Çocuğunuza sebze yedirecek 9 yöntem   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-09-2011 (12:27)   Son Mesaj: 04-09-2011 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 527  

    04-09-2011

    Çocuğunuza sebze yedirecek 9 yöntem

    Çocuğunuza sebze yedirecek 9 yöntem
    Sebze yememek, okul öncesi ve ilkokul dönemi çocuklarının genel özelliklerindendir. Çocuğun sağlığı açısından önem arzeden ve anne babaların canını sıkan bu durum nasıl aşılabilir?Biz sevmesek de, çocuğumuz sebze yesin istiyoruz. Sebze tüketimi önemli; önemli çünkü sağlıklı! O halde ailece sebze tüketelim. Ama nasıl?

    Yaşamın birinci ve ikinci yılında afiyetle yenilen yemekler, üçüncü doğum gününden sonra yavaş yavaş reddedilmeye, anne ve babalar da bununla birlikte üzülmeye başlar. 'Çeşit çeşit yemekler yapıyorum, uğraşıyorum ama bir türlü yemiyor' diye üzülerek anlatırlar çocuklarını. Bazı bebeklerse üç yaşını beklemez, katı gıdaya geçtikten hemen sonra sebze yemeklerini reddediverirler, hatta tadına bile bakmaları mümkün olmaz. Eğer siz de sebze sevmeyen bir çocuğun annesi veya babası iseniz, bu önerilere kulak vermelisiniz.

    Hoşgörü ve sabır göstermeniz gerek...

    'Bir araştırma sonucuna göre, çocuklarının sebze yemesini isteyen anneler, en çok sebze yemeği sevmeyen veya yemeyen annelermiş. Belki de 'Bizim gibi olmasın' diye bir tepki. Ayrıca çocuklarımızdan her sebzeyi de yemesini bekleyemeyiz. Hiç kimse tüm sebzeleri yemez.

    Çocuklar yeni lezzetleri tatmada ve benimsemede tutucu davranabilirler. Bu eğilimlerine de hak vermek ve sabırlı olmak gerek. Ama bu, tabağına sebze koymaktan bizi alıkoymamalıdır. Yese de yemese de, tabağında ille de görmelidir. Yorumsuz, üstelemeden, baskı yapmadan ve hakkında konuşmadan... Araştırmalar, tabaklarında 10-20 defa görmeleri gerektiğini söylüyor. Belki bir süre sonra tadına bakmaya kendi iradeleriyle razı olabilirler.

    Sebzeleri lezzetli kılmak da bizim işimiz. Bazı çocuklar sebzeleri sadece haşlanarak yiyebilirler. Bazıları da yemek halinde. Denemek gerek. Bazen püre halinde daha kolay yiyebilirler. Zaman zaman makarna sosu haline de dönüştürebilirsiniz. Bazı sebzeleri çok haşlamanız yenilmelerini kolaylaştırabilir. Bazı çocuklar da bazı sebzeleri çiğ olarak sevebilirler. Değişik soslar yapabilirsiniz. Özellikle de yoğurtla yapılan soslar sağlıklı olup aynı zamanda bir başka besin grubunun da tüketilmesini kolaylaştırabilir'

    Çocuğa sebzeyi sevdirecek formüller

    1- 'Çocukların severek yediği bir yemek muhakkak vardır. Bunlar genellikle çorbalar, köfteler, makarnalar, süt ve yoğurt gibi besinlerdir. Günlük beslenmesinde sebze yeme sıkıntısı olan çocuklar için en doğru yöntem sebzeleri sevdiği besinlerin içine gizleyerek yedirmektir.

    2- Kırmızı mercimek çorbasını havuç ve kabakla pişirip blender'dan geçirin. Mercimek tadı ağır bastığı için sebzeleri fark etmeyecektir.

    3- Evde yapılmış köfteli sandviçler çocukların en çok sevdiği yemeklerdir. Köfteleri, sebzeli hazırlayın. Bezelye, rendelenmiş kabak, közlenmiş patlıcan, ince ince kıyılıp pişirilmiş ıspanaklar gibi sebzeler, kıymanın içine en kolay saklanabilecek sebze alternatifleridir.

    4- Evde hazırladığınız sandviçin içine, közlenmiş ve çatalla ezilmiş yarım küçük boy patlıcan sürün ve üzerine köfteleri koyun. Hazırladığınız salça sosun içine ince ince doğranmış taze kırmızıbiber ve yine ince ince kıyılmış çarliston biber ekleyin. Domates sosla beraber pişirdiğinizde hissedilmeyecektir. Hazırladığınız sosu da sandviç içine sürebilirsiniz.

    5- Çocuklar genelde soslu makarnaları sever. Kıymalı makarnaya, sebze koymayı denediniz mi? Kıyma, teflon tavada pişerken üzerine domatesle beraber ekleyeceğiniz rendelenmiş mantar veya birkaç dal ince kıyılmış ıspanak, sosla karışacak ve çocuğunuz tadını hissetmeden sebze soslu makarnasını yiyecektir.

    6- Kurubaklagil yemeklerini bazı çocuklar çok sever. Kuru fasulye ya da nohut yemeğinin içine minik minik doğranmış Brüksel lahanasını eklemekte fayda vardır.

    7- Kahvaltı için krep hazırlarken hamurunun içine rondo'da kıyılmış maydanoz ve ıspanak eklemeyi ve yeşil krep yapmayı deneyin. Çocuklar görüntüsü farklı olan, yeşil, kırmızı, sarı gibi canlı renklere sahip besinleri severler. Sabah kahvaltısına hazırlayacağınız yeşil krep veya omlet ilgisini çekebilir.

    8- Peynir, domates, zeytin, rendelenmiş mantar, taze kırmızıbiber gibi besinleri seçerek hazırladığımız pizza, çocuğumuzun bir öğünde sağlıkla yiyebileceği bir yemek olacaktır.

    9- Okul öncesi dönem çocuklarının tüketmesi gereken porsiyon ölçülerinin bizimkilerin yarısı kadar olduğunu unutmayın. Makarna sosundan veya çorbasından gelecek sebzeler ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Anne ve baba olarak siz düzenli olarak sebze yemeği tüketin ve sizin sebze yemeği yediğinizi çocuğunuz görsün. Sizi taklit eden çocuğunuzun bu dönemi geçtikten sonra tıpkı sizin gibi artık sebze yemeğini de yediğini göreceksiniz.

    AKŞAM-CUMARTESİ





    Çocuğunuza sebze yedirecek 9 yöntem Yorumları