Kalp krizini önleyen aşı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-21-2011 (11:30)   Son Mesaj: 04-21-2011 (11:30)    Cevap: 0    Gösterim: 848  

    04-21-2011

    Kalp krizini önleyen aşı

    Kalp krizini önleyen aşı
    İngiliz araştırmacılar, kalp krizi ya da felç sonrasında meydana gelen organ hasarına karşı antikor üretti. Hastaya enjekte edilen antikor hayat kurtarıyor.İngiliz araştırmacılar, kalp krizi ya da felç sonrasında meydana gelen organ hasarına karşı antikor üretti. Hastaya enjekte edilen antikor hayat kurtarıyor.

    İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden Prof. Dr. Wilhelm Schwaeble tarafından yürütülen bir araştırmada kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı felç durumlarında hastada oluşan organ hasarını yüzda 80 oranında azaltacak bir yöntem geliştirdi. Londra,Japonyave ABD'den 3 üniversitenin katıldığı araştırmada kriz ya da felç sonrası organda açılan fiziksel yarayı durduracak antikor üretildi. Hastaya yapılan tıbbi müdahalenin ardından ilk 12 saat sonra enjekte edilen antikor hücreleri onarıyor. İngiltere'de kalp krizine ve felce bağlı olarak yılda 200 bin kişinin hayatını kaybettiğinin bilgisini veren Prof. Schwaeble, "Araştırma,iki potansiyel katili durdurmak için şimdiye kadar atılan en büyük adım" dedi.

    Vücudun saldırısını durduruyor

    Kalp krizi ve felç, kan akışının kanama ya da pıhtı sonucu bloke edilmesiyle meydana geliyor. Bu da kalp, beyin ve diğer organlara oksijen taşınmasını engeliyor. Ancak kalıcı hasar kriz ya da felç sonrası oluşuyor. Dolaşım sistemi devreye girdiğinde vücut oksijensiz kalan hücrelere karşı savunma sistemini harekete geçiyor. Vücudun kendi kendine yaptığı bu saldırı, organda yüzde 80'e varan hasara yol açarken, saldırı kriz sonrası ilk 9 ila 12 saat arasında başlıyor. Hasarın büyüklüğü kişinin hayatta kalmasının yanı sıra, kurtulması halinde yaşam kalitesi üzerinde de belirleyici rol oynuyor. Antikor işte bu süreçte devreye giriyor. Vücudun kriz sonrası oksijen taşınmasını normal hale döndürüyor. Böylece vücut oksijensiz kalan hücrelere saldırmak yerine besliyor.

    Organ nakline umut olacak

    ARAŞTIRMA ekibi, önce savunma sisteminin saldırısından sorumlu anahtar molekül MASP-2'yi keşfetti, ardından bloke edecek antikoru üretmek için harekete geçti. OMS646 adlı proteini bulan ekip, antikoru kriz sonrası ilk hafta içinde iki doz uygulayarak organ hasarını en az yüzde 60 oranında azaltmayı başardı. Araştırmanın 2 yıl içinde insanlar üzerinde deneneceği bildirildi. Antikorun organ naklinde yine vücudun savunma sisteminin yeni organa saldırısını engellemek için de kullanılabileceğini açıklandı.

    Star





    Kalp krizini önleyen aşı Yorumları