Okul kantinleri obeziteyi tetikliyor!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-21-2011 (10:30)   Son Mesaj: 04-21-2011 (10:30)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    04-21-2011

    Okul kantinleri obeziteyi tetikliyor!

    Okul kantinleri obeziteyi tetikliyor!
    DES Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (DESAM) hazırladığı “19. Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporuna” göre, okul kantinlerinin obeziteyi tetiklediği belirlendi.DESAM raporunun okul kantinlerinde tehlike çanlarının çoktan çaldığını haber verdiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okullarda cipsli yiyeceklerle gazlı ve kolalı içeceklerin yasaklanması çağrısında bulundu.

    DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından, okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi ve obezitenin önlenmesine yönelik, okullarda cipsli yiyecek ve enerji içecekleri ile kolalı içeceklerin yasaklanması yönünde bir genelge yayınlanmasını istedi. Avcı, sigara yasağında olduğu gibi bu konuda da yasakçı uygulama ile gazlı ve kolalı içecekler ile cipsli yiyeceklerin okul kantinlerinde satılmaması gerektiğini ve bunun yerine taze sıkılmış portakal suyu, ayran, çilek, badem gibi meyve ve içeceklerin satılmasını önererek, "Canımızdan sakındığımız çocuklarımızın okullarda sağlıklı beslenmesi için bu yönde bir genelgeye büyük ihtiyaç olduğu kanaatindeyim" dedi.

    -"ÇOCUKLARI ZARARLI GIDALARDAN KORUMAK İÇİN YASAL ADIMLAR ATMALIYIZ"-

    Okul kantinlerinde satılan asitli içeceklerin orteoporoz ve diş çürümelerine, yüksek yağ içeren cips gibi yiyeceklerin ise obezite başta olmak üzere çeşitli hastalıklara ve hormonal rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Avcı, "Amerika"da Meşrubat Üreticileri Birliği, Amerikalı çocukların sağlığı ve obezitesi ile mücadeleye destek amacıyla ilkokullarda otomatlara kolalı içeceklerin konmaması kararı aldı. Bizde çocuklarımızın sağlıklı bir nesil oluşturmaları için benzer adımlar atmalı, beslenme bozuklukları ve zararlı gıdalardan korumak için yasal adımlar atmalıyız. Bu nedenle, Sayın Başbakanımızın ve Milli Eğitim Bakanımızın konuya hassasiyet göstererek bu tür yiyecek ve içeceklerin satışının yasaklanması yönünde düzenlemelere gidilmesi için hızla adımlar atmasını istiyoruz" dedi.

    Sendika olarak hedeflerinin çocukların sağlıklı beslenmesi ve obezitenin önüne geçmek olduğunu belirten Gürkan Avcı, "Hedefimiz sağlıklı nesiller yetiştirmek. Sağlıklı beslenen çocuklar eğitim hayatında da başarılı oluyor" diye konuştu.

    -"OKULLARDA BEDAVA SÜT VE MEYVE DAĞITILABİLİR"-

    Gürkan Avcı, kantinlerde devletin desteği veya hayırseverlerin katkılarıyla bedava süt ve meyve verilebileceğini kaydederek, "Başarıyla sürdürülen ücretsiz ders kitabı uygulamasında olduğu gibi ücretsiz süt ve meyve suyu projesinin de Sayın Başbakan tarafından değerlendirmesini istiyorum. Okul kantinlerindeki sağlıksız besinlerin satışı yasaklansın. Günde her çocuğun bir meyve ve süt hakkı olsun. Her çocuğumuz muz yesin, meyve suyu içsin. Bunları yedikçe zaten cips yemeyecek. Gazlı içecek içmeyecek. Hamburger almayacak. Türkiye'de aşırı şişmanlık yüzde 5, ameliyat gerektiren şişmanların oranı ise yüzde 2"yi geçmiş durumda. Sağlıklı nesiller için çocuklarımıza günlük süt ve meyve hakkı sağlamalıyız" dedi.

    AA





    Okul kantinleri obeziteyi tetikliyor! Yorumları