüksek oranda şeker içeren gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçının. Yemek sırasında ve sonrasında bol su için. Yemekten sonraki ilk 20 dakika içinde dişlerinizi fırçalayamıyorsanız şekersiz/yapay tatlandırıcılı sakız çiğneyin.

    Canınız tatlı istediğinde, basit şekerli gıdalar yerine taze/kurutulmuş meyveleri tercih edin.

    MİLLİYET CADDE





    Hamilelikte diş hastalığı bebek için büyük risk Yorumları