OMDER: Şişko tabirini asla kabul etmeyiz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-04-2011 (16:27)   Son Mesaj: 04-04-2011 (16:27)    Cevap: 0    Gösterim: 536  

    04-04-2011

    OMDER: Şişko tabirini asla kabul etmeyiz

    OMDER: Şişko tabirini asla kabul etmeyiz
    Obezite ile Mücadele Derneği (OMDER) Başkanı Halil Kargulu, “obezliğin kolay kabullenilmediğini, belki bu insanlara 'şişman' yerine 'şişko' demenin işe yarayacağını” savunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a ateş püskürdü.Sağlık Bakanı Akdağ"ın obeziteyle mücadele için ilginç bir öneri getirerek, obezlere "şişko" denilmesi çağrısı tartışmalara neden olurken Bakan bu yolla hastalıkla mücadelenin daha etkin olacağını savundu. Türkiye'de her üç kişiden birisinin obez olduğunu hatırlatan Akdağ, "(Bu kişilere) "şişman mı şişko mu" diyelim.

    Bence şişko demek daha doğru çünkü kolay kabullenemiyoruz" diye konuştu. Bu söylemin ne kadar doğru olup olmadığı ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz OMDER Başkanı Halil Kargulu, "bunu söyleyen insanlar kilo psikolojisinin milyonda birini bilmeyen kişilerdir" ifadelerini kullandı.

    "ŞİŞKO" TABİRİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ

    Bakan Akdağ"ın işe yarayacağını düşünerek 'şişman' yerine 'şişko' denmesi önerisi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

    Bunu söyleyebilecek cehalette olan insanlar kilo psikolojisinin milyonda birini bilmeyen kişilerdir. Bunu bir Sağlık Bakanının söylemesi büyük bir gaflet ve bugün ülkemizin bu kadar şişman olmasının da tek nedenidir. Özellikle kendisi 31. 3 2011"de Diyabet Vakfı tarafından geliştirilen "Diyabeti Durduralım" toplantısında yaptığı açıklamada bir başka gafletini daha ortaya koymuştur.

    "Bugün biz hükümet olarak obez olan insanlar için her şeyi yaptık birazda onlar dikkat etsin" diyerek bütün suçu kilolu insanların üzerine yıkmıştır. Oysaki bütün suç bize bağımlılık yaratan bir takım katkı maddelerine bile dur diyemeyen Sayın Başbakan"ın ismini kullanarak reklam yapan ve bizi kandıran uyduruk, binde bir bile faydası olmayan ürünlere dur diyemeyen hükümetin tam kendisidir.

    Dolayısı ile bu tür kavramları asla kabul etmiyoruz. Kendi cehaletlerinin sonucu ülke Avrupa"nın en şişman ülkesi olmuştur. Dünyanın en hızlı şişmanlayan ülkesi Türkiye"dir. Bunun tek sorumlusu da Bakan ve çalışmalarıdır.

    BİR İNSANA "ŞİŞKO" DEMEK EN BÜYÜK HAKARETTİR

    Sayın Akdağ kendisinden de örnek verdi. "Ben şişman değilim ama bir adım kalmıştı tedbirimi aldım. Belki bu kelime bizi durdurur " Bu söylem bu durum için bir örnek ve gerekçe olabilir mi?

    Böyle kavramlar bizi içten içe tepki psikolojisine sürüklediği için daha fazla şişmanlatır. Bunun farkına varamayacak göremeyecek kadar cahil insanlar bu işin başında ise demek ki çözümü hiç göremeyeceğiz. Sorunun tek kaynağı gerçekleri göremeyecek kadar gözlerini kapatmış insanlar. Bir insana şişko demek dünyanın en büyük hakaretidir. Bunu yaşayan bilir. Yaşamayan insan uzaktan bunu hırslansın, teşvik olsun diye söyleyebilir. Ama o insanın dünyası yıkılır.

    Dünyası yıkılan insanın da yaşayacakları bellidir. Tepki psikolojisinde kendini iyi hissetmek için daha fazla obur cubur daha fazla kaçamak daha fazla tüketim. Yani bu kavramlar aslında insanları daha fazla şişmanlatmak için söylenmiş kavramlardır. Kesinlikle zayıflatmak ve bilinçli davranmak için değil insanları daha fazla şişmanlatma stratejisinin kendisidir. Bunu bilinçli yapsalar başka teoriler söyleyeceğim ama bu cehaletin sonucu yapılan açıklamalardır. Bu başka bir zavallılığın ortaya çıkmasıdır.

    HERKES DAHA FAZLA ŞİŞMANLAYACAK

    Nişasta bazlı şekerlerde de aynısını yaptılar. Dediler ki nişasta bazlı şeker kanser yapmaz. Ama alkol, sigara ve obezite kanser yapar. Ama nişasta bazlı şeker bağımlılık yaptığına göre ve obezite de kanser yaptığına göre demek ki dolaylı yoldan yine kanser yapar demek mümkünken bu kesinlikle kanser yapmaz.

    İnsanlar biraz kendine dikkat etsin, doğru miktarda tüketilirse bir şey olmaz deme cehaleti bile sistemdeki insanların ne kadar bu konuda bilinçsiz olduklarının göstergesidir. Böyle kavramları söyleyecek kişiler yönetimde olduğu sürece de bu konular asla çözülmez. Yani herkes daha fazla şişmanlayacak çünkü yönetenler bunu istiyor.

    on5yirmi.com





    OMDER: Şişko tabirini asla kabul etmeyiz Yorumları