Radyasyon hakkında bilmeniz gerekenler   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-08-2011 (11:27)   Son Mesaj: 04-08-2011 (11:27)    Cevap: 0    Gösterim: 573  

    04-08-2011

    Radyasyon hakkında bilmeniz gerekenler

    Radyasyon hakkında bilmeniz gerekenler
    Herkes Japonya'daki patlamalar sonrası rasyasyon bizede gelirmi diye düşünüyor ama her gün radyasyona maruz kalıyoruz. İşte detaylar:Japonya"dan Türkiye üzerine gelen radyasyon yüklü bulutların mesafenin çok fazla olmasından dolayı insanları etkilemesinin neredeyse imkânsız olduğunu açıklayan Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Meryem Kaya, bu radyasyondan en çok etkilenecek kişilerin Japonlar olacağını söyledi. İnsanların radyasyon hakkında bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, insanların her gün radyasyona maruz kaldığına vurgu yaptı.

    Türkiye üzerine kadar gelen radyasyon yüklü bulutları konuşmanın çok doğru olmadığını belirten Kaya, Türkiye"de insanların radyasyon hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğunu ve bu konuda bilinçlenmeleri gerektiğine dikkat çekti.

    Yeryüzünde doğal olarak yüzde 85 oranında radyasyon bulunduğunu, havada, toprakta zaten radyasyon olduğunu ifade eden Kaya, insanların yüzde 15 oranında yapay radyasyon oluşturduğunu açıkladı.

    ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ RADYASYON YAYIYOR

    Evde kullanılan her türlü elektrikli ürünlerin elektromanyetik radyasyon alanı oluşturduğunu belirten Kaya, önemli olanın elektronik ürünlerin tavsiye edilen radyasyon sınırında tutulması olduğunun altını çizdi. Elektronik cihazlara ne kadar yakın olunursa ve ne kadar süreyle temas halinde olunursa o kadar çok radyasyon alındığını ifade eden Kaya, önemli olanın bu süreyi kısa tutmak olduğunun altını çizdi.

    TÜPLÜ TELEVİZYONLARDAN UZAK DURUN

    Özellikle tüplü televizyonlarda daha fazla radyasyon olduğunu, kişilerin bu televizyonları uzak mesafeden izlemesi gerektiğini dile getiren Kaya, yeni çıkan LCD"lerin daha güvenli olduğunu ve radyasyonun genç yaşlardaki kişileri daha fazla etkilediğine işaret etti. Bunun için hamile olan bayanların ve ufak çocukların bu tür alanlardan daha fazla uzak tutulması gerektiğini söyleyen Kaya, insanların bilinçli hareket ederek bu etkileri en aza indirmesinin önemine değindi.

    Hastanelerde kullanılan sağlık ekipmanlarının özellikle bilgisayarlı tomografi cihazları ve röntgen makinelerinde kullanılan radyasyonun seviyesinin belirlendiğini açıklayan Kaya, oluşturulan bu standartlara uyulmasının ve o dozun aşılmaması gerektiğini söyledi. Bu merkezlerde radyasyonun kullanıldığı alanlarda belli kurallara göre koruyucu uygulamaların önemli olduğuna değinen Kaya, özel koruyucular ve zırhlarla bu odaların izole edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

    Cep telefonları ve baz istasyonları gibi araçların elektromanyetik radyasyon yaydığını belirten Kaya, bu cihazların yaydığı dalgaların belli bir sınırda tutulması gerektiğine işaret etti.

    ANİ RADYASYON ALIMI ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

    Kanal 7 Televizyonu"nda Bizim Doktorlar programına konuk olan Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Meryem Kaya radyasyon ve radyasyonun insan sağlığına etkileri hakkında çok önemli bilgiler verdi. Radyasyonun aniden alınması ve uzun dönemde yavaş yavaş alınmasının ortaya çıkartacağı sonuçların farklı olacağına değinen Kaya, ani alınan radyasyonun ölüme bile neden olabileceğini kaydetti.

    SAĞLIĞA ETKİSİ

    Radyasyonun uzun dönemli etkilerinin tam olarak bilinmediğini, ani alımlarda ise bulantı, kusma, kan hücrelerinin ölümü, ciltte kızarıklıklar ve ani ölüm gibi durumlarla karşılaşılabileceğine işaret eden Kaya, her insanda farklı yan etkilerinin ortaya çıkabileceğini açıkladı.

    Su tüketiminin ve sabah akşam duş alımının vücuttaki radyasyonu atmada önemli etiklerinin olduğunu açıklayan Kaya, önemli olanın radyasyon kaynağından uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

    KAKTÜSLER RADYASYONU ÖNLEMEZ

    Kaktüslerin radyasyonu emdiği yönünde bilimsel bir verinin olmadığını açıklayan Kaya, önemli olanın elektronik ürünlerle mesafenin korunması ve sürenin kısa tutulması olduğunu belirtti.

    İYOT TABLETİ ENAZ ALTI SAAT ÖNCE ALINMALI

    İyot tabletinin en az altı saat önceden alınması gerektiğini açıklayan Kaya, iyot tabletinin sadece tiroidi koruduğunu belirtti. İyotlu tuz kullanılmasının iyot tablet alınmasıyla karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Kaya, iyotlu tuzun yapay olduğundan dolayı koruma sağlamayacağını söyledi.

    ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞE ÇIKMAYIN

    Öğle saatlerinde güneşe direkt çıkmamak gerektiğini açıklayan Kaya, uzun süre güneşe maruz kalmanın cilt kanseri riskini arttırdığını açıkladı.

    Haber 7





    Radyasyon hakkında bilmeniz gerekenler Yorumları