Doktorlardan bahar uyarısı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-17-2011 (11:31)   Son Mesaj: 04-17-2011 (11:31)    Cevap: 0    Gösterim: 526  

    04-17-2011

    Doktorlardan bahar uyarısı

    Doktorlardan bahar uyarısı
    Kahta'da görev yapan uzman doktorlar, bahar ayında karşılaşılabilecek sağlık problemlerine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.Kahta'da özel bir tıp merkezinde görev yapan Dahiliye Uzmanı Doktor Neslihan Binay ve Çocuk Doktoru Sümeyya Ercan bahar ayı ile birlikte Kahta'da sağlık sorunları yaşanabileceğini ifade ettiler.

    Bebeklerde beslenmenin nasıl olması gerektiği ve bahar ayında çocuklarda görülebilecek alerjik durumlar hakkında bilgi veren Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Sümeyya Ercan,"Anne sütü mükemmel besin içeriği ile kolay hazmedilir. Bu nedenle bir yaşına kadar anne sütü dışında çocuklara inek sütü kesinlikle verilmemelidir. Anne sütü bebekleri hastalıklardan korur. Bunun ötesinde emzirmek suretiyle, bebek ilk altı aya kadar hastalıklar konusunda bağışıklık kazanır ve anne sütü almayan çocuklara nazaran daha az hasta olurlar.

    Bebeğinizin yalnızca anne sütüyle beslendiği bu dönemde, su kaybına yol açan hastalık halleri dışında ilave su gereksinimi yoktur. Eğer ishal gibi mutlaka su verilmesi gereken bir durum söz konusuysa kaynatılmış su verilebilir. İlk günlerde gelen anne sütü çok besleyicidir. Bebekler istedikçe sık sık emzirerek bu sütten yararlanmasını sağlamalıdır. Anne sütü çocukların ilerde daha sağlıklı olmasını sağlar. Çocuk büyümeye başladıktan sonra ek gıdalar verilebilir. Bu gıdaların doğal olmasına dikkat edilmelidir.

    Özellikle içinde bulunduğumuz ay tam bir alerji dönemidir. Anne sütü ile beslenmiş çocuklarda alerji daha az görülür. Alerjiler çocuklarda çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir ama en çok mevsimsel alerjilerle karşılaşıyoruz. Baharın gelmesiyle birlikte bazı gıda maddeleri bu dönemde çocuklarda alerji yapabilir. Özellikle kabuklu yemiler, çilek, deniz ürünleri ve yumurta beyazı alerjiye en çok neden olan gıdalardır. Bazı bitkiler ve çiçek polenleri de alerji sebebi olabilir. Bunun için Kahtalıların kesinlikle dikkatli olmaları gerekiyor. Herhangi bir alerji durumuyla karşılaşıldığında doktora başvurmalarında fayda vardır" dedi.

    Dahiliye Uzmanı Doktor Neslihan Binay ise bahar ayında enfeksiyonların artabileceğine dikkat çekerek vatandaşları uyardı. Özellikle köy ortamında yaşayan insanların hastalıklara karşı korumasız olduğunu ifade eden Binay, bunun sebebinin ise hijyen olduğunu söyledi. Kahta'da hijyen konusunda hastalarını sık sık uyardığını söyleyen Binay," İnsanlarımız bu dönemde yedikleri yiyeceklere dikkat etmelidirler.

    Özellikle bu dönemde tüketilen sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. İçinde bulunduğumuz ay yaşanan hastalıkların nedenlerinde bir tanesi de hava değişimidir. Bu ay içinde ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı gibi sağlık sorunları ile karşılaşmamız olağan bir durumdur. Bunların geneline virüslerin neden olduğunu görüyoruz ama bakteriyel enfeksiyonlar da karşımıza çıkabiliyor. Mevcut muayene ve tetkikler sonucunda antibiyotik kullanılması gerektiğine karar veriyoruz fakat ben özellikle hastalarımda antibiyotik kullanımını uygun bulmuyorum. Kendilerine bu konuda gerekli bilgiyi veriyorum ve antibiyotiklerin fazla kullanıldığında zararlı olduğunu söylüyorum.

    Birçok hastamız bize başvururken gün içinde birden çok antibiyotik ve ağrı kesici kullandıklarını söylüyorlar. Özellikle doğu ve güneydoğuda antibiyotik kullanımı çok fazla. Bu doğru bir davranış değil. Tabi ki antibiyotik ve ağrı kesicilerin kullanılması gereken durumlar var ama onun dışında kullanılmasını uygun bulmuyoruz. Çünkü gereksiz kullanılan antibiyotikler ve ağrı kesiciler ileriki yaşlarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Ben hastalarımı bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyorum.

    Özellikle Kahta'da diyabet, kolesterol ve tansiyon hastası çok fazla. Birçoğu bunun farkında bile değil. Normal bir şikayetle bize başvurduğunda yaptığımız inceleme sonucunda kişilerde bu hastalıkların olduğunu fark ediyoruz. Yıllardır bu hastalığı taşıyan birçok hastamız bunu yeni öğrenmiş olabiliyor. Bunlar karşısında da gerekli önlemlerimizi alıp tedavilerine başlıyoruz" dedi.

    İHA





    Doktorlardan bahar uyarısı Yorumları