Astım için gizli tehlike çikolata!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-23-2011 (17:29)   Son Mesaj: 04-23-2011 (17:29)    Cevap: 0    Gösterim: 549  

    04-23-2011

    Astım için gizli tehlike çikolata!

    Astım için gizli tehlike çikolata!
    Kişi başı günlük çikolata tüketiminin 20-25 gramı bulduğu dünyada, 300 milyon kişinin astım hastası olduğunu belirten uzamanlar çikolata ile astımın yakın ilişkisine dikkat çekiyor.Astım hastalığı, akciğere hava götüren borucukların daralmasıyla birlikte öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtilerinin tekrarlanmasıyla oluşuyor. Astım ile doğrudan ilişkisi olan ve astım ataklarını arttırdığı bilinen reflü hastalığının beslenme ile doğrudan bağlantısı bulunuyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, reflünün asitli mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçmasıyla oluştuğunu, bu hastalığın toplumda görülme oranının yüzde 10-20 iken, astım hastalarında görülme oranının ise yüzde 30-90'lara çıktığını belirtiyor.

    REFLÜYÜ TETİKLEYEN GIDALAR

    Reflü hastalığının beslenme şekliyle yakından ilgisi olduğunu belirten Prof. Dr. Nuhoğlu, midede asit salgısını artırarak ve mide başını gevşeterek reflüyü arttıran gıdaların başında çikolata ve kakaolu yiyecekler olduğuna dikkat çekiyor. Astımlı çocuk hastalarda çikolata vb. gibi kakaolu gıdalar gizli bir tehlike oluşturuyor. Bu açıdan karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık şikâyeti olan astımlı çocukların anne ve babalarının bu konuda bilinçli olmaları gerektiğinin altını çizen Nuhoğlu, yetişkinler için ise kafein içeriği çok olan; çay, kahve, kola gibi asitli içecekler ve alkolün tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, domates, çiğ sarımsak ve çiğ soğan mide boşalmasını geciktiren kızartma ve aşırı yağlı gıdalar da reflü şiddetini artırıyor.

    BELİRTİLER FARKLI

    Prof. Dr. Nuhoğlu, reflü hastalığının yetişkinlerde midede yanma, göğüs ağrısı ve ağıza acı su gelmesi şeklinde belirti gösterdiğini anlatıyor. Ancak belirtiler çocuklarda farklılık gösteriyor.

    Çocukların reflü şikayetlerini yetişkinler kadar net tanımlayamadıklarını belirten Prof. Dr. Nuhoğlu, belirtilerin karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, iştahsızlık, kilo kaybı şeklinde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu yüzden beslenme şeklini değiştirmek gerekiyor.





    Astım için gizli tehlike çikolata! Yorumları